Reforma pensiilor speciale avansează cu viteza melcului

0
Publicat:

Coaliția aflată la putere nu este scoasă din ritmul lent cu care vrea să ducă la capăt reforma pensiilor speciale nici de ultimele date primite de la Banca Mondială, fiind pasată responsabilitatea de la o instituție la alta.

Marius Budăi, responsabil de reformă, e plecat în Spania până joi FOTO Mediafax
Marius Budăi, responsabil de reformă, e plecat în Spania până joi FOTO Mediafax

Coaliția a primit raportul Băncii Mondiale în ceea ce privește modul cum ar trebui să abordeze problematica reformei pensiilor speciale, fiind înaintate mai multe scenarii, însă nici acest lucru nu impulsionează majoritatea parlamentară să accelereze ritmul din legislativ. Potrivit informațiilor obținute de „Adevărul” de la liderii Coaliției din Parlament, până la jumătatea săptămânii următoare, așadar în jurul datei de 8-10 martie, ar urma ca specialiștii Puterii, în funcție de aprobarea primită pe linie politică, să decidă care ar urma să fie forma care să treacă de Senat. Înaintarea în plenul Senatului, prim for în cazul acestui proiect de lege, ar urma să fie spre jumătatea lunii martie, potrivit informațiilor „Adevărul”. În celălalt for, cel mai probabil proiectul de lege va trece mult mai repede, dacă liderii Coaliției decid să nu mai accepte amendarea și la Cameră.

Președintele Comisiei juridice din Senat, Constantin Niculescu-Țâgârlaș, a punctat că așteaptă unele clarificări finale de la Guvern, dat fiind că structura pe care o conduce e comisie raportoare. „Urmează să fie procesat de comisie un răspuns pe care va veni de la Guvern în urma raportului Băncii Mondiale”, a precizat șeful Comisiei juridice. De asemenea, senatorul PNL a subliniat că vor trebui făcute unele făcute corelări și să fie purtate discuțiile și cu mai multe asociații, pentru că sunt foarte multe amendamente de la corpul diplomatic, magistrați etc.

Lucrările sunt blocate și la Comisia de buget-finanțe din Senat, structură care trebuie să dea avizul și care așteaptă ca Ministerul Muncii să ofere date despre modul cum ar urma să fie diminuate costurile cu pensiile pe categoriile socio-profesionale din proiectul de lege. Ori, ministrul Marius Budăi e cel care a anunțat în mai multe intervenții la TV că el nu cunoaște aceste sume, dar nici detalii despre categorii precum apărarea și ordinea publică sau cei din domeniul justiției. „Este o chestiune care trebuie discutată în Guvern, pentru că Ministerul Muncii nu este specialist nici în apărare și ordine publică, nici în reforma justiției”, a precizat Budăi pentru PRO TV.

Coaliția nu va putea conta pe aportul lui Marius Budăi la eforturile de stabilire a unei forme apropiate de cea finală a reformei pensiilor speciale, în condițiile în care în perioada 27 februarie - 2 martie ministrul este plecat într-o vizită de lucru în Spania. Colegul său de Guvern, Adrian Câciu, a vorbit de aprobarea legii.

Gorghiu vorbește de ritm accelerat

În timp ce în Parlament, în mod concret, comisiile bat pasul pe loc, Alina Gorghiu vorbește de accelerarea discuțiilor cu diferite ministere de către Marius Budăi, un demnitar care încă de vara trecută a temporizat negocierile interne timp ce cinci-șase luni, apoi a pasat responsabilitatea pe umerii Băncii Mondiale. „Mă aştept ca domnul ministru să facă în timp accelerat discuţiile cu toţi miniştrii de resort, că vorbim de Apărare, de Justiţie, să integreze observaţiile atât de la Comisie, cât şi de la Banca Mondială pentru că nimeni nu mai doreşte să audă în România că o pensie este mai mare decât venitul în plată, nimeni nu doreşte să mai plătească pensii în România dacă nu s-a contribuit aşa cum trebuie la bugetul de pensii”, a punctat Gorghiu.

Florin Cîțu (PNL), fost premier al României, pune și el paie pe foc și solicită publicarea raportului integral al Băncii Mondiale, pentru a vedea dacă într-adevăr a meritat cheltuirea banilor publici, dar și pentru a fi analizate absolut toate recomandările.

Coaliția nu grăbește nici modificările la legislația penală

Termene similare în ceea ce privește urgența adoptării de acte normative sunt și în cazul a două proiecte care aduc modificări la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, demersuri adoptate care ar fi trebuit să fie deja în Monitorul Oficial și care fac parte din jaloanele și țintele aferente trimestrului IV din 2022, care sunt cuprinse în cererea următoarea de plată. Proiectele se află încă blocate la Comisia juridică din Senat, primul for care va trebui să dea votul pe ele. Dacă nu sunt adoptate până la 31 martie de Senat, vor trece tacit, iar Camera Deputaților va avea cuvântul decisiv. Însă aleșii nu ar trebui să stea după un asemenea termen, dat fiind că e posibil ca proiectele de lege să mai fie atacate și la CCR, iar procedura s-ar lungi.

Contactat de „Adevărul”, președintele Comisiei juridice din Senat, Constantin Niculescu-Țâgârlaș, a precizat: „Nu e nicio problemă din punct de vedere al timpului. Mai așteptăm niște clarificări. O să le dezbatem și nu o să fie cazul să se ajungă la adoptare tacită”, a precizat senatorul PNL. Modificările la legislația penală nu sunt doar sub atenția structurilor care monitorizează la Bruxelles implementarea PNRR, ci și a structurilor care fac rapoartele referitoare la respectarea statului de drept în statele din UE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite