Răspunsul lui Klaus Iohannis pentru Victor Ponta: Există USL pe hârtie, nu mai există USL de facto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, propus de PNL pentru a prelua ministerul de Interne şi funcţia de vicepremier FOTO Mediafax
Klaus Iohannis, propus de PNL pentru a prelua ministerul de Interne şi funcţia de vicepremier FOTO Mediafax

Prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a prezentat poziţia liberalilor vizavi de criza din alianţă. Mandatat de Crin Antonescu, Klaus Iohannis a vorbit despre eşecul negocierilor din USL, despre posibila retragere a miniştrilor PNL din Guvern şi despre referendumul pentru revizuirea Constituţiei.

Principalele declaraţii ale lui Iohannis:

Vă amintiţi că la începutul lunii conducerea PNL a luat în discuţie situaţia noastră de la guvernare. Au fost evenimente care au dus la o remaniere parţială. Analizând această situaţie, PNL a hotărât să facă câteva schimbări. Înlocuirea a patru miniştri. Acum suntem la sfârşitul lunii februarie şi lucrurile nu au mers mai departe. PNL  solicitat exact poziţiile pe care le-a avut şi înainte, cu o singură modificare. Totuşi au trecut trei săptămâni şi nu s-a putut realiza această remaniere.

Partenerii noştri, USD, nu au dorit dorit să se facă aceste schimbări. Pe parcurs au apărut fel şi fel de pretexte. Au fost mai multe rânduri de negocieri şi am observat că s-a ajuns într-un impas. Astăzi, tragem concluzia că negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat. Această situaţie va fi adusă la cunoştinţă şi în dezbaterea Delegaţiei Permenente şi se va trage o concluzie.

PNL nu a stabilit să fiu ministru de interne, ci m-a propus pe funcţia de ministru de Interne şi vicepremier. Modificarea structurii Cabinetului este doar o formalitate, ar fi durat câteva secunde. Este clar că nu s-a dorit. Eu pot doar să vă spun o părere personală: probabil Delegaţia Permenenta va constata că nu putem continua în această formă, într-o alianţă care nu mai discută.

Despre negocierile din USL

Posibilul prim pas este retragerea miniştrilor noştri din Guvern. Miercuri nu vor mai participa la şedinţa de Guvern. Nu neapărat (n.r. ruperea USL), dar este un prim pas. Pozele de ieri cu Traian Băsescu au fost din 2007. Nu am discutat. Este o non- relaţie cu Traian Băsescu.

Au fost perioade în care PNL a cedat doar pentru a nu pune USL în dificultate. Ne reamintim acea fază cu numirea procurorilor, am renunţat la ministrul de Justiţie. Şi multe alte faze. Se vede că acele lucruri nu au fost apreciate de partenerii noştri ca atare.

Este sigur o variantă (n.r de a fi premier) care pur teoretic se poate discuta, dar nu este cazul să facem un calcul. Nu a fost nici măcar un vot pentru schimbare, ci cum am început, aşa să mergem mai departe. Noi nu suntem un partid care mergem la cerşit în Guvern. Noi, care nu am cerut absolut nimic în plus.

Este puţin probabil ca mâine să hotărască retragerea miniştrilor şi sprijinul unui Guvern USD. Există USL pe hârtie, nu mai există USL de facto. Este important să observăm că grupul minorităţilor a fost de partea guvernării. Nu au niciun fel de obligaţie sau afinitate doctrinară, dar oamenii care sunt trimişi în Parlament trebuie să se asigure că obţin acea protecţie din partea statului. Aceasta explică de ce grupul minorităţile este de partea Guvernului.

Grupul minorităţilor, probabil, va avea discuţii şi va lua o hotărâre în acest sens. Nu mai există varianta de a lua o poziţie ilegitimă. Grupul minorităţilor şi cu mine s-ar putea să ajungem în poziţii diferite. Am fost surprins astăzi de faptul că şeful de protecţia consumatorului a fost demis. USD ne spune că suntem cel mai frumos, pe de altă parte, a început eliberarea oamenilor noştri din funcţii.

Este evident că dacă ne retragem din Guvern, şi probabil după o vreme, din USL, vom ajunge în Opoziţie. Negocierile au eşuat fiindcă nu a existat dorinţa politică din partea USD de a merge în Parlament şi a numi miniştrii propuşi de USL. Vom vedea mâine dacă Delegaţia Permanentă ne reproşează modul în care am negociat. Dacă nu suntem doriţi, ce ne ajută că ne dorim noi? Este clar că nu s-a dorit să intrăm în această formulă în Guvern.

Despre referendumul pentru Constituţie

După părerea mea sunt şanse mari să nu avem referendum pe Constituţie. Motivul ar fi că acest proiect a fost însuşit de USL. Dacă USL se rupe, cine ar mai susţine acest proiect? CCR a făcut nenumărate comentarii pe proiectul Constituţiei. Toate acestea ar trebui discutate în USL şi nu cred că mai există voinţa politică de a duce mai departe un astfel de proiect. Eu sunt de greu de presat. Nu consider că este un domeniu (n.r Finanţe) pentru care sunt pregătit.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite