Sesiunea extraordinară la vară. Care ar fi motivele pentru convocarea parlamentarilor din vacanță SURSE

0
Publicat:

Coaliția ar putea decide convocarea parlamentarilor într-o sesiune extraordinară la vară, pe agendă rămânând mai multe restanțe, printre care proiectul legii pensiilor speciale, pe care șeful PSD vrea asumarea răspunderii, dar și pentru pensiile publice, care are termen, conform calendarului PNRR, data de 31 martie. 

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii Coaliției de guvernare ar putea decide convocarea unei sesiuni extraordinare în ceea ce privește discuțiile pe pensii. 

În primul rând, liderii guvernamentali trebuie să rezolve problema pensiilor publice, pentru care trebuia să existe un proiect de lege la cheie, deja adoptat la 31 martie 2023, de care responsabil este Ministerul Muncii, instituție condusă de Marius Budăi.

În al doilea rând, problema pensiilor speciale a rămas încă nerezolvată, șeful PSD, Marcel Ciolacu afirmând că, în cazul în care jalonul din PNRR nu va fi îndeplinit în momentul în care va prelua funcția de premier al României, va propune asumarea răspunderii politice pe lege. 

„Eu nu o să renunţ până nu vom trece legea cu pensiile speciale. Dacă nu avem îndeplinit acest jalon şi voi fi prim-ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în fața Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a transmis șeful PSD într-un mesaj video publicat pe Facebook.   

Procedura ar însemna un demers accelerat, dar există și posibile piedici. Legea bate pasul pe loc, în condițiile în care se află la comisiile de specialitate de peste o lună, iar niciuna dintre acestea nu a dat vreun aviz, cu atât mai puțin să aibă discuții pentru un raport comun.

În schimb, actualul premier Nicolae Ciucă a afirmat că ar prefera ca proiectul de lege privind pensiile speciale să fie adoptat prin procedura clasică, parlamentară, nu prin angajarea răspunderii Guvernului, care ar fi ultima soluție a Coaliției.

De altfel, și în cazul pensiilor speciale, dacă Guvernul ar fi respectat la virgulă calendarul PNRR, la 31 decembrie 2022 reforma pensiilor speciale ar fi trebuit să fie gata, fiind cuprinsă în cererea de plată numărul trei, care ar urma să fie trimisă în luna iunie sau iulie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite