Titus Corlăţean, despre ambasadorul Ungariei la Bucureşti : „Când cineva ne spune să modificăm Constituţia, mandatul se încheie în ziua respectivă“
0Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat marţi seara că ambasadorul Ungariei la Bucureşti îşi va încheia mandatul în ziua în care va apărea din nou în presă cu declaraţii care se referă la modificarea Constituţiei.
Întrebat la Realitatea TV ce ar trebui să facă ambasadorul Oszkar Fuzes pentru a-i fi retrasă acreditarea, ministrul Afacerilor Externe a răspuns : „Ce a făcut înainte“.
Detaliind, acesta a explicat că „există nişte limite foarte clare ale oricărui ambasador acreditat într-o ţară. Dacă cineva doreşte să devină un star al televiziunii şi să spună că va trebui să modificăm noi Constituţia, atunci în mod sigur mandatul s-a încheiat în ziua respectivă“.
Titus Corlăţean a ţinut să adauge că „un ambassador nu are de ce se pronunţa public“.
„Putem discuta cu UDMR, dar lucrul ăla îl discutăm noi, nu alţii. De ce se întâmplă astfel de lucruri? Am evocat miza politică din Ungaria . Să nu uităm că sunt două momente importante în România : modificarea Constituţiei şi regionalizarea. Dacă se trece de acest moment fără succes, din perspectiva celor interesaţi de autonomie, acest subiect e închis. Nu întâmplător apar aceste forme de presiune“, a mai spus ministrul.
În altă ordine de idei, întrebat care este relaţia României cu Germania, Corlăţean a spus că „relaţiile dintre Bucureşti şi Berlin sunt relaţii bune, solide şi politic şi economic“, dar „depinde foarte mult şi de dinamica internă din Germania“.
Corlăţean a vorbit şi despre misiunea ambasadorului român la Londra, Ion Jinga. Ministrul Afacerilor Externe a declarat că „Jinga are de gestionat o serie de dosare importante“ şi a subliniat faptul că, în opinia sa, acesta a avut o prestaţie bună.
„A fost printre puţinii ambasadori care a fost extrem de prezent şi bătăios. El a avut o prestaţie foarte bună, are de gestionat nişte dosare sensibile. Poziţia noastră este foarte clară : de la 1 ianuarie 2014, restricţiile pe piata forţei de muncă (n.r. : din Marea Britanie) trebuie ridicate“.
Întrebat dacă şi restricţiile pentru Statele Unite vor fi ridicate, Corlăţean a declarat că este un obiectiv foarte important, iar România „face paşi înainte“.
„Nu aş vrea să dau o dată, contează foarte mult dinamica legislativă din Congresul american. Până atunci, nu stăm de pomană. Există o tendinţă descendentă a ratei respingerii solicitărilor de viză“, a precizat el.
În ce priveşte relaţiile cu China, ministrul Afacerilor Externe a declarat că sunt unele foarte bune.
„Am fost singurul ministru de Externe invitat la Beijing cu puţină vreme înainte de Congresul Partidului Comunist Chinez. Am avut prilejul de a face contactul cu viitoarea generaţie de lideri şi asta spune multe despre calitatea relaţiei dintre România şi China. Este o investiţie de un miliard de dolari a Chinei la Rovinari. Mi-aş dori ca alţi parteneri să vină în România cu investiţii de această talie“, a spus el.
Corlăţean a discutat şi despre spaţiul Schengen şi a spus că „ne apropiem de momentul unei decizii importante. Interesul companiilor străine din România spune foarte clar : vrem ca România să fie în Schengen, nu vrem să mai pierdem timp, bani“.