Tăriceanu, susţinere pentru Jandarmerie şi critici pentru Iohannis şi opoziţie: Au crescut tensiunea în spaţiul public, au indus vinovăţia forţelor de ordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu transmite sâmbătă un mesaj de susţinere pentru Poliţie şi Jandarmerie, criticând în acelaşi timp declaraţiile unor lideri politici din opoziţie, care, spune el, nu au făcut decât să crească tensiunea din spaţiul public şi au indus o vinovăţie forţelor de ordine înainte să existe o analiză clară a modului de intervenţie a acestora.

"Vreau să afirm răspicat dreptul fiecărui cetăţean într-o democraţie de a se exprima public şi de a protesta, atât timp cât o face fără a incita la violenţă sau fără a comite violenţe. Din acest punct de vedere, voi continua să susţin dreptul cetăţenilor de a protesta paşnic. În acelaşi timp, resping cu fermitate orice formă de violenţă, verbală sau fizică, şi cred că aceeaşi opinie este împărtăşită de milioanele de români care au văzut ieri şi astăzi turnura violentă pe care au luat-o protestele”, afirmă Tăriceanu într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Liderul ALDE transmite un mesaj de susţinere pentru Jandarmerie şi Poliţie, care, spune el, acţionează pentru a menţine liniştea şi ordinea publică. În acelaşi timp, Tăriceanu critică declaraţiile liderilor politici din opoziţie, care nu ar fi făcut decât să crească tensiunea din spaţiul public şi au indus vinovăţie Jandarmeriei înainte să existe o verificare pe modul de intervenţie a forţelor de ordine.

"Îmi exprim dezamăgirea faţă de reacţia unor lideri politici care au criticat public încă de ieri noaptea aceste instituţii ale statului pentru intervenţia lor, chiar în orele în care o tânără jandarm era bătută cu bestialitate de o serie de protestatari violenţi. Aceste declaraţii nu au făcut decât să crească tensiunea din spaţiul public şi au indus o vinovăţie a Jandarmeriei, fără ca măcar să existe o analiză clară şi amănunţită în acest sens. Un rol important îi revine şi procuraturii, justiţiei şi serviciilor de informaţii, care trebuie să îşi îndeplinească atribuţiile pentru pedepsirea vinovaţilor şi evitarea repetării unor violenţe similare; şi sper să văd acţiuni ferme în acest sens, fără influenţă din partea factorilor politici”, mai spune Tăriceanu, solicitându-le acestora să îşi asume răspunderile pentru menţinerea ordinii publice şi apărarea unităţii naţionale.

De asemenea, preşedintele Senatului afirmă că incidentele de vineri au fost şi rezultatul incitărilor la violenţp din spaţiul public, susţinute, de altfel, de unii lideri politici.

Violenţa de limbaj degenerează în violenţă fizică, iar violenţa fizică în condiţiile actuale loveşte nu numai în civilii paşnici sau în forţele de ordine, ci în integritatea, suveranitatea şi independenţa naţiunii transformându-se în act de trădare naţională. Trecem în aceste zile printr-un moment critic, în care nu trebuie permis ca aceste violenţe să se răspândească şi să îi afecteze pe românii care îşi doresc să trăiască într-o ţară în care drepturile şi libertăţile lor sunt respectate şi în care se pot bucura de linişte şi siguranţă,

spune Călin Popescu Tăriceanu.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Sâmbătă, Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite