Ajutor pentru familiile defavorizate: Guvernul vrea sa prevină separarea copiilor de părinți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de miercuri, 11 ianuarie, figurează și proiectul de lege privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie.

Proiectul privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie, pe ordinea de zi
Proiectul privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie, pe ordinea de zi

Prin proiectul de lege sunt stabilite norme clare în baza cărora va fi realizată intervenţia autorităţilor administraţiei publice locale în vederea îndeplinirii atribuţiei referitoare la prevenirea separării copilului de familia sa şi la menţinerea copilului în familie, se arată în nota de fundamentare, relatează Agerpres

De asemenea, potrivit sursei citate, în document sunt reglementate principiile care stau la baza activităţii de prevenire a separării copilului de familie şi sunt clarificate şi detaliate situaţiile care pot genera separarea copilului de familia sa, cum ar fi: situaţia economică şi condiţiile de locuit precare existente în mediul său familial şi/sau în comunitate, cum ar fi sărăcia monetară sau sărăcia extremă, situaţia socială şi mediul social necorespunzător, care pot exercita influenţe negative asupra copilului, starea de sănătate precară a unuia sau mai multor membri ai familiei, nivelul de educaţie scăzut al membrilor familiei, mediul abuziv, violent existent în familie şi comportamentele la risc care pot afecta negativ relaţiile dintre adulţi, dintre copii şi dintre adulţi şi copii.

Inițiativa propune înființarea Observatorului copilului, prin intermediul căruia vor fi identificaţi şi înregistraţi toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.

ANPDCA: 12.706 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate

Numărul total al copiilor din România care aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate era, la finele lunii iunie 2022, de 12.706, cu 760 mai mulţi comparativ cu situaţia din martie, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

  Conform sursei citate, un număr de 53.743 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate, iar dintre aceştia 51.560 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. În acelaşi timp, 1.282 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane.

Totodată, 9.320 copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 8.257 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 2.979, la 30 iunie 2022, dintre care 614 copii erau în grija unui asistent maternal, 494 în centre de plasament, 1.713 la rude până la gradul IV, iar 158 de copii în grija altor familii sau persoane.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite