România își joacă până la capăt șansele pentru aderarea la Schengen ANALIZĂ
0Tema aderării României la Schengen figurează pe ordinea de zi a viitorului Consiliu JAI, reprezentanții Puterii fiind optimiști privind șansele de succes ale țării noastre până în ultimul moment, în ciuda opoziției Austriei.
Guvernul austriac pare neînduplecat pe tema Schengen, fiind menținut discursul că spațiul de liberă circulație nu mai funcționează, așa că nu este de acord cu extinderea lui, prin acceptarea României și Bulgariei. Ultimul care a subliniat acest lucru a fost ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, cel care după întrevederea cu omologul de la Sofia a reiterat poziția guvernului său, după ce anterior și cancelarul austriac Nehammer afirmase răspicat faptul că Viena nu-și schimbă poziția.
Cu toate acestea, pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, adică reuniunea unde este dat votul care contează pe tema aderării sau nu a unor state la spațiul Schengen, figurează și tema care interesează România, în data de 5 decembrie. Iar ca teme de discuție sunt atât un barometru privind Schengen, sistemul de returnare în cazul procedurilor de azil, precum și un posibil vot pentru aderarea celor două state: România și Bulgaria. De altfel, înaintea punctului privind votul chiar e mențiunea „posibil”.
Cum vede Coaliția ultimele pregătiri
Eurodeputații Puterii sunt optimiști privind viitorul Consiliu JAI. „Momentul-cheie în definirea strategiei României va fi reprezentat de alegerile din Olanda din 22 noiembrie. Dacă aceste alegeri vor duce la un final pozitiv, la o victorie a partidelor pro-europene, atunci este destul de probabil ca Olanda să-și revizuiască veto-ul aplicat Bulgariei. De altfel, în săptămâna de după alegeri este programată o vizită a premierului Rutte în Bulgaria, unde ne-am putea aștepta la schimbarea atitudinii Olandei vizavi de respectivul stat. În acest context, Austria rămâne singură, și dacă Austria rămâne singură, vom putea, împreună cu partenerii europeni, exercita presiuni suplimentare, în așa fel încât să își schimbe votul”, a explicat Victor Negrescu, eurodeputat PSD.
Social-democratul a subliniat că în jurul datei de 1 decembrie va mai fi o întâlnire a ambasadorilor la UE și atunci România va afla care e starea de spirit. Mai mult, inclusiv el va pleda într-o serie de întâlniri, joi, pentru aderarea României la Schengen. Legat de încercarea unui vot, Negrescu a punctat: „Votul este prevăzut pe agenda președinției spaniole. Au un calendar. Se menționează un vot fie în JAI-ul trecut, fie în următorul, până la sfârșitul mandatului lor. România nu dorește să retragă acel vot. Ar fi greșit să ceară să se retragă votul. Am face un pas în spate”.
Și în rândul liberalilor este exprimat optimismul pentru demers. „Pentru România e oportun oricând să încerce. Pentru România e oportun să forțeze votul. Pentru România e oportun să se vadă clar țările care încalcă flagrant prevederi fundamentale ale tratatelor de constituire ale UE. România, ca și Bulgaria, trebuie să facă toate demersurile pentru a demonstra că aici e vorba despre o încălcare regulilor jocului. Faptul că există un guvern sau, mai precis, un prim-ministru, care refuză, e o aberație”, a punctat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL).
De asemenea, Vlad Nistor a precizat că „jocurile politice din Olanda vor conta” în demersul de aderare la Schengen, pentru că e așteptat să vadă cum arată noul executiv și cât de favorabil este extinderii, în timp ce situația tensionată din Spania nu are repercusiuni pe dosarul Schengen, fiind vorba acolo de tensiuni interne.
Necesitatea unei politici externe „ofensive“
„Adevărul” a discutat și cu un specialist pe tema Schengen. „Nu cred că vom adopta tactica din iarna anului trecut. Pe de o parte, avem explicația rațională, evidentă - politicienii și diplomații au înțeles că nu așa se rezolvă o problemă la nivel european. În al doilea rând, avem explicația cinică. Politicienii care atunci și-au asumat leadership-ul pe acest dosar au avut de pierdut din punct de vedere electoral. Cred că dosarul trebuie dus în Consiliul JAI doar după ce vom juca toate cărțile în relația cu Austria – la nivel european în primul rând, în Consiliile Europene dar și la nivelul organizațiilor internaționale. Cu o politică externă ofensivă, curajoasă, strategia logică era să așteptăm să vină Austria către noi”, a precizat George Rîpă, consultant politic și fost ziarist de politică externă.
Legat de implicațiile electorale, Rîpă consideră că politicienii responsabili de acest dosar nu vor fi trași la răspundere, la fel cum nu s-a întâmplat nici în trecut. „Eșecul din 2022 a fost decontat politic pentru că politicienii au ridicat miza, pentru că au avut informații greșite de la diplomația românească și pentru că din oportunism au dorit să-și lipească imaginea de un eventual succes care în septembrie le era prezentat ca fiind unul inevitabil. Tema era aproape uitată, românii nu mai aveau așteptări, însă chiar liderii politici au făcut o greșeală strategică majoră atunci când au încercat să se urce pe un val care de fapt nu exista. Acum nu vor mai comunica atât de mult pe această temă. Vor păstra însă linia de mesaj în care este blamată administrația de la Viena, pentru a arăta că ei au făcut tot ce depinde de ei. Interesantă și tristă întrebarea cu decontarea. Nu va deconta nimeni, așa cum nici în urmă cu un an nu a decontat nimeni. Amintiți-vă că ministrul de Externe, cel care a coordonat acest dosar, a plecat din funcție la 6 luni de la insucces, iar plecarea nu a avut nicio legătură cu eșecul Schengen”, a completat consultantul politic.