Sfetnicii lui Ciolacu. Cine sunt oamenii care-l vor consilia pe noul premier
0Noul premier, Marcel Ciolacu, și-a conturat echipa de la Palatul Victoria, înconjurându-se de oameni cu pregătire mai ales pe zona de politici sociale, dar și în afaceri europene și politică externă.
Numirile primilor oameni din echipa guvernamentală a lui Ciolacu au fost publicate în Monitorul Oficial marți noapte. În primul rând, Ciolacu a mizat pe mai multe persoane cu vederi de stânga, cu discurs pro politici sociale și de incluziune. Victoria Stoiciu e una dintre persoanele numite în funcția de consilier de stat. Aceasta e coordonator de programe la Fundaţia „Friedrich Ebert“ România (cu orientare social-democrată), fiind specializată mai ales pe problematica relațiilor de muncă și politici sociale. De 17 ani lucrează pentru fundația germană.
În echipa lui Ciolacu a fost adus și Minel Ivașcu, vicepreședinte al Blocului Național Sindical, specializat pe zona afacerilor europene în cadrul organizației sindicale. De altfel, Ciolacu lucrează cu numeroși oameni cu pregătire pe zona de relații internaționale și afaceri europene.
Un nume-surpriză din rândul noilor consilieri, dată fiind neimplicarea politică de până acum, e Ruxandra Ivan. Este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București, unde predă cursuri de politică internațională, politică externă românească, teorii ale relațiilor internaționale și politici ale Uniunii Europene și coordonează Masterul de Relații Internaționale. Vorbitoare de mai multe limbi străine, aceasta predă cursuri nu doar în română, ci și în franceză (teza de doctorat a fost susținută la Universitatea Liberă din Bruxelles) și engleză. Ivan, persoană cu vederi politice de stânga, este și director executiv al European Movement, cea mai mare rețea pan-europeană de organizații pro-europene.
Diplomat de cursă lungă
Bogdan Mazuru este unul dintre cei mai cunoscuți oameni care au intrat în echipa Ciolacu. Numit consilier onorific al prim-ministrului și reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei, Mazuru e diplomat de carieră. De-a lungul a aproape trei decenii în această profesie, a bifat, printre altele, pozițiile de ambasador al României în Germania (2006-2009), în Franța (2010-2015), dar și de reprezentant al țării noastre la NATO (2001-2006). În prezent, acesta este ambasador în Elveția, după câțiva ani petrecuți pe un post similar în Austria.
Tot consilier onorific a fost numit și Victor Negrescu, unul dintre cei mai influenți europarlamentari ai PSD, cu relații bune cu familia politică social-democrată la nivel european. De altfel, Negrescu a fost cel care în ultimii ani l-a însoțit pe Ciolacu la întâlnirile cu diferiți lideri europeni.
Recuperarea lui Spătaru
Pe alte domenii au fost numite persoane cunoscute în spațiul public, precum și unele cu un profil mai discret. De exemplu, consilier de stat a fost numit Florin Spătaru, fost ministru al Economiei în Guvernul Ciucă. Tot consilier de stat este și Carmen Orban, șefa Secției ATI de la Spitalul Universitar, medic de profesie.
Pe zona juridică fost numită consilier Beatrice Drăghiciu, care până la jumătatea lunii iunie a fost directoare de cabinet la Ministerul Justiției. Printre oamenii aduși la Guvern este și Eugen Constantin, consilier vechi al mai multor lideri PSD, printre care Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea, iar în ultimii ani și al lui Marcel Ciolacu. Tot în echipa șefului PSD a fost adus și Andrei Ion-Ungar, venit de la Secretariatul de stat pentru Culte.
Șefa de cabinet, persoană apropiată
Mihaielei Frăsineanu i-a încetat mandatul de secretar-adjunct la Ministerul Mediului și a fost adusă în echipa Ciolacu, iar grupul de consilieri, din prima etapă de numiri, a fost încheiat de Otilia Romașcanu, soția fostului ministru al Culturii din Guvernul Ciucă, pusă șefă de cabinet. Potrivit ultimei declarații de avere, datată 8 iunie 2023, Otilia Romașcanu era consilier parlamentar la Camera Deputaților, în timp ce anul trecut era consilier personal la Ministerul Finanțelor (structură condusă tot de un PSD-ist). Otilia Romașcanu a mai lucrat cu Marcel Ciolacu în legislatura 2012-2016. Lucian Romașcanu e în prezent președinte al PSD Buzău, filiala din care face parte și Ciolacu.
Dezumflarea elitei bugetare, făcută natural
În paralel, o parte a reducerii numărului de secretari de stat pare să fie rezolvată fără intervenții prea mari în reorganizarea ministerelor. Marcel Ciolacu a făcut un prim pas pentru subțierea rândurilor demnitarilor din ministere prin demiterea a 10 secretari de stat ai UMDR, partid ieșit de la guvernare, dar și a unui subsecretar de stat și a unui inspector general de la Garda de Mediu. De asemenea, după comasarea ministerelor Economiei și Turismului și transformarea Ministerului Sportului în agenție, au mai plecat acasă încă șapte secretari de stat. Așadar, sunt cu 17 secretari de stat mai puțini. Înainte de venirea Guvernului Ciolacu, numărul secretarilor de stat numiți pe funcție era de 110, în timp ce numărul subsecretarilor era de 21. Situația acestor posturi urmează să fie discutată în următoarele săptămâni, pentru a fi decis numărul la care să rămână fiecare minister.