Șefa MAE, întâlnire cu ambasadorul Olandei. Mulțumiri pentru consistența investițiilor în România

0
Publicat:

Ministrul Afacerilor Externe s-a întâlnit marți, 22 august, cu ambasadorul Regatului Țărilor de Jos din România, în vizita de rămas bun. Cei doi oficiali au abordat aspecte de actualitate ale agendelor bilaterală, regională, europeană și securitară.

Luminița Odobescu, șefa MAE FOTO: Mediafax
Luminița Odobescu, șefa MAE FOTO: Mediafax

„Ministrul Luminița Odobescu a adresat mulțumiri ambasadorului Roelof S. van Ees pentru activitatea desfășurată în România, transmițând aprecieri pentru contribuția acestuia la consolidarea relațiilor dintre cele două țări. A salutat, în context, agenda densă de contacte politice, componenta solidă a schimburilor economice, consistența investițiilor olandeze în țara noastră, precum și contribuția Regatului Țărilor de Jos la asigurarea securității României, inclusiv prin participarea cu trupe la Grupul de Luptă NATO”, se arată într-un comunicat al MAE.

Ministrul Afacerilor Externe a salutat poziția de susținere a Olandei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a prezentat oficialului olandez eforturile diplomației române privind atingerea obiectiv.

„În contextul analizării situației de securitate îngrijorătoare, a reieșit determinarea României și a Regatului Țărilor de Jos de continuare a acordării de sprijin Ucrainei în fața agresiunii ruse. Șefa diplomației române a evidențiat, de asemenea, valoarea adăugată a procesului de extindere a Uniunii Europene și a subliniat, în context, importanța sprijinirii Ucrainei și a Republicii Moldova pe parcursul european”, precizează sursa citată.

În replică, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România a transmis aprecieri pentru buna colaborare pe care a avut-o cu ministerul Afacerilor Externe și autoritățile române pe durata mandatului său.

Întrevedere și cu ambasadorul Republicii Polone

Ministrul Afacerilor Externe a avut o întrevedere cu ambasadorul agreat al Republicii Polone în România.

„Oficialul român a subliniat importanța cooperării economice și sectoriale, precum și dialogul în domeniul securitar, care reprezintă un pilon esențial al relațiilor strategice româno-poloneze. Cei doi interlocutori au subliniat interesul pentru consolidarea în continuare a dialogului politic, prin menținerea unui nivel ridicat al contactelor între România și Republica Polonă, în linie cu prioritățile de pe agenda comună de cooperare la nivel guvernamental și parlamentar”, se arată într-un comunicat al MAE.

În cadrul întâlnirii a fost salutată și cooperarea dintre cele două țări în cadrul  formatelor regionale București 9 și Inițiativa celor Trei Mări și al trilateralelor România-Polonia-Turcia și România-Polonia-Spania.

„În context, partea română a transmis interesul unei participări polone substanțiale la Summitul și Forumul de afaceri ale Inițiativei celor Trei Mări, care vor fi găzduite de țara noastră în perioada 6-7 septembrie 2023. În plan securitar, a fost reiterat interesul comun al celor două țări pentru sprijinirea, în continuare, a Ucrainei în fața agresiunii ruse, precum și pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare a Flancului Estic. A fost reafirmat totodată angajamentul celor două țări pe linia susținerii procesului de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei și Republicii Moldova”, precizează MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite