Schimbare de gardă în ministere-cheie din Guvernul Ciucă: cazurile Dezvoltare şi Fonduri Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Cabinetul Ciucă începe creionarea noilor conduceri ale ministerelor. PSD a stabilit primele nume de secretari de stat pentru Dezvoltare şi Fonduri Europene, în timp ce PNL trebuie să decidă cine rămâne şi cine pleacă.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE, fost Fondurile Europene) şi Ministerul Dezvoltării, două portofolii-cheie în următorii ani, pregătesc schimbarea de gardă la nivelul secretarilor de stat pentru a corespunde noii compoziţii politice a Coaliţiei, adică să facă loc social-democraţilor, dar şi să cearnă demnitarii PNL.

MIPE, condus de Dan Vîlceanu (PNL), este instituţia care în următorii ani va coordona Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi numeroase alte programe operaţionale prin care pot fi aduşi bani europeni în România. Zilele acestea sunt pregătite mai multe modificări la nivel de conducere, adică instalarea unor demnitari susţinuţi de PSD. O primă persoană sprijinită de social-democraţi pentru funcţia de secretar la MIPE este Dan Dumitrescu, funcţionar în cadrul acestui minister, fost secretar de stat la Sănătate în perioada Guvernelor Tudose şi Dăncilă. „Dan Dumitrescu este propunerea PSD Teleorman pentru MIPE. E adevărat”, a confirmat pentru „Adevărul” liderul PSD Teleorman, Adrian Gâdea.

Pentru a doua funcţie de secretar de stat sunt două nume vehiculate, Roxana Mînzatu (susţinută de PSD Braşov, fost ministru al Fondurilor Europene pentru câteva luni în 2019, în Guvernul Dăncilă) şi Bogdan Mîndrescu. Legături cu domeniul a avut şi Bogdan Mîndrescu, fiind consilier al fostului ministru Marcel Boloş.

De altfel, Mîndrescu a ajuns pentru prima dată în funcţii înalte la centru în aprilie 2017, când a fost numit de Guvernul Grindeanu director general al Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti. Promovarea sa politică s-a bazat pe sprijinul oferit de organizaţia PSD Buzău, filială controlată de Marcel Ciolacu. În februarie 2018, Mîndrescu a demisionat forţat de la şefia Companiei de Aeroporturi, ca urmare a neregulilor găsite de Corpul de Control al premierului Dăncilă. O lună mai târziu, Bogdan Mîndrescu a fost numit de Guvernul Dăncilă în Compania Naţională pentru Administrarea Porturilor Maritime.

Din partea PNL va fi păstrat Cristian Roman, secretar de stat susţinut de PNL Sibiu pentru această funcţie, care a venit în funcţie la începutul lui 2021. De asemenea, UDMR o menţine în funcţie pe Hegedus Csilla, purtătoarea de cuvânt a formaţiunii, care la un moment dat era considerat chiar posibilă variantă de ministru în Guvernul minoritar Ciucă. Liberalii ar urma să mai aducă încă o persoană în funcţia de secretar de stat la MIPE.

Cine pleacă şi cine rămâne la Dezvoltare

Schimbări urmează să aibă loc şi la Ministerul Dezvoltării, instituţie condusă de Cseke Attila (UDMR), care are şase secretari de stat, portofoliu care se ocupă mai ales de relaţia centrului cu autorităţile locale şi dezvoltarea infrastructurii: şcoli, creşe, spitale, reţele de gaze, apă-canal, drumuri judeţene şi locale. De la liberali vor fi trimise acasă cel puţin două persoane din conducerea instituţiei, adică Neculai Tănasă şi Claudiu Răcuci. Tănasă a fost susţinut de Ion Ştefan, deputat de Vrancea plecat în formaţiunea Forţa Dreptei a lui Ludovic Orban. De altfel, numirea acestuia în iarnă a fost una controversată, Neculai Tănasă trecând la evaluările interne, deşi avusese un trecut tumultuos, cu prezenţă în mai multe partide (PNŢ-CD, PD, PMP, apoi PNL). Pe de altă parte, Răcuci ar urma să piardă funcţia pentru că PNL Alba a primit deja funcţia de prefect şi primise şi un portofoliu în Guvern.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, stabil pe funcţie va fi secretarul de stat Marin Ţole (PNL Teleorman), iar discuţii sunt dacă va rămâne şi Daniel Surdu, secretar de stat susţinut de PNL Caraş-Severin, venit în instituţie în septembrie. Din rândurile PSD Bistriţa-Năsăud, cel mai probabil propunerea va fi Monica Săsărman, majoritatea social-democraţilor din filială pronunţându-se pentru această variantă, după cum a precizat pentru „Adevărul” purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Bogdan Ivan. De asemenea, discuţii au fost, iniţial, ca un alt secretar de stat susţinut de social-democraţi la acest minister să fie din Teleorman, însă până la urmă organizaţia va da pentru a doua funcţie în Guvern un subsecretar de stat la Ministerul Educaţiei.

Un alt secretar de stat care rămâne la Ministerul Dezvoltării este cel al UDMR, Adrian-Zsolt Matuz. Incert rămâne doar dacă a şasea funcţie de secretar de stat va merge la PNL sau la PSD şi cine îşi asumă secretarul general din instituţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite