Proiect de lege pentru posibilitatea de a alege asigurătorul de sănătate. PSD: o tentativă de privatizare mascată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR a depus în Parlament un proiect de lege prin care românii ar putea alege asigurătorul de sănătate. În replică, PSD susține că este o tentativă de privatizare mascată a sistemului public medical din România. Mai mult, social-democrații acuză că propunerea este, de fapt, o „tentativă de a drena banii către clientela de partid”.

PSD se opune Pilonului 2 al Sănătății propus de USR FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
PSD se opune Pilonului 2 al Sănătății propus de USR FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

După ce a irosit 1 miliard de euro din bugetul Sănătății pe achiziții supradimensionate de vaccinuri COVID-19, USR vrea să dea încă o lovitură grea sistemului public de sănătate din România. Așa-zisul „Pilon II pentru Sănătate” propus cu surle și trâmbițe de USR este, în realitate, o tentativă ticăloasă de privatizare mascată a sistemului social de asigurări de sănătate, în beneficiul unei clientelei de partid”, transmit, joi, reprezentanții PSD, prin intermediul unui comunicat de presă.

Social-democrații acuză că propunerea legislativă ar urmări să slăbească sistemul public de sănătate, iar majoritatea românilor ar avea acces la mai puține servicii medicale.

Propunerea legislativă a USR subminează sistemul public de sănătate și posibilitatea celor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale corespunzătoare. Așa-numita libertate de a alege o firmă privată de asigurări medicale se aplică doar celor care își vor permite să plătească diferența dintre cei 165 de lei direcționați din CASS și valoarea totală a asigurării private. Pentru cea mai mare parte a populației, proiectul USR înseamnă mai puține servicii medicale, ca urmare a scăderii finanțării din sistemul public de sănătate”, conform sursei citate.

PSD subliniază că România este „stat social”, unde sănătatea este un drept fundamental.

„Prin această propunere legislativă USR calcă în picioare conceptul de solidaritate socială, care presupune coeziune și ajutor reciproc între membrii societății. Mai mult, ignoră un lucru elementar, care este demonstrat de realitatea din unitățile spitalicești de stat: cazurile grave sunt tratate/gestionate de sistemul public. Conform Art. 1 din Constituție, România este „stat social”, în care sănătatea nu este o marfă tranzacționată contra cost, ci un drept fundamental, garantat pentru toți cetățenii români”, conchid social-democrații.

Pilonul 2 al Sănătății propus de USR

Parlamentarii USR au anunţat, luni, că au depus o propunere legislativă pentru schimbarea din temelii a sistemului de sănătate prin „Pilonul 2 al Sănătății”, care ar da dreptul românilor să aleagă asigurătorul de sănătate, respectiv unde doresc să direcționeze 50% din CASS pe salariul minim (165 de lei), în fiecare lună.

Proiectul USR prevede oferirea libertății fiecăruia de a-și alege asigurătorul.

Conform proiectului, fiecare român ar putea să-și redirecționeze 165 de lei/lună (sau 5% dintr-un salariu minim) către orice asigurător de sănătate dorește, plătind doar diferența de primă. Pachetul asigurat este actualul pachet de bază mai puțin patologiile acoperite de programe naționale, care rămân acoperite de CNAS”, potrivit unui comunicat transmis de USR.

Astfel, conform USR, din contribuția plătită de fiecare român, o parte din bani merg automat la CNAS și 50% din CASS pe salariul minim să se poată selecta dacă merge numai la CNAS sau alt asigurător, similar cu modelul Pilonului 2 de pensii. 

”CNAS este un monopol de stat”

„Statul ne ia foarte mulți bani pentru sănătate, dar în practică rezultatele sunt dezastruoase. Chiar dacă numărul de pacienți tot scade și cheltuielile sistemului tot cresc, calitatea nu a crescut deloc. Dimpotrivă. Lucrul acesta se întâmplă pentru că CNAS este un monopol de stat. Nimeni de acolo nu are niciun interes să schimbe ceva. Timpul trece, leafa merge, oricare ar fi rezultatele. Toată indolența, nepăsarea și corupția sunt perfect predictibile într-un monopol de stat”, a declarat Adrian Wiener, doctor și deputat în Comisia de sănătate.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, a afirmat că prin acest proiect se dorește „deschiderea pieței asigurărilor de sănătate”, care ar „permite tuturor românilor să-și ducă banii la orice asigurător doresc”.

Deputata USR Cristina Prună a susținut că emigrarea medicilor s-a datorat sistemului diferit de sănătate din țările spre care s-au îndreptat, menționând că proiectul în cauză vizează îmbunătățirea standardelor de sănătate de la noi din țară.

Ne uităm la spitalele din țări precum Franța, Belgia, Germania, unde au emigrat medici români, și ne întrebăm de ce nu pot fi la fel și în România. Răspunsul e simplu: pentru că sistemul este diferit. Prin acest proiect de lege ne dorim să avem sănătate la standarde europene, dar nu cu actualul sistem prin care Casa Națională de Asigurări de Sănătate eșuează sistematic să ne dea acces la sănătate de calitate. Vrem un sistem în care pacientul să fie cu adevărat în centrul sistemului, să poată alege și să fie tratat cu respect”, a spus deputata Cristina Prună.

Deputatul USR Claudiu Năsui a afirmat, la rândul lui, că propunerea legislativă oferă altentative, spitalele private devenind disponibile pentru toată lumea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite