Profil de ministru. Alain Delon de România, actorul din Guvernul Ponta III: „Am refuzat să fiu cel mai tare figurant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte de a respira aerul ministerial de la Palatul Victoria, Bogdan-Dragoş-Aureliu Marian-Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, a împărţit lumina reflectoarelor cu artişti precum Gerard Depardieu, Alain Delon, dar şi Mihaela Runceanu sau, mai recent, Laura Cosoi. Stanoevici are acum în grijă relaţia cu românii de peste graniţă, iar experienţa sa în domeniu constă în 20 de ani de actorie  în afara ţării.

Fostul membru al grupului muzical “Song”, cunoscut şi sub numele “Coco”, Stanoevici a plecat din România în 1989, după ce s-a căsătorit cu o franţuzoaică. Într-un interviu acordat revistei “Formula As”, Stanoevici a povestit cum s-a petrecut totul: a fost îndemnat să emigreze chiar de „un tovarăş din Securitate“.

“A venit la mine un tovarăş care a încercat mai întâi să mă racoleze de partea lor. Eu l-am refuzat şi, după mai multe insistenţe şi convocări oficiale, cu încercări de intimidare, nenea ăsta mi-a zis că ar fi mai bine, şi pentru mine, şi pentru mama mea, să mă gândesc să plec în străinătate“, a rememorat actorul.

În cele din urmă, a ajuns să joace pe aceeaşi scenă cu Gerard Depardieu şi Alain Delon, amintiri evocate în cele mai multe interviuri pe care le-a oferit din 2011, de când a revenit în ţară. A refuzat să facă figuraţie, deşi susţine că ar fi fost “cel mai tare”, însă a preferat să vâneze roluri pe măsura sa.

Încă dinainte de a se instala în fotoliul de ministru, a devenit de notorietate faptul că Alain Delon l-a servit cu şampanie, iar Depardieu simţea nevoia să fie validat, după fiecare prestaţie actoricească,  de către român.

„Am dat deci mâna cu Delon şi mi-a spus câteva vorbe despre România: «Ce ţară bogată, ce actori aveţi şi ce tradiţie teatrală bogată». Delon a deschis apoi o sticlă de şampanie producţie proprie şi mi-a turnat mie primul,  spunând: «Avem un invitat din România, să începem cu el, să-l onorăm, să-i onorăm ţara». “, povestea Stanoevici, în 2010, într-un interviu acordat ziarului “Jurnalul Naţional”.

În ce îl priveşte pe Depardieu „ de câte ori ieşea din scenă mă întreba: «A fost bine?». Pe de o parte, mă simţeam onorat, eram şi mândru. Evident că-ţi face plăcere“, a povestit Stanoevici şi a adăugat că el însuşi a fost poreclit, la un moment dat, “Alain Delon de România”.

Cel Ales”

În 2013, Laura Cosoi anunţa pe blogul personal că a încheiat filmările pentru lungmetrajul “Cel Ales”, în care a jucat alături de noul ministru. Cel mai probabil, arăta atunci artista, filmul va apărea în cinematografe în 2014.

Personajul principal, interpretat de Stanoevici, apare în film la vârsta de 18 ani şi, ulterior, la 50 de ani. În anii ’80, este abordat de Securitate, pleacă din ţară, după care revine pentru o misiune proprie.  

“«Cel Ales» este, nu întâmplător, Bogdan Stanoevici”, scrie Cosoi şi subliniază că, pentru ea, „a devenit partenerul ideal de joc“.

“Lucrând împreună s-a dovedit a fi indulgent cu Nora şi empatic cu mine. Deşi îşi păstra energia pentru ceea ce urma să joace, îşi găsea întotdeauna răgaz ca să râdă la glumele mele, offstage. M-a susţinut, m-a înţeles şi pe toată durata filmărilor a dat dovadă de un profesionalism desăvârşit, devenind pentru mine partenerul ideal de joc“, a povestit Cosoi.

Cifra 13”

Pentru Stanoevici, începutul carierei de actor, dar şi debutul celei de ministru au ceva în comun: “cifra 13”, după cum s-a exprimat el, într-un interviu acordat pentru “Jurnalul Naţional”.

“Toată viaţa am fost urmărit de cifra 13. De la admitere. Era 13 iulie. La ora 13:00. Eram pe ore chemaţi la examen. (…)Am rămas mai puţini după cea dintâi eliminare. La română au căzut foarte mulţi. Bref, am rămas 13.”,  a povestit el.

La audierile din Comisia parlamentară pentru românii de pretutindeni, Stanoevici a fost urmărit de acelaşi număr 13, respectiv numărul voturilor favorabile, în ciuda contrelor cu liberalul Mircea Dolha, care i-a reproşat, după ce a declarat că românii din Serbia sunt vlahi, că este “varză de Bruxelles”.

CV-ul lui Stanoevici nu menţionează, într-adevăr, decât lista de piese în care a jucat şi licenţa în actorie. La capitolul “Competenţe”, actorul susţine totuşi că are “bune competenţe de comunicare dobândite prin experienţa proprie de consilier în comunicare şi PR”.

În 2011, Stanoevici a fost întrebat cum vede viitorul său. Un post de ministru nu se număra, la acea dată, printre aspiraţiile sale.  

“Eu privesc viitorul cu ochi de copil, fiindcă ei, copiii, sunt cei care visează, iar eu, chiar şi la 53 de ani, am rămas un visator. În ceea ce priveşte aşteptările mele, cred că sunt simple. Aş dori linişte. Linişte în jurul nostru şi zâmbete. Aş vrea ca oamenii să regăsească sensul cuvintelor te iubesc, să nu le mai lase să fie doar nişte cuvinte goale, uzate prin abuz. Şi-aş mai vrea ca omenirea să înteleagă că actorii sunt un element esenţial în lumea asta sălbatică, pentru că, prin meseria lor, în fiecare seară, pe scenă, sau o oră şi jumătate, pe un ecran, ei te mai pot face să visezi”, a conchis el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite