Programul USR pentru Cabinetul Cioloş: controverse şi măsuri de eficientizare a guvernării. Ce proiecte despart partidele din Coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsurile USR nu sunt toate pe placul PNL şi UDMR FOTO Inquam Photos / George Calin
Măsurile USR nu sunt toate pe placul PNL şi UDMR FOTO Inquam Photos / George Calin

Măsurile înaintate de USR în programul de guvernare prevăd atât reforme asumate în PNRR, însă conţin numeroase proiecte unde intră în coliziune cu PNL şi UDMR: alegerea primarilor în două tururi, desfiinţarea SIIJ sau desfiinţarea pensiilor speciale pentru aleşii locali. Mai mult, unele măsuri sunt controversate prin impactul lor, mai ales cele privind obligativitatea certificatului verde pentru a munci legal sau dreptul la concediu medical.

Una din primele probleme ale programului este susţinerea utilizării certificatului sanitar pentru accesul al muncă al tuturor angajaţilor din sistemul public, precum şi pentru cel privat, dacă intră în contact cu oamenii. În caz de neprezentare sau inexistenţa acestuia se poate ajunge la suspendarea sau întreruperea contractului de muncă în caz de refuz. O altă problemă este „eliminarea indemnizaţiei pentru concediu de carantină pentru persoanele nevaccinate”, adică o persoană infectată care intră în medical ar rămâne fără bani. Nu în ultimul rând, pentru spitale ar fi preluate doar urgenţele non-COVID. 

Printre măsurile luate pentru limitarea transmiterii COVID-19 sunt: i) Limitarea evenimentelor sociale în spaţiu public închis în funcţie de evoluţia valului pandemic, condiţionat de prezentarea certificatului verde; ii) Limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc).; iii) Reluarea testării în şcoli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar sau cadru didactic instruit, pentru copiii şi personalul didactic şi auxiliar simptomatic sau contact; iv) Închiderea barurilor şi a restaurantelor la ora 22.00 la nivelul întregii ţări, indiferent de rata de incidenţă, pentru 30 de zile, apoi revenire în funcţie de incidenţă şi condiţionat de certificat verde pentru angajaţi şi clienţi; v) Acces în spaţii închise neesenţiale (baruri, restaurante, săli de sport, cinema etc) doar cu certificat verde. Acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde.

În ceea ce priveşte vaccinarea, USR ar vrea ca politicienii să nu se mai implice în campanie, pentru că nu sunt convingători, fiind alocate resurse, prin SGG, pentru un studiu care să arate motivele rezistenţei populaţiei la vaccinare. 

Revine înfiinţarea ANDIS

Tot la capitolul Sănătate, USR insistă pe tema înfiinţării Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), structură care ar urma să gestioneze banii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru domeniul sanitar. Peste două miliarde de euro ar urma să vină pentru sănătate din PNRR. USR susţine că ar fi adoptat OUG pentru ANDIS până la finalul lunii noiembrie, iar până în aprilie 2022 ar fi operaţională Agenţia. PNL se opune din două motive: i) toată puterea de decizie ar fi la un om din Ministerul Sănătăţii, autorităţile locale fiind date la o parte; ii) în PNRR nu s-a negociat ca ANDIS să se ocupe de partea de infrastructură spitalicească, pentru că România trebuie să atragă 70% din sumă până la finalul lui decembrie 2022.

Pentru rezolvarea crizei din energie, USR propune un TVA scăzut de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatori, timp de 6 luni, dar şi exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic

Printre măsurile pe termen lung sunt accesarea a 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, decăpuşarea companiilor de stat din energie sau reformarea Compelexului Energetic Oltenia. Însă la unele din aceste măsuri, cum este „decăpuşarea” companiilor de stat, USR şi PNL au ratat un prim pas parlamentar, adică votarea unui proiect de lege care mai limita din numărul sinecurilor din aceste instituţii.

Justiţia, motiv de dispută

Restanţele Coaliţiei pe care USR le vrea rezolvate sunt problematice din cauza poziţiilor divergente. De exemplu, USR propune ca prim proiect deblocat desfiinţarea SIIJ, o iniţiativă unde UDMR se opune formei dorite de USR. Din acest motiv proiectul e blocat la Senat de jumătate de an. USR promite că-l rezolvă în noiembrie.

USR mai promite trimiterea în Parlament a celor trei legi ale Justiţiei, deşi nu există consens pe forma lor. Trimiterea în Parlament ar avea loc în noiembrie, adoptarea finală până la finalul anului viitor.De asemenea, USR cere înfiinţarea DNA-ului pădurilor, adică structură pe care PNL nu o vrea. USR vântură şi iluzia adoptării „Fără penali în funcţii publice”, însă după terminarea pandemiei. Dat fiind gradul de dezamăgire al românilor, o prezenţă la vot de 30% pare greu de atins. Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie, la articolul 37, care spune că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Problema alegerii primarilor în două tururi 

Reducerea impozitării muncii ar urma să aibă loc până în ianuarie 2022. Un proiect foarte problematic este cel referitor la reforma electorală, adică revenirea la alegerea primarilor în două tururi. UDMR se opune, precum şi o parte din PNL, deşi public liberalii se declară susţinători ai reformei electorale. 

Probleme sunt şi pe teme precum eliminarea pensiilor speciale, inclusiv cele ale primarilor (susţinute de PNL şi UDMR), reforma pensiilor de stat sau impunerea unui management performant la companiile de stat (în condiţiile în care la acestea sunt preferate mandatele interimare, de patru luni, unde nu sunt necesare criterii de performanţă), reforma administraţiei publice

În plan economic, USR ar vrea listarea companiilor de stat şi închiderea companiilor care generează pierderi şi au dattorii semnificative. De exemplu, listarea SALROM la bursă a dus la un adevărat scandal între Putere şi Opoziţie, pe motiv că statul ar pierde controlul asupra companiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite