Primarii din Capitală n-au bani pentru Catedrală: „N-am bani de dat. Cu cinci milioane fac trei grădiniţe“; „Cred că le dau ceva, dar să vedem cât“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre cei şase primari de sectoare spun că n-au bani de dat pentru Catedrala Mântuirii Neamului, după ce Biserica Ortodoxă (BOR) le-a cerut să aloce câte 10 milioane de lei pentru construirea lăcaşului de cult gigant. La Sectorul 1, cel mai bogat al Capitalei, situaţia e puţin diferită: primarul spune că sunt bani, dar consilierii au votat împotrivă.

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a anunţat că Patriarhul Daniel a solicitat, oficial, tuturor primăriilor de sector, suma de 10 milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului. La Sectorul 1, propunerea Patriarhiei a picat în Consiliul local, după opoziţia PNL - USB. „Era normal ca PSD să o treacă pe ordinea de zi. Nu a trecut, asta este“, a spus Dan Tudorache, deşi ar fi avut bani în buget pentru o donaţiei creştină. „Bugetul îşi permite să dea şi pentru şcoli, şi pentru Catedrală, şi pentru un spital. Deci, îşi permite. Acesta este avantajul Primăriei Sectorului 1“, a susţinut Tudorache. Dar ce vor face ceilalţi primari de sector? Vor contribui financiar la propăşirea spirituală a poporului român?

„Este imposibil să dăm aceasta sumă“

Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, spune că ar vrea să dea, dar n-are nici majoritate în consiliu, nici bani în buget.  „Din corespondenţa pe care o am acum, nu a fost înregistrată vreo solicitare a Patriarhiei. E posibil să o fi primit, dar nu a ajuns pe circuitul documentelor la mine. Am o relaţie excepţională cu reprezentanţii BOR. Eu sunt creştin-ortodox practicant şi trebuie să sprijinim Biserica şi Catedrala Mântuirii Neamului. Grupul PSD sprijină cu certitudine acest demers, dar trebuie să discutam şi cu celelalte partide, pentru că dorim să evităm situaţia de la Sectorul 1, unde solicitarea Patriarhului Daniel a fost respinsă. Alianţa noastră nu are o majoritate la nivelul Sectorului 4. Din aceasta cauză, fiecare proiect îl discutăm punctual“, a spus Daniel Băluţă, pentru „Adevărul“. Cât despre bani, primarul spune: „Este imposibil să dăm 10 milioane. Sub nicio formă. Bugetul nostru este cel mai mic din Bucureşti şi nu avem cum să ne permitem această sumă. Bugetul nostru este de cinci ori mai mic decât la Sectorul 1. Vom da, dar nu ştiu cât. O sa întrebăm cetăţenii legat de cuantum şi de oportunitate. Am un sondaj deja în lucru“, a mai spus Băluţă.

Cred că le dau ceva, dar să vedem cât. Nu, 10 milioane nu le dau sigur, că nu am de unde să le dau 10.  Daniel Florea, primarul Sectorului 5
image

„Nu am de unde să le dau 10 milioane“

Nici Daniel Florea, primarul PSD al Sectorului 5 - exact sectorul unde se construieşte Catedrala -, n-are de unde să scoată 10 milioane, dar spune că va da măcar două. „Cred că le dau ceva, dar să vedem cât. Nu, 10 milioane nu le dau sigur, că nu am de unde să le dau 10. Deşi se construieşte la mine în Sector, nu am cum să le dau atât. Sper să le pot da două milioane“, a spus primarul Sectorului 5, care va supune solictarea la vot spre sfârşitul lunii. „Patriarhia a făcut apel către toate Primăriile şi cred ca toţi ar trebui să dăm. O să bag solicitarea în şedinţa de Consiliu de la sfârşitul lunii august. Am oamenii în concediu şi le-am zis să se întoarca pe 15“, a mai spus primarul Sectorului 5, acolo unde PSD are majoritate.

De lipsa banilor se plânge şi Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6. „Noi avem un buget care abia ne permite să ne gospodărim, abia avem bani să ne facem treburile în sector. N-am bani pentru aşa ceva. Înţeleg, construcţia Catedralei trebuie să continue, dar n-am bani de dat. Cu cinci milioane fac trei grădiniţe“, a spus Gabriel Mutu pentru „Adevărul“.  Primarul Sectorului 6 n-a văzut încă solicitarea Patriarhiei. „Nu ştiu de existenţa unei astfel de solicitări sau, dacă există, n-am avut timp să mă uit, pentru că sunt toată ziua pe teren. Chiar şi acum sunt pe teren“, a încheiat Mutu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite