AEP vine cu o ediția revizuită a ghidului de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor. Care sunt noutățile

0
Publicat:

În contextul perioadei electorale aferente alegerilor prezidențiale și în perspectiva începerii campaniei electorale la data de 4 aprilie, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că a publicat ediția revizuită pentru alegerile prezidențiale din anul 2025 a Ghidului de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor.

În 2025 avem din nou alegeri prezidențiale. FOTO Alina Mitran
În 2025 avem din nou alegeri prezidențiale. FOTO Alina Mitran

Ghidul nu are caracter normativ, ci expune recomandări minimale pentru identificarea corectă a știrilor/informațiilor false, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pe care răspândirea acestor fenomene le-ar putea avea asupra procesului electoral, fiind actualizat cu informații relevante în contextul desfășurării alegerilor pentru Președintele României din anul 2025.

Materialul prezintă, într-un limbaj accesibil, elementele care compun acțiunile de dezinformare și oferă un set de instrumente pentru înțelegerea caracteristicilor conținutului dăunător, pentru dezvoltarea abilităților de identificare și analiză a informațiilor false și pentru verificarea veridicității surselor de informare, în vederea promovării unui climat de etică, integritate și transparență în derularea proceselor electorale, precizează AEP.

Documentul a fost elaborat în acord cu normele legale în vigoare, fiind fundamentat și pe recomandările Uniunii Europene, dintre care amintim Recomandarea (UE) 2023/2829 Comisiei Europene din 12 decembrie 2023 referitoare la procese electorale incluzive și reziliente în Uniune și la consolidarea caracterului european și a desfășurării eficiente a alegerilor pentru Parlamentul European”, precizează AEP.

Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor, ediția revizuită pentru alegerile prezidențiale din anul 2025, este disponibil pe pagina web a AEP www.roaep.ro și poate fi accesat la următorul AICI.

În vederea furnizării asistenței pentru dezvoltarea setului de verificări, AEP enumeră potențiale indicii cu privire  a o știre/informație falsă, și anume:

• titluri care promit senzaționalul sau sunt redactate

de o manieră alarmistă, dramatică;

• modul în care sunt scrise articolele, și anume scrierea

cu majuscule, erori repetate de ortografie, erori de

traducere, semne de punctuație care induc

dramatism, alarmare etc.;

• formulări evazive care conduc la presupuneri, lansarea de zvonuri sau conspirații;

• materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) care, deși conțin elementele de identitate vizuală utilizate, de regulă, de către un candidat, sunt fabricate/modificate de către alte persoane (cu sau fără utilizarea instrumentelor bazate pe inteligența artificială) și au conținut defăimător sau dezavantajos pentru respectivul candidat.

Etichetarea materialelor electorale

Ca element de noutate, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2025, actorii politici trebuie să asigure publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informaţii:

a) o indicaţie că este vorba de un material publicitar politic;

b) identitatea sponsorului materialului publicitar politic, respectiv numele, adresa de e-mail şi, dacă este publică, adresa poştală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta îşi are sediul;

c) după caz, o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-ţintă sau de distribuire a materialelor publicitare, în sensul art. 3 pct. 11 şi 12 din Regulamentul (UE) 2024/900;

d) o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

e) după caz, o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite.

A fost clarificat modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice

De asemenea, prin Hotărârea AEP nr. 9/2025, a fost clarificat modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025, fiind formalizate regulile de etichetare a materialelor publicitare politice (materialelor de propagandă electorală).

Totodată, Decizia Biroului Electoral Central (BEC) 54D/26.03.2025 clarifică faptul că, la

aceste alegeri, toate materialele publicitare politice (materialele de propagandă electorală)

trebuie evidențiate conform Hotărârii AEP nr. 9/2025.

În acest context, atragem atenția asupra riscului reutilizării fără drept a etichetelor

utilizate de un competitor electoral, în vederea generării de conținut fals.

Alegeri prezidențiale

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite