Povestea primei termocentrale care va fi construită după Revoluţie în România de către chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua termocentrală va fi construită la Rovinari
Noua termocentrală va fi construită la Rovinari

Lucrările la termocentrala de un miliard de euro construită de chinezi la Rovinari ar putea începe în toamna viitoare. Complexul Energetic Oltenia (CEO) şi o mare companie din China sunt parteneri în acest proiect.

Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, a spus că proiectul a demarat în anul 2007, când fostul complex Energetic Rovinari, care este integrat acum în CEO, a lşansat un proiect pentru construirea unei noi termocentrale, iar o companie chineză a obţinut punctajul cel mai mare: „Aprobarea în Consiliul de Supraveghere a memorandumului semnat de comisia de negociere cu privire la o investiţie de un miliard de euro în interiorul Complexului Energetic Oltenia, în sensul că este pe teritoriul geografic al termocentralei Rovinari, la care Oltenia va fi partener într-o proporţie la care va rămâne a fi stabilită cu al doilea mare producător de energie din China. Primele tentative au început în anul 2007, când a existat planul construirii unui grup energetic la Rovinari, care este singura termocentrală la gura minei din sistemul energetic românesc şi nu are costuri de transport şi asta o face deosebit de atractivă, pentru o nouă investiţie. S-a derulat o procedură finalizată în anul 2010 prin care cei care au avut punctajul cel mai mare a fost această companie şi s-au început negocierile pe un memorandum care să stipuleze desfăşurarea pe mai departe a acestor lucruri“.

Lucrările vor dura 36 de luni

Potrivit lui Laurenţiu Ciurel, lucrările vor putea demara în toamna acestui an: „Memorandumul a fost încheiat şi este un act oficial asumat de partea română şi de partea chineză la nivel de secretar de stat, asumat de actuala guvernare. După semnarea acestui memorandum, lucrurile se îndreaptă în linie dreaptă spre o începere a lucrărilor, care ar putea avea loc spre sfârşitul anului 2013, unde în lunile noiembrie sau decembrie, când s-ar putea obţine autorizaţia de construcţie. Urmează, după acest raport de evaluare care va consfinţi participarea fiecărui partener, efectuarea studiului de fezabilitate, care va fi plătit tot de China, şi studiul de impact asupra mediului, care va lua cel mai mult, pentru că trebuie să stea o anumită perioadă pe site. După ce se vor luat toate avizele şi aprobările, în luna noiembrie există şansa obţinerii autorizaţiei de începere a lucrărilor, care ar trebuie să dureze 36 de luni“.

Energia va fi exportată

Evaluarea care se efectuează va stabili cota pe care fiecare parte o va avea din noua termocentrală. „Acum există un raport de evaluare în lucru plătit de partea chineză, pentru că în memorandum se spune că partea financiară este asigurată în întregime de partea chineză, iar partea română participâ cu locaţia şi o anumită infrastructură necesară la o centrală termo-electrică. Evaluarea va duce, probabil, la un raport de unu la nouă, adică om parte să aparţine României, iar zece partenerilor chinezi. Spre o sută de milioane de euro ar fi valoarea componentelor puse la dispoziţie de partea română, iar restul de 900 milioane contribuţia părţii chineze“, a spus Laurenşiu Ciurel.
cea mai mare parte a energiei electrice va fi exportată. „Prin memorandum s-a consfiinţit faptul că în totalitate sau în partea covârşitoare a celor 4,6 terawaţi pe an produşi se va adresa exportului, conform relaţiilor economice pe care China le are la ora aceasta. Se pot stabili contracte de transport spre zone cum ar fi: Turcia, Austria, Italia“, a precizat Laurenţiu Ciurel.

O mie de noi locuri de muncă

Managerul CEO spune prin construirea noii termocentrale vor create cel puţin o mie de locuri de muncă: „Avantajele sunt evidente pentru statul român. Sunt taxe şi impozite pem care statul român şi judeţul le vor încasa în urma acestei activităţi. Înseamnă cinci-şase milioane de tone de cărbune produse şi şocul închiderii unor alţim consumatori care au probleme mari, gen RAAN sau Oltchim, va fi absorbit sau suplionit în foarte bună măsură sau depăşit prin acest consum. asta înseamnă 2500 sau 3000 de mineri care vor avea securizate locurile de muncă din acea zonă. va însemna în jur de 1000 de locuri de muncă nou create doar în zona de exploatare energetică, înseamnă mentenanţă pe care CEO o poate presta pentru această nouă unitate şi tot ce decurge din aceste lucruri. Va fi singura unitate de producere a energiei pe cărbune după Revoluţie. A fost pusă în funcţiune una simgură pe hidrocarburi, cea de la Brazi“.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite