Guvernul Ponta III a trecut de votul Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Ponta III a primit, marţi, votul Parlamentului, fiind întrunite 346 opţiuni favorabile, în timp ce 192 senatori şi deputaţi s-au exprimat „împotrivă“. Hotărârea Parlamentului de învestire a noului Executiv ar putea fi contestată la CCR, iar şeful statului ar putea amâna festivitatea.

Crin Antonescu a demisionat din funcţia de preşedinte al Senatului

UPDATE 20.00 Premierul Victor Ponta se află la Palatul Cotroceni, pentru discuţii cu preşedintele Traian Băsescu, potrivit unor surse politice.

UPDATE  Ponta, după votul favorabil din Parlament: „Vreau să mulţumesc tututor membrilor Parlamentului care au acordat încredere acestui guvern. O să-l contactez pe domnul Băsescu, pentru ca România să aibă un Guvern stabil de mâine dimineaţă. Este vorba de o majoritate stabilă, semnificativă, care va funcţiona până în 2016. Dacă este vreo problemă că în program apare USL, sunt dispus să îndrept prin lege orice confuzie. dar nu persoanele sunt importante, ci proiectele pentru care am candidat. Îmi doresc ca bătălia politică să nu afecteze stabilitatea. Sper că voi găsi o soluţie cu preşedintele. Domnul Blaga a depus o contestaţie pe care a anunţat-o domnul Băsescu la TV. Atunci când ai 346 de voturi, trebuie să respecţi democraţia.Tot acest şir de contestaţii, de şicane, este plătit de oameni.  

Mâine avem şedinţă de Guvern şi îmi doresc ca guvernul să fie stabil, predictibil. România trebuie să fie un factor de stabilitate. Sunt absolut convins că v-aţi uitat în Constituţie. În şedinţa de guvern adoptăm programul, în 5 zile se poate depune o moţiune de cenzură. Abia atunci se promulgă programul respectiv.Preşedintele ştia că acest lucru nu depinde de mine.Dacă astă seară am guvern, mâine îmi angajez răspunderea. Dar trebuie să avem guvern pentru asta. Preşedintele nu are dreptul să refuze numirea miniştrilor, doar dacă vrea să încalce grav Constituţia României. Hotărârea Parlamentului va fi semnată de preşedintele Zgonea, se publică în MO, apoi, preşedintele emite dreceretele de numire.

Chiar acum îl sun pe preşedinte, ca să avem de mâine un guvern funcţional. Am vorbit astăzi de mai multe ori cu preşedintele. Da, m-a surprins demisia lui Crin Antonescu. Când ai funcţii atât de importante, decizia nu este niciodată una persoanală. Nu pot să mă supăr în această seară şi să-mi dau demisia. Nu ajungi singur în această funcţie. Dacă nu primeam voturile necesare, nu mai puteam fi premier“.

Guvernul Ponta III a primit, marţi, votul Parlamentului, fiind întrunite 346 opţiuni favorabile, în timp ce 192 senatori şi deputaţi s-au exprimat "împotrivă".

UPDATE Toţi miniştrii propuşi de premierul Victor Ponta au primit aviz favorabil. Urmează votul în plen.

Strategia Gabrielei  Szabo

Comisiile pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor şi Senat au acordat, marţi, prin vot, aviz favorabil pentru fosta atletă Gabriela Szabo, propusă ca ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Ponta III.

"Sunt extrem de onorată şi ştiu ce cade pe umerii mei din acest moment. Primul obiectiv este maximizarea şanselor sportivilor români la competiţiile internaţionale, în special la Jocurile Olimpice. Trebuie să revigorăm sporturile unde România are şanse la medalii. Avem nevoie de o bază largă de selecţie la nivelul sportivilor, de aceea ne dorim să mergem în paralel cu sportul de masă. Din păcate, funcţionăm cu piramida orientată cu vârful în jos şi de aceea avem performeri din ce în ce mai puţini. Vreau să fac o strategie pe cel puţin zece ani la MTS, astfel ca indiferent cine vine după mine să nu fie nevoit să schimbe nimic", a spus Szabo.

Stanoevici, ironizat

Bogdan Stanoevici, propus ca ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor a Camerei Deputaţilor şi celei pentru românii de pretutindeni din Senat. Comisiile de specialitate din Parlament au avizat această propunere cu 13 voturi "pentru" şi 6 voturi "împotrivă".

În timpul audierilor, liberalul Stelian Dolha i-a spus viitorului ministru că este „varză de Bruxelles“. „Am luat multe şuturi în fund astăzi, dar ştiţu cum se spune, orice şut în fiund este un pas înainte“, a conchis Stanoevici.

Kelemen Hunor se întoarce la Cultură

Kelemen Hunor, propus ca ministru pentru portofoliul Culturii, a primit, marţi, avizul favorabil al comisiilor pentru cultură din Camera Deputaţilor şi din Senat, cu 19 voturi "pentru", 13 "împotrivă" şi o abţinere.

"M-am uitat în programul de guvernare votat în 2012, am citit capitolul cultură şi trebuie să vă spun că acest capitol conţine direcţiile importante şi toate principiile importante pentru a realiza proiecte şi acţiuni concrete în Ministerul Culturii", a declarat Kelemen Hunor în şedinţa de audiere.

Rovana Plumb vrea să scape România de sărăcie

Rovana Plumb, care a schimbat ministerul Mediului cu cel al Muncii, a fost validată de comisiile de specialitate. La finalul audierilor acesta a declarat că ţinta sa este reducerea sărăciei. „Este un domeniu care reprezintă o prioritate a guvernului Ponta. Scopul meu este de a continua obiectivele USL, iar ca ţintă avem reducerea sărăciei. Ne-am propus ca până în 2015, să scoatem din sărăcie 580.000 de persoane. Vom face acest lucru cu o nouiă viziune în ceea ce priveşte politicile sociale“, a declarat Rovana Plumb.

Eugen Nicolicea şi imaginea Parlamentului

Eugen Nicolicea a declarat, în cadrul audierilor din Comisiile juridice reunite, că face parte din Comisia juridică a Camerei de trei mandate şi că are şase mandate de deputat la activ şi a ţinut să precizeze că, în calitate de ministru delegat, va susţine activitatea Parlamentului în relaţiile cu Guvernul.

"Mă refer întâi şi întâi la acele iniţiative ale parlamentarilor care nu contravin programului de guvernare, dar care de obicei sunt respinse doar pentru că nu sunt venite de la Guvern. Sunt respinse în mod automat. În acest sens, voi lua legătura cu colegii mei, vom analiza împreună cu Departamentul şi cu cei angajaţi acolo să vedem care sunt aceste iniţiative şi să avem o discuţie directă", a spus Nicolicea.

Ioana Petrescu, interesată de mediul de afaceri

Tânăra Ioana Petrescu, propusă pentru ministerul de Finanţe, a declarat în cadrul Comisiei de Buget- Finanţe în care este audiată că va milita pentru un dialog mai bun cu mediul de afaceri: „Până acum am colaborat foarte strâns cu Ministerul Finantelor şi ANAF. Am fost parte la negocierile cu FMI şi Banca Mondiala. Trebuie să ne îndreptm  într-o zonă cu mai multă transparenţă, către un mai bun dialog cu mediul de afaceri. Voi susţine programul de guvernare la care am contribuit atunci când s-a creat în 2012, chiar dacă eram la Washington. Sunt convinsă că trebuie continuate acordurile cu instituţiile financiare internaţionale. Aceste acorduri sunt importante pentru a da semnal de stabilitate în România“.

Gabriel Oprea, aviz pozitiv

Primul nou ministru avizat pozitiv de comisii a fost Gabriel Oprea, propus ministru al Afacerilor Interne şi vicepremier,  validat cu 20 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi patru abţineri. La finalul audierilor, Gabriel Oprea a declarat că nu şi-a dorit să fie ministru de Interne, însă a acceptat această funcţie. El a precizat că este o perioadă economică dificilă, însă îşi doreşte să fie mulţi bani pentru echipamente şi salariile angajaţilor din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Scandal la audierile Aureliei Cristea

Deputatul PSD Aurelia Cristea, propusă pentru a fi ministru delegat pentru Dialog Social, a fost audiată de Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială. Cristea a fost însă, încă de la început, contestată de către deputatul PNL Cristina Pocora, care a susţinut că ministrul desemnat nu ar trebui audiat, ci învestit direct de către preşedintele Băsescu şi să meargă la Cotroceni. "Nu înţeleg ce căutaţi aici, nu ar fi trebuit să fiţi la audieri. Dumneavoastră veniţi din partea PSD să ocupaţi un post pe care îl ocupa tot PSD. Conform articolului 85 din Constituţie, ar fi trebuit să treceţi direct la Cotroceni, pentru că este o simplă procedură. După ce faceţi cunoştinţă cu biroul de la minister, ne puteţi explica şi ce înseamnă Dialog Social", i s-a adresat Pocora social-democratei.

La întrunire a luat cuvântul şi deputatul PC Maria Grapini, care a invitat-o, indirect, pe colega liberală să părăsească audierile. "Dacă doamna Pocora nu vrea să rămână, să nu rămână", a declarat Grapini iritată.

În cele din urmă, propunerea lui Pocora de suspendare a audierilor a fost supusă la vot, dar a picat, iar audierile au debutat. La audieri a luat cuvântul şi fostul ministru Maria Grapini, a cărei plecare din Guvern a fost deplânsă, ironic, de un parlamentar.

"Trecând peste maliţio... Aţi fost maliţioşi", s-a bâlbâit Grapini şi a insistat să citească fişa postului unui ministru delegat pentru Dialog Social. "Vă audiem pe dumneavoastră, că nu pricep?", i s-a adresat un coleg, întrebare întâmpinată cu nervozitate de Grapini, care a continuat să o apere pe Cristea.

Răzvan Nicolescu vrea să actualizeze strategia energetică a României

Tehnocratul Răzvan Nicolescu, desemnat pentru a prelua postul de ministru delegat pentru Energie,  a primit, marţi, avizul comisiilor parlamentare reunite, fiind validat cu 36 de voturi "pentru", 7 "împotrivă" şi 3 abţineri.

Audierile au debutat cu discursul candidatului pentru postul de ministru delegat, care şi-a anunţat priorităţile şi a motivat decizia de accepta desemnarea: a dorit "să facă ceva bun" pentru ţară.

"Am decis că e potrivit să încerc să fac ceva bun pentru România. Una din cele mai importante priorităţi e de a actualiza strategia energetică a României. Energia e un domeniu în care ne putem uita cu demnitate în ochii oricui în Europa şi în lume, avem prezent, trecut şi cred că avem şi viitor. Vă promit că nu voi lua nicio decizie majoră fără dezbatere publică", a precizat Nicolescu şi a ţinut să îşi exprime deplina încredere în programul de guvernare.
"Sunt un ministru sau un candidat care a acceptat postura pe baza unui program de guvernare în care cred foarte mult", a mai spus el.

Printre primii parlamentari care au adresat întrebări s-a numărat liberalul Bogdan Ţîmpău, care a ţinut să precizeze că speră ca Nicolescu să aibă o atitudine diferită faţă de predecesorul său.
Întrebările adresate candidatului au vizat, pe rând, discuţiile privitoare la investiţii chineze în industria nucleară românească, redevenţa la petrol, situaţia Hidroelectrica, strategia energetică a României sau liberalizarea preţului la gaze naturale.

Jurământul, incert

La ora 15.00 a fost programat plenul reunit în cadrul căruia va fi dat votul celor două Camere ale Parlamentului, pe noua structură a Guvernului.

Spre seară, noii miniştri ar trebui să depună jurământul la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu. Însă şeful statului a anunţat că nu va recunoaşte Guvernul Ponta 3 şi va contesta hotărârea de învestire la CCR.  „Aducerea UDMR înseamnă un nou guvern care trebuie să vină la învestitură şi un premier redesemnat. La instalarea unui guvern nu se instalează doar miniştri, dar şi un program. Aducerea UDMR înseamnă o schimbare masivă şi de program şi de structură a partidelor care susţin din Parlament. Dacă nu vine (n.r- la Cotroceni pentru desemnare), probabil că voi ataca decizia la CCR. Nu vreau să creez un precedent urânt în interpretarea Constituţiei. Categoric nu îl mai desemnez pe Victor Ponta. Este corupt“, a avertizat Băsescu.

Constituţional, Traian Băsescu nu poate contesta o hotărâre a Legislativului, însă parlamentarii o pot face. Deputatul PMP, Elena Udrea, s-a exprimat deja în acest sens. „Dacă acest guvern va trece  prin Parlament, Mişcarea Populară va semna pentru atacarea hotărârii Parlamentului la CCR. Vom avea nevoie şi de ajutorul colegilor de la PDL”, a declarat Elena Udrea. Pentru a contesta hotărârea de învestire, este nevoie de semnătura a 25 de senatori sau a 50 de deputaţi.

Astfel, o eventuală contestaţia la CCR, ar duce la o situaţie nemaiîntâlnită în politica românească: un guvern învestit de Parlament, dar refuzat de preşedinte.

Guvernul Ponta III

Premierul Victor Ponta a ajuns ieri la o înţelegere cu UDMR pentru a forma un nou guvern, după ce liberalii au părăsit Palatul Victoria. În schimbul celor 26 de voturi din Parlament, UDMR a primit două portofolii în noul Executiv – Cultura şi Mediul –, un fotoliu de vicepremier şi 14 posturi pentru secretari de stat.

Înainte de a anunţa noua componenţă a Guvernului, premierul Ponta a avut un mesaj şi pentru foştii săi parteneri de guvernare.

„Am un mesaj către colegii liberali: în cinci minute sunt gata să refacem USL, dar nu se pune problema să-i dăm afară pe ceilalţi din guvern. Putem să refacem USL. UDMR ar rămâne cu două portofolii, iar PSD şi PNL ar pierde câte unul. I-aş primi pe liberali cu braţele deschise“, a spus Victor Ponta

image
image

Suflu tânăr

în noul Executiv În noua echipă guvernamentală, Victor Ponta a păstrat o serie de miniştri cu greutate din PSD, dar a inserat şi câţiva tineri, mulţi dintre ei tehnocraţi. Cine sunt aceştia şi cu ce s-au ocupat până să ajungă la Palatul Victoria?

Ioana Petrescu (34 de ani), numită în septembrie 2013 consilier economic al premierului Victor Ponta, este propusă acum pentru funcţia de ministru al Finanţelor. Şcolită în SUA, cu doctorat în finanţe publice la Universitatea Harvard, Ioana Petrescu l-a consiliat pe Ponta în ultimele cinci luni pe probleme de fiscalitate şi l-a asistat la toate vizitele misiunii FMI la Bucureşti.

Răzvan Nicolescu (36 de ani), propus ca ministru delegat pentru Energie, este vicepreşedinte al Agenţiei  Europene pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie (ACER). Din 2008, Nicolescu a fost director la Petrom, cea mai mare companie românească.

Gabriela Szabo (38 de ani) este propusă ca ministru al Tineretului şi Sportului. Până ieri a ocupat funcţia de consilier al ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu. Gabriela Szabo a fost desemnată în anul 1999 cea mai bună atletă a lumii.

Florin Jianu ( 38 de ani), ministrul delegat pentru IMM-uri, a deţinut mandatul de preşedinte al Patronatului Tinerilor Întreprinzători din România. Este absolvent al Facultăţii de Matematică de la Universitatea din Bucureşti.

Răzvan Cotovelea (40 de ani), propunerea premierului pentru Ministerul Telecomunicaţiilor, a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene. Până în martie 2011, Cotovelea a fost coordonator naţional adjunct al asistenţei financiare nerambursabile din partea UE.

Aurelia Cristea (46 de ani), deputat PSD, propusă pentru postul de ministru delegat pentu Dialog Social, a absolvit cursurile de Management ale Universităţii de Vest din Timişoara, în 2002.

Bogdan Stanoevici (56 de ani), propus pentru a ocupa funcţia de ministru pentru Românii de pretutindeni, a fost, în anii ‘80, unul dintre cei mai talentaţi actori ai vremii, după succesul din filmul „Sania Albastră“. A plecat din România în 1989, în speranţa că îşi va găsi mai repede celebritatea, şi a revenit în 2011.

Eugen Nicolicea (58 de ani), ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, este deputat din anul 1992. De profesie jurist, Eugen Nicolicea este membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi încă din anul 2006. El a părăsit PSD în anul 2009, odată cu Gabriel Oprea, cu care a fondat UNPR. 

BEC respinge USD

Biroul Electoral Central a respins, luni, înregistrarea pentru alegerile europarlamentare a Uniunii Social Democrate (USD), formată din PSD, UNPR şi PC. Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ, membru în BEC, a declarat pentru Mediafax că motivul pentru care a fost respinsă solicitarea de înregistrare a alianţei electorale USD este legat de faptul că aceeaşi denumire a fost folosită la alegerile parlamentare din 1996.

„O să schimbăm numele. USD este asemănător cu cine ? O să studiem şi o să ne conformăm deciziei“, a reacţionat Ponta.USD poate formula contestaţie faţă de decizia BEC.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite