Primarii care „stau pe bară” patru luni. Ce a mai adus comasarea alegerilor

0
Publicat:

Alegerile locale 2024 au venit cu o situație inedită: câștigătorii scrutinului din 9 iunie, care nu sunt și primari în funcție, își vor prelua mandatul peste câteva luni, după ce actualilor primari le expiră mandatul câștigat cu patru ani în urmă. Implicațiile situației create în urma alegerilor locale 2024 sunt multiple.

Preluarea mandatelor câștigate la alegerile locale 2024 va avea loc în toamnă FOTO: arhiva Adevărul
Preluarea mandatelor câștigate la alegerile locale 2024 va avea loc în toamnă FOTO: arhiva Adevărul

Soluția legislativă adoptată în primăvara acestui an, pentru a putea fi comasate alegerile europarlamentare cu alegerile locale 2024, îi pune pe primarii aleși în urma scrutinului de duminică, 9 iunie, într-o situație inedită: timp de aproximativ patru luni vor aștepta expirarea mandatului primarului încă în funcție. O parte se tem că în aceste luni edilii aflați pe picior de plecare vor încerca să dea ultimele „tunuri” și să lase instituția fără fonduri.

În afară de proiectele mari, strategice pentru oraș, mă aștept ca actuala administrație să aibă o ultimă zvâcnire de corupție și să angajeze plăți astfel încât să lase bugetul local gol până la venirea mea. Îi somez pe acești corupți să înceteze și îi rog pe oamenii de bună credință din primărie să nu semneze nimic, să nu facă nicio plată și, în afară de plățile curente de întreținere și de salarii, de acum și până la preluarea mandatului de către mine, să nu mai angajeze contracte de niciun fel, plățile curente și salariile să rămână singurele cheltuieli pe care Primăria Slatina să le facă”,  este apelul făcut de primarul nou-ales al municipiului Slatina, Mario De Mezzo, care va aștepta câteva luni ca să-și poată prelua mandatul.

Alți primari se gândesc nu neapărat la situația financiară a instituției, cât la faptul că alegătorii care i-au votat au așteptări legitime, iar ei nu le pot, deocamdată, onora.

„Nu știu cât mai poate cheltui, pentru că bugetul e oricum praf, sunt convins. Însă mi-ar fi plăcut să fie mai devreme (n. red. – preluarea mandatului), pentru că oamenii își crează așteptări și dacă stau și se uită spre mine, știind că ei m-au votat ieri și eu azi nu fac nimic, atunci simt o oarecare frustrare, și eu la fel. Mi-ar fi plăcut să preiau mandatul mai repede și să încep să fac lucruri. Dar, asta e, așteptăm, vedem ce se întâmplă!”, spune singurul primar ales din partea USR în județul Olt, care este și liderul USR Olt, Fănel Bădici. Bădici a reușit să-l învingă în alegeri pe primarul PSD din Izbiceni, în ciuda susținerii puternice de care s-a bucurat cel din urmă, pe ultima sută de metri venind în localitatea cu cei mai mulți legumicultori, în vizită electorală, chiar premierul Marcel Ciolacu.

Când își vor prelua noii primari mandatele

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, spune că noile mandate ar urma să fie validate în jurul datei de 1 octombrie.

„Vor fi primari aleși. Sigur că așteaptă. Ca și președintele Statelor Unite, care va fi președinte ales și celălalt e președinte sortant, cum se zice. Este primar ales și după aceea devine primar validat. Iar cel în funcție devine primar sortant, adică cel care va părăsi funcția la 1 octombrie”, a explicat președintele AEP.

Nu doar primarii care urmează să intre în post în toamnă au temeri că se pot schimba în rău anumite lucruri, ci și observatorii independenți.

„Pe anul acesta ai niște bugete, nu poți să cheltui chiar tot, să nu intri nici în zona penală. Vor mai da niște achiziții la prieteni, poate fac contracte multianuale, care se pot face chiar având bugetul anual aprobat. Probabil va fi și o lipsă de responsabilitate, că dacă tot nu mai ești primar, nu-ți mai pasă foarte tare. Nu vreau să generalizez, poate unii își vor duce mandatul foarte OK până la capăt”, spune Septimius Pârvu, reprezentant Expert Forum.

O altă îngrijorare este însă faptul că primarii aflați pe picior de plecare sunt, pe de altă parte, cei care vor organiza alegerile prezidențiale din septembrie 2024.

„Oricât am vrea să credem că prezidențialele se organizează din București, de la centru, nu este așa, ele se organizează tot de către primari. Și partea tehnică va fi organizată inclusiv de oamenii aceștia care au pierdut mandatul, care s-ar putea să fie supărați că n-au mai fost aleși și să nu le mai pese foarte tare. Și ăsta s-ar putea să fie un efect. Nu știm, poate nu va fi, dar e o chestiune care trebuie pusă pe listă. Pentru că probabil unii dintre pierzători vor organiza alegeri poate nu în cea mai fericită stare de spirit”, a mai atras atenția Pârvu.

Cum s-a putut trece de la un partid la altul

Modificarea legislației care a permis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare 2024 a venit și cu alte avantaje pentru cei care au decis să schimbe partidul din partea căruia candidează. Ordonanța de Urgență 21/2024 le-a permis să se înscrie într-un alt partid fără să-și mai piardă mandatul câștigat cu patru ani în urmă.

Art. 33. -

(1) Persoanele care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, deţin un mandat de ales local se pot înscrie în orice partid politic pentru a candida din partea acestuia la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din data de 9 iunie 2024, fără să le înceteze (...) mandatul deţinut, pe care îl pot exercita până la momentul intrării în exerciţiul mandatului autorităţilor administraţiei publice locale alese în anul 2024, în condiţiile prevăzute de art. 34.

(2) Persoanele care au candidat (...) şi care au fost declarate alese pot fi validate, depun jurământul şi intră în exerciţiul mandatului (...) cu condiţia apartenenţei acestora la partidul politic din partea căruia au candidat sau pe listele căruia au fost alese”, sunt mențiunile din OUG 21/2024.

Într-o primă formă a ordonanței nici măcar nu exista prevederea care astăzi îi obligă pe primarii aleși să dovedească, la judecătorie, că au candidat pe lista unui anumit  partid, ceea ce putea deschide posibilitatea traseismului inclusiv după data scrutinului, atrage atenția expertul EXFOR.

„Acum trebuie să dovedești că ai fost ales în partidul respectiv. În momentul în care te duci la judecătorie, te duci cu dovada că ai candidat pe lista respectivă și că ai fost ales pentru partidul respectiv. În forma inițială nu era reglementarea aceasta, ceea ce însemna că în teorie puteau migra între timp. Încă o chestiune foarte negativă este că le-a permis să schimbe partidul. Practic, unii dintre ei au candidat din partea altui partid. În mod normal, primarii și consilierii județeni și locali își pierd mandatul dacă-și schimbă partidul”, a mai atras atenția Septimisius Pârvu, de la Expert Forum (EXFOR).

Din calculele Expert Forum, sunt peste 400 primari care și-au schimbat partidul înainte de a-și depune candidatura la alegerile locale 2024, cei mai mulți alegând ca destinație finală PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite