Radu Miruță (USR): „AUR a fost ajutat în alegeri de o rețea de conturi false, creată cu emailuri din Rusia”

0
Publicat:

Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor (IT&C), Radu Miruță, afirmă că partidul AUR a beneficiat de o rețea de dezinformare coordonată din afara țării. 

Radu Miruță/FOTO: Facebook
Radu Miruță/FOTO: Facebook

„AUR a fost ajutat în alegeri de o rețea de conturi false, creată cu emailuri din Rusia și adrese IP sursă din Turcia. E o operațiune de manipulare coordonată din afara țării. Avem confirmarea unei amenințări reale la adresa democrației. Vrem să știm ce face statul român ca să nu se repete în 2025”, a declarat deputatul USR Radu Miruță.

De aceea, deputatul a transmis întrebări oficiale către instituțiile implicate în grupul de lucru anunțat de Președintele interimar Ilie Bolojan: CNA și ANCOM. În paralel, a cerut explicații și Președinției României privind acțiunile de prevenire a ingerințelor externe în alegerile din acest an.

Avem adrese IP sursă din Turcia, conturi neautentice create automat cu emailuri din Rusia, plăți făcute prin criptomonede și promovarea unui partid extremist, AUR. Toate indiciile duc spre o operațiune hibridă. Statul trebuie să răspundă acum: există anchete în desfășurare? Există măsuri pentru alegerile următoare? Nu doar Călin Georgescu a fost beneficiarul rețelei, ci și AUR și George Simion, actual candidat la alegerile prezidențiale. Avem plan de acțiune, sau dormim, ca să ne trezim din nou după vot, ca în 2024?”, avertizează Radu Miruță.

Parlamentarul readuce în discuție și un proiect legislativ pentru combaterea dezinformării online, și face apel la partidele din coaliție să îl voteze. Acest proiect propune:

* ⁠Eliminarea rapidă a conținutului ilegal: Platformele vor avea obligația să elimine conținutul ilegal în maximum 15 minute de la publicare, folosind algoritmi de inteligență artificială.

* ⁠ Limitarea manipulării: Postările care conțin instigare la ură și violență sau inducerea în eroare pe teme de interes național nu vor mai putea fi răspândite masiv și nu vor putea fi promovate contra cost. Distribuirea va fi limitată la maximum 150 de utilizatori.

* ⁠Sancțiuni clare: Nerespectarea obligațiilor va atrage amenzi de 1% din cifra de afaceri, aplicate de ANCOM, autoritatea națională care implementează Digital Services Act în România.

Am depus o lege clară, inspirată din directivele europene, care poate fi aplicată rapid. Vestea bună este că există solutie tehnică, trebuie doar ca România să decidă daca vrea să abordeze situația, sau este unii decidenți sunt chiar complice. Dacă nu vrem ca trolii ruși să decidă președintele României, trebuie să acționăm acum”, a mai declarat Radu Miruță.

Recent, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat ediția revizuită pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 a Ghidului de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor.

Ghidul nu are caracter normativ, ci expune recomandări minimale pentru identificarea corectă a știrilor/informațiilor false, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pe care răspândirea acestor fenomene le-ar putea avea asupra procesului electoral, fiind actualizat cu informații relevante în contextul desfășurării alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite