Monarhia salvează România ?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşadar, românii sunt din ce în ce mai monarhişti. Conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda ziarului Adevărul, 17,7 % dintre cetăţenii României ar prefera ca formă de guvernământ monarhia constituţională. Dacă nu ne înşeală memoria, este cel mai mare procent din 1990 încoace

Explicaţiile nu sunt foarte complicate şi ele au fost întărite de toţi specialiştii cu care am stat de vorbă, fie ei sociologi sau politologi. Demn de remarcat este că, în anul de graţie 2013, regalitatea nu este preferată numai de persoanele foarte în vârstă, care au prins caleaşca regelui plimbându-se prin oraş, ci şi de tinerii amatori de tablete şi iphone-uri.

De ce se întorc din ce în ce mai mulţi români cu faţa la rege ? În primul rând pentru că încrederea în actuala clasă politică a scăzut dramatic. Lipsa de conducători pe care poporul să-i ia drept model a mutat căutările în istorie. Avem nevoie de lideri care să ne redea demnitatea, lideri cu care, de ce nu, să umblăm mândri pe tricouri. Apoi, trebuie să ţinem cont că, în era internetului, tinerii sunt la un click distanţă de vremurile trecute. Ei află rapid poveştile din perioada în care regii conduceau România şi le pot compara cu ceea ce se întâmplă acum. Şi mai sunt şi nesfârşitele ştiri despre familia regală britanică, despre vizitele Prinţului Charles în România şi legăturile sale de rudenie cu Vlad Ţepeş. Tinerii ştiu toate astea şi vorbesc despre ele.

Este acest sondaj un motiv de bucurie în Casa Regală a României ? Este, dar să nu exagereze cu şampania. Procentele acelea favorabile monarhiei nu se pot materializa prea uşor. În primul rând, pentru că avem o problemă de lider. Casa Regală nu oferă la ora actuală acel conducător pe care poporul să-l urmeze. Fără să jignim pe nimeni trebuie să ţinem seama că Regele Mihai are o vârstă, că Pricipesa Margareta este femeie într-o ţară plină de misogini, că Principele Radu a vrut să fie preşedinte de republică la îndemnurile unor politicieni controversaţi şi că Prinţul Nicolae are probleme cu charisma şi cu limba română. Şi nici la capitolul susţinători Casa Regală nu stă prea bine. Conflictul în care a intrat cu Traian Băsescu a plasat-o în aceeaşi tabără cu Ion Iliescu, cu Sorin Roşca Stănescu sau cu Dan Voiculescu, persoane dragi monarhiştilor.

Apoi apare problema partidului. La un bazin electoral de 17,7 %, toată lumea se gândeşte cu jind. Un partid monarhist, partid care să aibă ca prioritate schimbarea formei de guvernământ din republică în monarhie constituţională, este foarte tentant. Depinde însă foarte tare de cine îl pune în operă. Dacă îl vor încerca politicieni gen Pavelescu de la PNŢCD, Neamţu de la Noua Republică, Baconschi, Papahagi, Monica Macovei, politicieni pentru care şi procentul de 7 % este un vis, partidul monarhist n-are nici o şansă. L-ar mai putea încerca Vasile Blaga, ca să crească PDL de la 15 la 17 %, dar ar fi o glumă. Ar mai putea şi Crin Antonescu să se proclame monarhist, dar ar însemna să renunţe să mai fie el preşedinte. Singura variantă viabilă rămâne aceea cu oameni noi. Problema este: cine se oferă să salveze România ?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite