PSD: Creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor e echitabilă și nu contravine Constituției

0
Publicat:

PSD vine cu o replică pentru PNL, după ce liberalii au transmis că se mențin pe poziții privind creșterea cu 15% a pensiilor în 2023, fie de la 1 ianuarie, fie în mai multe etape.

Marcel Ciolacu, președintele PSD. FOTO Mediafax
Marcel Ciolacu, președintele PSD. FOTO Mediafax

Având în vedere că unii lideri politici care s-au exprimat public pe subiectul pensiilor nu au înțeles propunerea social-democrată privind creșterea veniturilor pensionarilor în anul 2023, PSD face următoarele precizări: PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari. Însă distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor”, se arată într-un comunicat de presă al PSD. 

Propunerea PSD de a crește diferențiat veniturile pensionarilor nu contravine Constituției, pentru că nu implică majorări diferite ale punctului de pensie. Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor! Creșterea diferențiată a VENITURILOR se realizează prin măsuri de sprijin acordate DOAR pensionarilor cu venituri mici, ÎN PLUS față majorarea punctului de pensie cu un PROCENT EGAL pentru toți pensionarii”, mai explică sursa citată.

Reamintirea pensiilor speciale

Social-democrații susțin că nu se impune o creștere nediferențiată, pentru că ar crește inechitățile. „În actualul context economic, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă. PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creșterea ar fi de doar 270 de lei”, potrivit comunicatului de presă. 

PSD aduce în față problemele financiare ale pensionarilor, pentru a-și justifca poziția. „Decidenții trebuie să țină cont că inflația se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele și medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor. Așadar, în perioade de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie să ținem cont și de principiul solidarității, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult”, mai arată sursa citată.

Propunerile PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a precizat că Nicolae Ciucă e mandatat să meargă în Coaliție și să discute cu partenerii de guvernare două variante prin care pensiile pot fi crescute în 2023 cu 15%.

Au fost și există două propuneri concrete, care vizează creșterea de 15% propusă de PNL. prima dintre ele vizează o creștere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze prin anumite beneficii suplimentare creștere apensiilor. Cea de-a doua vizează o creștere universală a pensiilor cu 15%, urmând ca cele două să se discute în cadrul Coaliției, apoi să se aleagă soluția care e acum oportună și care e sustenabilă bugetar”, a explicat purtătorul de cuvânt al PNL, după o ședință a Biroului Politic Național.

Liberalul a subliniat că 15% trebuie să fie borna referitoare la mărirea pensiilor. De asemenea , deputatul a admis că o variantă este și propunerea PSD de creterea per ansamblu a bugetului cu 15%, însă prima variantă e mărirea pentru toți. „Dacă eliminăm impozitarea de la 2000 la 3000, avem o creștere de 15%”, a mai precizat Ionuț Stroe. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite