Sărbători cu scandal în PNL: liderii din teritoriu se revoltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu începe să aibă probleme cu liderii din teritoriu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu începe să aibă probleme cu liderii din teritoriu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Conducerea PNL se confruntă cu revolta liderilor din teritoriu, nemulţumiţi de modul cum au fost împărţiţi prefecţii, cum sunt distribuite celelalte funcţii de la centru, dar şi de cum comunică Florin Cîţu şi Dan Vîlceanu cu organizaţiile judeţene.

Prima organizaţie care a ieşit la atac a fost PNL Iaşi, condusă de Alexandru Muraru. Liberalii ieşeni sunt nemulţumiţi de cedarea funcţiei de prefect social-democraţilor, deşi în discuţiile din partid li s-a promis altceva: „În discuţiile interne s-a insistat şi a solicitat ca mandatul de prefect să revină formaţiunii politice care deţine conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, datorită caracterului echitabil şi a conservării relaţiei de armonie şi echilibru între instituţii. Din păcate, aceste mandate au fost negociate arbitrar, constatând că în alte judeţe cu o situaţie similară, mandatul de prefect a fost revendicat de PNL, acolo unde partidul deţine Consiliul Judeţean”, potrivit unei rezoluţii a PNL Iaşi. Organizaţia a lansat public şi un avertisment că „există riscul atingerii unui fir roşu între relaţia filialei judeţene a PNL Iaşi şi conducerea centrală a Partidului Naţional Liberal şi afectării încrederii noastre în politica de conducere a partidului”.

Problema nu este singulară. Conducerea PNL Vâlcea a ameninţat că vine peste liderii de la centru, după ce Florin Cîţu nu a răspuns la telefon, motivul fiind tot funcţia de prefect şi alte poziţii politice. „Nu ştiu cu cine să vorbesc la Râmnicu Vâlcea, asta este marea problemă. Dacă începem cu bugetul şi avem timp, bineînţeles că ne putem întâlni. Îmi plac exerciţiile de imagine, sunt foarte frumoase”, a fost replică ironică a lui Florin Cîţu. De altfel, cel puţin încă trei organizaţii, adică Satu Mare, Giurgiu şi Vrancea, sunt nemulţumite de negocieri, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

„Biroul Executiv, adică forul care ar trebui să se ocupe de acţiunile partidului, nu a făcut şedinţă de trei săptămâni, iar între timp nu ştie nimeni ce se negociază, cum se negociază. Noi am aflat despre prefecţi din „Adevărul” şi de la televiziuni. Nu ne-a informat nimeni nimic. Nu ştim cum este împărţirea altor funcţii de conducere. Partidul este nefuncţional”, a declarat un vicepreşedinte al PNL pentru „Adevărul”.

Mai uşor cu premierea performanţei

Potrivit unor surse politice, din prima linie de lideri ai partidului, adică preşedinte, secretar general şi prim-vicepreşedinţi, singurul care a mişcat lucrurile la negocieri a fost Iulian Dumitrescu (şeful CJ Prahova), dar de multe ori în interesul organizaţiei sale şi a celor care sunt alături de el, cum sunt filialele Călăraşi, Teleorman sau Ilfov. În rest, ceilalţi nu s-au concentrat pentru discuţii în care să obţină o distrbuire a funcţiilor politice într-un mod echilibrat, bazat pe performanţe. De altfel, PNL nu va mai folosi „sistemul de trageri”, adoptat în perioada Orban, prin care alegerea funcţiilor politice aveau loc începând cu organizaţiile performante şi terminându-se cu filialele codaşe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite