Surse: Ioan Chelaru (PSD) şi Attila Varga (UDMR), propunerile Parlamentului pentru CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Chelaru, senator PSD
Ioan Chelaru, senator PSD

Senatorul PSD Ioan Chelaru va fi propus de Senat pentru un mandat de judecător la Curtea Constituţională, iar Camera Deputaţilor îl va propune pe fostul deputat UDMR Attila Varga, au declarat surse parlamentare pentru News.ro.

Ioan Chelaru este vicepreşedinte al Senatului şi parlamentar aflat la al treilea mandat, membru al Comisiei juridice. Chelaru este avocat în Baroul Neamţ din 1980 şi decan din 2011. În 2013 a fost ales preşedinte al Uniunii Juriştilor, iar în 2015 a fost ales preşedinte al Academiei de Ştiinţe Juridice din România.

Chelaru va fi propus din partea Senatului.

La Camera Deputaţilor va fi propus Attila Varga, fost deputat UDMR timp de 6 mandate, între 1990 şi 2008. Varga a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj în 1986, iar în 2006 a devenit doctor în drept. Lucrează în magistratură din 1986.

Parlamentul va începe procedurile pentru numirea a doi noi judecători la Curtea Constituţională, în locul lui Tudorel Toader şi Zoltan Puskas, ale căror mandate expiră în luna iulie. Camera Deputaţilor urmează să voteze propunerea în jurul datei de 9 mai, iar Senatul pe 1 iunie.

Candidaturile pot fi depuse până pe 4 mai la Comisia juridică, iar pe 9 mai Biroul Permanent al forului va decide data votului în plen. Camera Deputaţilor trebuie să desemneze un judecător în locul lui Tudorel Toader (propus în 2007 de către PNL).

Biroul permanent al Senatului a stabilit ca procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituţională a României în locul lui Valentin Zoltan Puskas (propus în 2007 de către UDMR) să aibă loc până pe data de 1 iunie.

Curtea Constituţională a declanşat procedura de numire a trei judecători, având în vedere că în data de 13 iulie expiră mandatele lui Augustin Zegrean, Tudorel Toader şi Valentin Puskas. Augustin Zegrean, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, a fost numit de Preşedinţie, în timpul mandatului lui Traian Băsescu.

Judecătorii CCR sunt numiţi pe o perioadă de 9 ani, înnoirea mandatelor având loc o dată la trei ani pentru un număr de trei membri. Aceştia sunt numiţi de Camera Deputaţilor, Senat şi Preşedinţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite