Noul proiect pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor intră în dezbaterea comisiilor

0
Publicat:

Comisia permanentă pentru statutul parlamentarilor va dezbate joi, începând cu ora 10.00, proiectului de lege depus de PSD pentru desfiinţarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor va da raport pe inițiativa legislativă pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, joi,  într-o ședință care începe de la ora 10.00.  

Social-democrații au anunțat la începutul lunii depunerea în Parlament a unui nou proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Liderul interimar al Camerei Deputaților a susținut atunci că „este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii”. 

„Am depus astăzi în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă”, a scris socia-democratul pe Facebook. 

Potrivit deputatului, eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari este o prioritate.

  În contextul în care demersul de eliminare a pensiilor speciale este la a treia încercare, într-un dialog cu ziarul „Adevărul”, Alfred Simonis a precizat că tot demersul său urmărește să evite orice pas greșit care ar putea să ducă la neconstituționalitatea sa. „Vreau ca adoptarea sa să se întâmple în sesiunea aceasta (n.r.- până la finalul lunii iunie)”, a subliniat Simonis, care a punctat că nu poate fi vorba de procedură de urgență, din moment ce este un proiect care ține de analiza și dezbaterea din ambele foruri, nu în Camere separate.

„Cu siguranță vom respecta termenele date de Birourile Permanente astfel încât să nu încălcăm procedura, să nu fie probleme la CCR sau în cazul în care se ajunge iar în instanță, cum s-a mai întâmplat”, a completat liderul deputaților PSD. 

Problema controlului de constituționalitate pentru eliminarea pensiilor speciale 

Anul trecut, în luna mai, Curtea Constituțională lua o decizie prin care eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor era declarată neconstituțională, ceea ce a permis ca din iunie 2022 acestea să reintre în plată. Iar odată cu reintrarea în plată, și numărul pensiilor speciale a crescut treptat. Dacă în septembrie 2022, numărul acestor beneficiari era de 820, în decembrie numărul a crescut la 829, iar la începutul lunii mai numărul ajunsese la 843 de pensionari speciali, care au trecut cel puțin un mandat prin Parlament.

În prezent, 585 de foști deputați beneficiază de pensii speciale, în timp ce 258 de beneficiari sunt deputați, potrivit unor răspunsuri primite de „Adevărul” de la Cameră și de la Senat. În primele patru luni ale anului, 8 foști parlamentari și-au depus dosarul și le-a fost acceptat pentru a beneficia de pensie specială, dintre cei care au fost la Camera Deputaților. Pe de altă parte, la Senat, de la începutul anului și până la oferirea răspunsului, la începutul lunii mai, încă șase persoane își depuseseră dosarul și primiseră aprobarea pentru o pensie specială.

Repartizarea pe mandate și banii primiți

La Camera Deputaților, valoarea maximă a îndemnizației pentru limită de vârstă plătită este în cuantum brut de 12.168 lei (corespunzătoare pentru trei mandate sau mai multe ), iar valoarea minimă este în cuantum brut de 2.187 lei (corespunzătoare pentru un mandat de 28 luni). De asemenea, și la Senat pensia specială pentru un mandat scurt, cel din perioada 1990-1992, este de 2.187 de lei, însă cea mai mare este de 15.319 lei. În ceea ce privește banii oferiți, cei de la Senat au și punctat: „Facem precizarea că « cuantumul net al indemnizației pentru limita de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizații brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exercițiul mandatului»”.

În ceea ce privește senatorii, din cei 258 de foști senatori, 144 au un mandat, 55 au două mandate și 59 trei sau mai multe mandate. În cazul deputaților, 371 de aleși primesc banii pentru un singur mandat, 123 de foști parlamentari pentru două, iar 91 pentru trei sau mai multe mandate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite