Surse: Contre între Orban şi Violeta Alexandru. Motivul: salariile miniştrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor surse guvernamentale, Ludovic Orban bănuieşte că Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a scurs în presă informaţia că lefurile demnitarilor vor fi tăiate cu 25%, în semn de solidaritate, deşi Guvernul nu luase o asemenea decizie. Orban s-a trezit prins la mijloc: miniştrii fac presiuni să rămână cu lefurile întregi, în timp ce opinia publică aşteaptă măsuri de austeritate şi pentru demnitari. Decizia finală va fi luată marţi.

”Adevărul” a scris vineri că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care va tăia cu 25% salariile miniştrilor şi ale parlamentarilor, în contextul în care bugetarii vor fi trimişi în şomaj tehnic pentru 15  zile în timpul stării de urgenţă. Premierul crede că Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a lansat informaţia către presă, deşi măsura nu era bătută în cuie. Violeta Alexandru a fost pricipala voce din PNL care a vorbit de solidaritate socială în contextul pandemiei, mai exact povara financiară să fie împărţită între sctorul privat şi sistemul bugetar.

Surse din PNL susţin că Ludovic Orban nu ar fi vrut să taie din lefurile miniştrilor. În discuţiile din partid, premierul a motivat că, în ciuda pandemiei, miniştrii n-au lipsit de la serviciu, deci nu e corect să fie afectaţi financiar. ”Ar fi nedrept pentru ministrul Sănătăţii, ministrul Fondurilor Europene, ministrul de Finanţe, demnitari care au muncit zi şi noapte pentru a acoperi, pe partea medicală şi financiară, pandemia. Sau pentru ministrul Educaţiei, care a făcut zeci de planuri ca să nu fie reptat anul şcolar. În plus, Guvenrul nu ar face o mare economie cu tăierea lefurilor pentru demnitari, potrivit calculelor făcute la Ministerul de Finanţe”, susţin sursele citate.

Contrele dintre Ludovic Orban şi Violeta Alexandru sunt cu atât mai surpinzătoare cu cât ministrul Muncii este unul dintre apropiaţii premierului. Guvernul încearcă acum să găsească o cale de mijloc: să taie din veniturile demnitarilor, dar nu foarte mult.

Premierul Ludovic Orban este forţat să vină cu măsuri de austeritate pentru a acoperi gaura financiară provocată de pandemie, însă liderii liberali din teritoriu i-au transmis să nu se atingă de bugetari dacă vrea ca PNL să nu aibă soarta PDL. Pensiile nu vor mai fi mărite cu 40%, dublarea alocaţiilor va fi din nou amânată, iar demnitarii vor avea lefurile tăiate, susţin surse politice pentru Adevărul. Bugetarii vor fi însă cel mai puţin afectaţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite