Țară, țară, vrem ostaș! Jocuri de culise cu Ministerul Apărării

0
Publicat:

Dorită și așteptată, demisia lui Vasile Dîncu pare că a lăsat totuși Coaliția în impas. În căutarea unui înlocuitor pentru conducerea Ministerului Apărării, PSD nu se grăbește să vină cu o propunere și ar profita de ocazie pentru a le propune liberalilor un schimb de ministere.

PSD vrea să facă schimb de ministere cu PNL FOTO Arhivă / Mediafax
PSD vrea să facă schimb de ministere cu PNL FOTO Arhivă / Mediafax

România rămâne sub conducerea interimară a premierului Nicolae Ciucă, chiar de Ziua Națională a Armatei Române, după ce șeful PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut să preia momentan portofoliul, motivând că „România are obligaţia să asigure stabilitate pe Flancul estic al NATO”.

Potrivit unor surse din Coaliția de Guvernare, PSD nu ar mai vrea reprezentant la vârful Apărării pentru că e o instituție care trebuie să conlucreze îndeaproape cu șeful statului, Klaus Iohannis, și văd în plecare lui Dîncu o oportunitate de renegociere a portofoliilor.

De altfel, nici portofoliul de la Interne, celălalt minister de forță, nu le surâde membrilor PSD, pentru că situația de aici e mai complicată din cauza reaprinderii negocierilor pentru intrarea în Schengen. În plus, actualul ministru de Interne, Lucian Bode, nici nu ar dori să părăsească ministerul până la plecarea liberalilor din Guvern.

PSD vrea Energia în schimbul MApN

Social-democrații ar cere preluarea Ministerului Energiei la schimb pentru MApN, fiind un portofoliu pe care au pus ochii cu mult timp în urmă, aceasta fiind prima încercare de negociere a PSD, potrivit surselor „Adevărul”.

De asemenea, în varianta în care propunerea ar fi agreată de PNL, la conducerea Ministerului Energiei ar reveni chiar fostul premier Mihai Tudose, fiind un portofoliu la care râvnește de mult timp. Deși era vehiculat la Apărare, Tudose nu ar fi interesat de acest fotoliu. Pasiunea PSD pentru Energie datează de pe vremea guvernărilor alături de ALDE. La acea vreme, deși dețineau deja trei sferturi din ministere, socialiștii insistau și pentru portofoliul Energiei, fiind foarte ofertant în privința sumelor care se învârt în domeniu. Ministerul nu a mai ajuns însă pe mâna socialiștilor de prin 2015.

Așadar, membrii PSD vor solicita mai întâi capul lui Virgil Popescu, apoi ministerul pe care îl conduce. De altfel, șeful PSD a și lăsat public de înțeles că ar ceda Ministerul Apărării, declarând după demisia lui Dîncu că „orice este posibil în politică”.

PNL, de neclintit

Pe de altă parte, liberalii spun că plecarea lui Dîncu de la Apărare nu lasă loc unor noi negocieri privind împărțirea ministerelor în Coaliție.

După ce inițial le-au transmis social-democraților să urgenteze propunerea pentru conducerea portofoliului rămas vacant, premierul Nicolae Ciucă, actualul șef al PNL și fost ministru al Apărării din partea liberalilor, a preluat conducerea interimară.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, care a explicat că nu înțelege „această supărare a social-democraților”, a susținut clar în cadrul unor declarații de presă că liberalii doresc o propunere din partea PSD pentru acest portofoliu, „pentru a nu genera tensiuni suplimentare”.

„Nu cred că își permite cineva în momentul de față o perioadă lungă de negocieri politice sau reașezare sau schimburi la nivel guvernamental”, a susținut Ionuț Stroe privind un posibil schimb de ministere cu PSD.

Liberalul a reiterat totodată necesitatea urgentării propunerii din partea PSD, susținând că nu sunt permise sincope în activitatea MApN, având în vedere războiul de la graniță și în condițiile în care „România este parte a unor angajamente militare, ale unor obligații asumate în raport cu NATO”.

Propunerea de ministru, varianta de rezervă a PSD

Problema liberalilor este că, în cazul în care pică negocierile din prima, social-democrații sunt dispuși să tragă de timp, având la dispoziție 45 de zile până la o nouă propunere, deci până pe 9 decembrie.

Mai mult, PSD are la dispoziție și varianta de rezervă în cazul în care nu reușeste să îi convingă pe liberali. Iar ca opțiuni de înlocuitori, printre membrii formațiunii politice sunt mai mulți dispuși să ocupe funcția până la rotativa din 2023, când partidele ar urma să schimbe conducerea Guvernului. Printre aceștia se află inclusiv Mihai Fifor, care se autopropune prin postări care sugerează că a mai fost ministru al Apărării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite