Proiect: Cheltuielile companiilor care lucrează de sărbătorile legale să fie deduse de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de lege iniţiat de patru parlamentari liberali vrea să sprijine angajatorii care sunt obligaţi de natura activităţii să îşi desfăşoare activitatea şi în timpul zilelor libere decise de stat. Proiectul pentru modificarea Codului Fiscal introduce dreptul tuturor angajatorilor de a avea deduse cheltuielile salariale ocazionate de plata zilelor declarate prin lege sărbători legale. Proiectul urmează să intre la votul final în Cameră.

„Am propus alături de colegii mei liberali ca toate cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege de Parlament să fie deduse din impozitele şi contribuţiile reţinute şi plătite de angajator. Asta i-ar face pe parlamentarii care propun zile libere şi punţi peste punţi să fie mai responsabili cu acest tip de legislaţie”, este mesajul transmis de liderul PNL, Bogdan Huţucă, vicepreşedintele Comisiei de buget, 

„Oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi deoarece am ajuns în situaţia în care într-un singur an avem libere peste 70% din zilele lucrătoare dintr-o lună. Astfel, angajatorii sunt puşi în situaţia de a acoperi costuri semnificative legate de o decizie legislativă pentru care nu au fost consultaţi niciodată. Aceste consturi nu au nicio legătură cu rentabilitatea, pur şi simplu angajatorul trebuie să acopere aceste cheltuieli cu bani aduşi de acasă sau luând de la zona de investiţii şi de dezvoltare”, mai explică liderul liberal.

Concret, iniţiativa vrea să sprijine mediul privat care trebuie să se conformeze la deciziile luate de Guvern privind zilele libere. „Proiectul nostru propune ca valoarea cheltuielilor salariale prilejuite de zilele libere stabilite prin lege ocazionate de sărbătorile legale să fie deduse din impozitele şi contribuţiile reţinute şi plătite de angajator. Proiectul cuprinde prevederi ce asigură că drepturile angajaţilor privind asigurările sociale şi de sănătate nu sunt afectate de acest mecanism”, explică liderul PNL Constanţa. 

 Huţucă a explicat şi faptul că PSD-ALDE s-a opus proiectului până acum. „Parlamentarii puterii au respins în Comisie această iniţiativă deoarece de acum înainte orice lege care ar oferi noi zile libere trebuie făcută cu identificarea impactului bugetar. Or, din păcate, colegii mei din PSD-ALDE preferă în continuare măsurile populiste, fără a fi interesaţi de efectele asupra societăţii şi asupra economiei reale”, mai spune Huţucă.

           

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite