Se încălzeşte Guvernul Ponta 4. Ce miniştri pleacă, ce miniştri vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Pop (PSD), Graţiela Gavrilescu (PLR), Daniel Barbu (PLR) şi Nicu Marcu (PLR) sunt numele viitorilor posibili miniştri care se vor regăsi în Guvernul Ponta 4.Pe lista de plecări se găsesc Ioana Petrescu, Doina Pană, Aurelia Cristea, Răzvan Nicolescu şi Remus Pricopie. Niciunul dintre aceştia nu este un personaj cu greutate în PSD.

Premierul Victor Ponta lucrează intens în aceste zile la schiţa viitorului Guvern Ponta 4. Ce se ştie cert este faptul că partenerii de guvernare ai PSD-ului, UNPR, PC şi PLR, vor primi fiecare câte două ministere. „Principiul de funcţionare al coaliţiei îl cunoaşteţi, şi rămâne în vigoare, şi anume şi UNPR şi PC şi PLR vor avea câte două portofolii de miniştri, dar nu am discutat care anume, pentru că e total prematur“, declara Ponta la începutul lunii decembrie.

Ieşirea UDMR din coaliţia de guvernare, care va avea loc, oficial, pe 13 decembrie, lasă vacante două portofolii. Unul este la ministerul Culturii, condus de Csilla Hegedus, proaspăt numită în funcţie, şi al doilea la ministerul Mediului, aflat în mâinile lui Attila Korodi. Pentru Cultură s-ar afla în cărţi Daniel Barbu, de la PLR, care a mai condus acest minister şi pe care l-a părăsit, prin demisie, la mijlocul anului trecut, în urma unor declaraţii nepotrivite la adresa bolnavilor de HIV/SIDA.

Un al doilea nume vehiculat este cel al lui Radu Boroianu, fost liberal, familiarizat cu problemele de la acest minister, întrucât a ocupat funcţia de secretar de stat ani la rând. 

Graţiela Gavrilescu, în cărţi

În cărţi pentru ministerul Mediului s-ar afla Graţiela Gavrilescu, deputat PC-PLR. Aceasta a fost directorul de campanie a lui Călin Popescu Tăriceanu la prezidenţiale.

   

Una dintre noile măsuri ale premierului în privinţa structurii Guvernului vizează reducerea numărului de miniştri delegaţi. Dacă va fi ministru, Graţiela Gavrilescu va avea de gestionat şi portofoliul Apelor şi Pădurilor, deţinut, în prezent, de Doina Pană (PSD) şi care va fi dizolvat în cel al Mediului. Contactată de Adevărul, Doina Pană a declarat că nu ştie nimic legat de o eventuala excluderea a sa din Guvern. „Nu ştie nimeni nimic. Se fac zeci de scenarii în care eu nu cred. Indiferent cine va veni , mi-ar plăcea să ducă mai departe proiectele importante. Scopul meu a fost să ajung în Parlamentul României pentru a putea mişca lucrurile de acolo. Iar votarea Codului Silvic este cel mai important obiectiv“, ne-a declarat Doina Pană.

Un al ministru al cărui scaun scârţie este Aurelia Cristea, ministrul pentru Dialog Social. Portofoliul său va trece la ministerul Muncii, care va fi condus în continuare de Rovana Plumb.

Fără portofoliu va rămâne şi Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism. Portofoliu său va fi absorbit de ministerul Economiei. Surse politice ne-au declarat că, cel mai probabil, ministrul Economiei, Constantin Niţă, va rămâne în continuare în fruntea ministerului.

Liviu Pop, în cărţi la Educaţie

Schimbări vor avea loc şi în zona de Învăţământ. Astfel Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare va rămâne fără portofoliu, care va reveni la ministerul Educaţiei. Cu un picior afară din Guvern se află şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care s-a aflat pe perioada mandatului în centrul mai multor scandaluri, cel mai recent fiind cel al manualelor şcolare pentru gimnaziu. Două nume sunt în discuţii pentru preluarea dificilului portofoliu de la Educaţie. Sunt voci politice care susţin că senatorul PSD, Liviu Pop, ar putea reveni în fruntea Educaţiei. Acesta a mai deţinut interimar această funcţie în 2012. Al doilea nume vehiculat este al deputatului PC-PLR Nicu Marcu, preşedintele Comisiei de Educaţie din Camera Deputaţilor. 

Contactat de “Adevărul”, deputatul Nicu Marcu a declarat că nu cunoaşte discuţiile din partid şi nici nu ar agrea portofoliul de la Educaţie. „Mai sunt şi alte ministere în afară de Educaţie”, a spus Marcu, întrebat dacă, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ din Camera Deputaţilor, ar prefera funcţia deţinută în prezent de Remus Pricopie.

Sub semnul întrebării se află şi portofoliul lui Răzvan Nicolescu, ministrul Delegat pentru Energie. În locul său ar fi trebuie să vină deputatul PSD, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii. Recent însă, Iancu a fost implicat în scandalul privind liberalizarea gazelor şi scumpirea gigacaloriei, având mai multe contre cu Răzvan Nicolescu, ministru delegat pentru Energie. 

Un alt ministru care urmează să fie remaniat de premierul Victor Ponta este Bogdan Stanoevici, ministrul românilor de pretutindeni, ajuns în Guvern direct din studioul Antenei 3. Acestuia i s-a cerut demisia imediat după turul întâi de scrutin, fiind unul dintre cei arătaţi cu degetul pentru modul dezastruos în care s-au organizat alegerile prezidenţiale.

Dariu Vâlcov rămâne la Buget

Un alt ministru care va părăsi Executivul este tânăra Ioana Petrescu. Portofoliul acesteia va fi preluat de ministrul PSD, Darius Vâlcov, care îşi va continua activitatea şi în Guvernul Ponta 4. Surse politice ne-au declarat că ministrul Darius Vâlcov este foarte bine văzut de premierul Victor Ponta, care este mulţumit de modul în care acesta a gestionat conceperea bugetului pentru 2015. „Este un tip strălucitor şi este un câştig pentru acest guvern. A fost o mare surpriză pentru toată lumea“, ne-au declarat surse politice. 

   

Duşa, contestat

Deşi scaunul său de ministru nu se clatină, Mircea Duşa este contestat de o parte dintre colegii săi parlamentari. „I-am cerut premierului ca duminică, când prezintă grupurilor parlamentare lista noului Cabinet, să fie pregătit şi cu alte nume pentru fiecare minister pentru că cine nu trece de vot, nu intră în Guvern: Mircea Duşa nu cred că ar trece de vot“, ne-au declarat surse politice.

UNPR şi PC îşi păstrează portofoliile

UNPR îşi va păstra cele două ministere: Internele, conduse de Gabriel Oprea, şi Relaţia cu Parlamentul condus de Eugen Nicolicea. De asemenea, PC va rămâne în Guvern cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin şi cu ministerul pentru Societatea Informaţională, păstorit de Alexandru Cotovelea.

Structura noului Guvern va fi prezentantă, pentru validare, duminică, Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, care se reuneşte la Palatul Parlamentului, începând cu ora 16.30. Iar de la ora 18.00, premierul Victor Ponta va cere un vot pentru noua listă de miniştri şi din partea grupurilor parlamentare ale PSD.

Citeşte şi:

Cât l-a costat pe Victor Ponta să închirieze Arena Naţională, de ziua lui

Jurnalistul Vlad Petreanu a publicat, pe blogul personal, răspunsul Primăriei Municipiului Bucureşti la solicitarea oficială referitoare la costul contractului prin care a fost închiriată Arena Naţională la evenimentul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite