PSD se opune ca liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri. „Ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției”
0Social democrații spun că își doresc o dezbatere reală asupra Legii Educației. „Au fost mult prea multe modificări ale Legii Educației, fără efectul scontat. Doar în ultimii 11 ani Legea Educației a suferit 112!!!”.
PSD va pune în discuția Coaliției stabilirea unui calendar extins de analiză publică și adoptare, se menționează într-un comunicat de presă al partidului postat și pe rețelele de socializare. „Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educației are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci și cele privind Legea Educației, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, sindicate, dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor Educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu martie 2024”.
Conform comunicatului PSD are 4 obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, în privința proiectelor Legilor Educației:
1) Acces neîngrădit la educație pentru toți copiii;
2) Combaterea abandonului școlar;
3) Importanța pregătirii viitoarei forțe de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii;
4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc.
Analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de ministerul Educației a evidențiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor.
Astfel, în ceea ce privește admiterea în liceu, PSD nu va accepta o formulă „care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate; este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției”.
De asemenea, social democrații privesc cu multă rezervă „înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect”.
Liderii PSD nu sunt de acord nici cu eliminarea specializării învățător/învățătoare din cadru liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor, o măsură intens criticată de mediul preuniversitar. „Nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați”.
PSD mai consideră și că „Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copiii din Diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în Diaspora.”.