Congres: PMP o ia de la capăt cu Eugen Tomac - preşedinte. Traian Băsescu, invitat la Congres. Udrea, absentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tomac şi Elena Udrea
Eugen Tomac şi Elena Udrea

Partidul Mişcarea Populară (PMP) va alege, la Congresul de duminică, viitorul preşedinte al partidului în persoana lui Eugen Tomac, după ce Elena Udrea s-a suspendat din funcţie ca urmare a problemelor cu Justiţia. Traian Băsescu este aşteptat să participe la alegerile interne care vor avea loc mâine în PMP, partid păstorit, din umbră, de fostul preşedinte al României.

În cursa pentru şefia partidului crescut şi abandonat de Traian Băsescu  s-a înscris un singur candidat: deputatul Eugen Tomac, fost preşedinte interimar al partidului până în primăvara anului trecut. „Congresul PMP va avea loc, duminică, la Palatul Parlamentului începând cu ora 11, vor fi 756 de delegaţi şi o singură moţiune «România implicată-PMP partidul schimbării» a domnului Eugen Tomac“, a spus Clement Negruţ. Tot Clement Negruţ a spus că Elena Udrea, fost preşedinte al PMP, nu va fi prezentă la congres, pentru că aceasta s-a suspendat din partid săptămâna trecută, funcţia de preşedinte interimar fiind asigurată de Eugen Tomac.

Secretarul general al PMP Clement Negruţ, cel care se ocupă de organizarea Congresului, a anunţat, pentru Mediafax, că PMP l-au invitat pe Traian Băsescu la congres. „Noi l-am invitat la congresul PMP pe domnul Traian Băsescu. Nu ştim, vom vedea, dacă va veni, nu ne-a infirmat, nu ne-a confirmat, noi l-am invitat şi îl aşteptăm cu mare drag“, a precizat secretarul general al PMP.

Tomac va face echipă cu europarlamentarul PMP Siegfrid Mureşan, care va candida pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PMP.  Secretar general al PMP va fi Dorel Onaca, fost consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu. Vicepreşedinţii partidului vor fi: Clement Negruţ, Adrian Rădulescu, Gabriel Berca, Petru Movilă, Adrian Gurzău, Nicolae Ivăşchescu, Cătălin Cristache, Cătălin Tarhon, Claudiu Palas şi Cătălina Bozianu. Secretar general adjunct vor fi Gelu Vişan şi Rizea Tudorache, iar secretari executivi vor fi: Florin Staicu, Lucian Iliescu, Cristian Tugurel, Roxana Iliescu, Sebastian Moise, Cătălin Bluf, Sorin Borza, Marian Vasile, Laurenţiu Dulamă şi Daniela Bene.

Fostul consilier prezidenţial, Adrian Rădulescu, preşedintele PMP Dâmboviţa, crede că marele test pe care trebuie să-l treacă PMP este să se descurce fără Traian Băsescu şi Elena Udrea. „Partidul trebuie să se descurce fără cei doi părinţi adoptivi: Traian Băsescu şi Elena Udrea. Dacă va reuşi această chestiune, va fi un partid adevărat. Dacă nu va reuşi, e încă un eşec'', a spus fostul consilier prezidenţial.

Istoria de un an a partidului

PMP a fost înfiinţat după ce Elena Udrea a pierdut în faţa lui Vasile Blaha şefia PDL, deşi aceasta se bucura de susţinerea preşedintelui din acea vreme, Traian Băsescu. După ce PDL l-au ales pe Vasile Blaga în fruntea partidului, Traian Băsescu s-a despărţit de partidul care l-a ajutat să câştige două mandate prezidenţiale.

PMP a fost înscris în Registcrul partidelor pe 29 ianuarie 2014 ca un proiet politic girat de preşedintele Traian Băsescu. Eugen Tomac a fost desemnat să conducă partidul până la primul Congres al PMP, care a avut loc pe 7 iunie. A doua zi după înregistrarea partidului, Elena Udrea deja demisiona din PDL. La doar câteva zile, alţi parlamenatri ai PDL, printre care Teodor Paleologu, au anunţat în plenul Camerei Deputaţilor că au demisionat din PDL pentru a se înscrie în PMP. O serie de membri ai PDL, printre aceştia Cristian Preda, Teodor Baconschi, Valerian Vreme, Florin Popescu, Gabriel Berca, Daniel Geantă,dar şi Ruxandra Dragomir şi foşti consilieri prezidenţiali ca Daniel Funeriu şi Adrian Rădulescu s-au înscris în acest partid.

La începutul anului trecut, Traian Băsescu spunea că „PMP este un copil prematur, dar prematurii sunt extrem de inteligenţi“ şi arăta că ideea sa a fost de a forma un partid care să poată prelua puterea în 2016.

Deşi Traian Băsescu le-a cerut să obţină un scor cu două cifre, PMP a obţinut la alegerile europarlamentare doar două mandate de europarlamentar, pentru Cristian Preda şi Siegfried Mureşan.

După euroalegeri, Elena Udrea a fost aleasă preşedinte al PMP, iar Cristian Diaconescu a fost anunţat candidatul PMP la alegerile prezidenţiale. La cîteva luni distanţă, Diaconescu a fost înlăturat din competiţie, pe motiv că nu strânsese un număr suficient de semnături în ţară şi în cursa pentru prima funcţie în stat a intrat Elena Udrea.

După alegerile prezidenţiale, conducerea PMP a sperat ca mentorul acestui partid, Traian Băsescu, să se înscrie în PMP.  Traian Băsescu a fost aşteptat în decembrie, înainte de Crăciun, la sediul PMP cu covor roşu şi cu un birou special amenajat, însă nu şi-a mai făcut apariţia la partidul condus de Elena Udrea, deşi anunţase că în prima zi după ce expirarea mandatului prezidenţial se va înscrie în PMP.

În urmă cu aproape două săptămâni, Elena Udrea s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al PMP după ce procurorii DNA au cerut începerea urmăririi penale pe numele său în dosarul „Microsoft“, ulterior fiind acuzată de fapte de corupţie şi în dosarul „Gala Bute“. DNA a cerut arestarea Elenei Udrea în ambele dosare, urmând ca deputaţii să voteze luni pentru ridicarea imunităţii.

În acest moment, PMP este un partid fără busolă, care îşi pierde zilnic şi puţinii parlamentari pe care îi avea. Ultimul plecat este Teodor Palelologu, care va activa în grupul PNL. „Este evident că proiectul nobil, frumos, generos, entuziasmant poate pentru unii, al PMP s-a terminat într-un fiasco lamentabil chiar“, a spus fostul ministru al Culturii din guvernarea PDL.

Citeşte şi:

Replica Elenei Udrea: Nu se poate să faci percheziţii după patru ani. E o încercare de intimidare. Bărbaţii ţării s-au ascuns pe sub mese

Elena Udrea a susţinut luni o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului, în care a spus că solicitarea DNA de începere a urmăririi penale este legată de acuzaţiile sale la adresa generalului SRI Florian Coldea. Ea a spus că Toni Greblă a fost chemat la DNA pentru că nu a acţionat "cum s-a dorit" şi a spus că preferă să fie supravegheată de poliţie, fiindcă doar astfel se simte în siguranţă. Udrea este cercetată penal în acest moment.

Udrea, despre interceptările discuţiilor cu Băsescu: „Cât de fraieră mă cred, să-şi închipuie că nu ştiu că sunt ascultată?“

Deputatul Elena Udrea a comentat, pe Facebook, ştirile referitoare la interceptările convorbirilor sale cu fostul preşedinte Traian Băsescu şi a sugerat că publicarea acestora ar face parte din „războiul cu şeful SRI, generalul Coldea“.

Elena Udrea: Coldea vrea „să mă rezolve“

Deputatul Elena Udrea a scris, duminică, pe Facebook, că directorul interimar al SRI, Florian Coldea, „cere timp pentru a-şi rezolva problemele“ pentru ca apoi „să o rezolve“ şi pe ea.

Analiştii politici: Pe cine ţinteşte jihadul Elenei Udrea

La 47 de zile după ce a postat pe Facebook mesajul „Justiţie până la capăt înseamnă şi adevăr până la capăt! Tic tac...tic tac“, Elena Udrea l-a atacat extrem de dur pe directorul interimar al SRI, Florian Coldea. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ au tradus mesajul lansat de fosta „sursă altenativă de informaţii a preşedintelui Traian Băsescu“.

citeste totul despre:

+2 (4 voturi)

Top articole

România, lăsată în plata Domnului. Ne închinăm pentru sănătate şi educaţie: 18.300 de biserici, 4.700 de şcoli şi 425 de spitale
România, lăsată în plata Domnului. Ne închinăm pentru sănătate şi educaţie: 18.300 de biserici, 4.700 de şcoli şi 425 de spitale

România, lăsată în plata Domnului. Ne închinăm pentru sănătate şi educaţie: 18.300 de biserici, 4.700 de şcoli şi 425 de spitale acum 2 zile

  • 1
  • 2
  • 3

Adauga Comentariu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite