Primele hibe din noua revoluţie fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Câciu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Câciu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Modificările fiscale realizate sub coordonarea ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, duc la primele probleme în momentul aplicării lor de către aleşii locali, Asociaţia Municipiilor din România, structură condusă de Emil Boc (PNL) şi Constantin Toma (PSD), venind în faţa Guvernului cu semnalarea unor deficienţe.

Mai precis, într-o adresă trimisă de AMR, sub semnătura directorului general, Constantin Mitache, ministrului Câciu, dar îşi lui Cseke Attila (ministrul Dezvoltării), asociaţia arată că Puterea a venit cu două prevederi referitoare la calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice şi ale clădirilor deţinute de persoanele fizice, care se bat cap în cap, prin două acte normative: Ordonanţa de Guvern 16/2022, apărută în Monitorul Oficial pe 15 iulie, şi Legea 252/2022, publicată la 22 iulie în Monitorul Oficial, ambele modificând Codul Fiscal.  

OG 16/2022 a modificat prevederile Codului Fiscal în sensul modificării modului de calcul al valorii de impozitare a clădirilor, prin raportare la valorile cuprinse în Studiile de piaţă referitoare la valorile orientative privind proprietăţile imobiliare din România, administrate de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), eliminându-se astfel raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat.

Harababură legislativă

Pe de altă parte, Legea 252/2022, intrată luni (25 iulie) în vigoare, modifică prevederile la aceleaşi articole, instituind alte cote de impozitare, dar şi o nouă obligaţie în sarcina administraţiei publice locale: notificarea proprietarului clădirii despre posibilitatea depunerii raportului de evaluare, înainte de aplicarea cotelor majorate de impozitare a clădirilor. Practic, spune AMR, o parte din modificările prin lege sunt „fără obiect”, potrivit adresei intrate în posesia „Adevărul”.

„În condiţiile în care prevederile modificatoare ale art. 458 şi art. 460 din OG 16/2022, cât şi cele din Legea nr. 252/2022 referitoare la aceleaşi articole urmează să fie aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2023, considerăm că ne aflăm în prezenţa unui conflict de aplicare a legii în timp, cele două dispoziţii legale succesive reglementând diferit aceeaşi situaţie juridică”, arată AMR, care solicită Guvernului să vină „în regim de urgenţă”, cu „măsuri de corectare a conflictului de lege”, în condiţiile în care fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să adopte hotărâri referitoare la nivelurile impozitelor şi taxelor locale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite