Ultima bombă bugetară: mărirea salariilor în administrația locală. Creșterea lefurilor primarilor, pe masa CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lefurile angajaților din administrația locală care lucrează pe proiecte cu finanțare europeană pot fi mărite până la nivelul indemnizației viceprimarului sau a vicepreședintelui de Consiliu Județean, plus 25%.

Coaliția a adoptat în primăvară legea, dar promulgarea a avut loc la final de 2022 FOTO Inquam
Coaliția a adoptat în primăvară legea, dar promulgarea a avut loc la final de 2022 FOTO Inquam

„Propunem amendarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, astfel încât nivelul veniturilor salariale ale personalului din administrația publică locală implicat în proiecte finanțate din fonduri europene să fie la nivelul indemnizației de viceprimar/vicepreședinte de consiliu județean, majorată cu 25%”, arată expunerea de motive a inițiativei, semnată de ministrul Muncii, Marius Budăi, plus alți șapte social-democrați, care zilele trecute a devenit lege, după ce a fost promulgată de Klaus Iohannis.

După adoptarea de către Parlament, Guvernul a încercat să împiedice la CCR intrarea în vigoare a legii. Însă magistrații CCR au respins sesizarea Executivului, inițiativa fiind trimisă lui Klaus Iohannis pentru promulgare. Aproape două luni a amânat momentul promulgării șeful statului, în condițiile în care Iohannis a putut cumpăni între acest demers și retrimitea în Parlament.

Prin această lege e mărită și organigrama personalului clerical, care se stabilește prin Legea salarizării unitare. Sunt 1.700 de posturi în plus prevăzute. 225 din aceste posturi sunt funcții din zona de sus a ierarhiei bisericești, adică de la vicari, secretari patriarhali, secretari de Cancelarie patriarhală până la stareți.

Urmează lefurile aleșilor locali

În prezent, la CCR se află și proiectul de lege prin care lefurile aleșilor locali ar urma să fie mărite cu 10%. Pe 31 ar trebui să se pronunțe magistrații dacă salariile primarilor, viceprimarilor, șefilor de CJ și vicepreședinților de CJ au fost făcute printr-o procedură care respectă legea, date fiind controversele legate de modul de adoptare a inițiativei. Mai precis, în forma de la Senat, proiectul de lege avea prevăzute creșteri ale salariilor pentru mai multe categorii de demnitari, inclusiv parlamentarii, membrii Guvernului sau șeful statului. În urma reacțiilor publice, Coaliția de guvernare a decis păstrarea în lege doar a aleșilor locali în forma de la Camera Deputaților.

Totodată, odată cu mărirea salariilor categoriilor menționate, ar urma să fie crescute și indemnizațiile consilierilor locali și ale consilierilor județeni, care se calculează ca 10% din indemnizația brută a unui primar sau a unui președinte de CJ.

Prin urmare, dacă nu sunt probleme de constituționalitate, ar urma ca personalul din administrația publică să aibă lefuri mărite și cu aproximativ 35%. Iar o asemenea mărire ar fi considerabilă, pentru că într-o unitate administrativ-teritorială, cum ar fi Primăria Capitalei, ar ajunge până la aproximativ 5.500 de lei, suma brută, pentru un director de instituție. 

Liber la concursuri

Guvernul pregătește reînceperea organizării a numeroase concursuri de angajare la stat, după ce a încercat în ultimele șase luni să mai tempereze instituțiile publice în organizarea lor, fiind adoptată o ordonanță de urgență în acest sens. Însă, chiar dacă erau angajate angajările în perioada iulie -decembrie 2022, prin memorandumuri ministerele sau alte instituții au putut să mai aducă oameni. 

În 2023, Guvernul Ciucă nu va mai veni cu o procedură similară, mai ales că Ministerul Dezvoltării și ANFP urmărește organizarea unor concursuri-pilot pentru debutanții în sistemul public și pentru înalții funcționari publici.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite