Pretențiile PSD privind rotativa se lovesc de opoziția PNL

0
Publicat:

Între partidele Coaliției au început să apară tensiuni pe tema rocadei guvernamentale, chiar dacă mai sunt patru luni până la aceasta, sursa principală fiind dorința PSD de a continua să păstreze două portofolii cu greutate, deși ar trebui să treacă la PNL.

Liderii Coaliției probabil vor rediscuta principiile protocolului de colaborare FOTO Inquam Photos
Liderii Coaliției probabil vor rediscuta principiile protocolului de colaborare FOTO Inquam Photos

Semnalul privind menţinerea unor ministere a fost dat chiar de liderul PSD, Marcel Ciolacu, într-o emisiune TV. „Mai sunt cinci luni, să aşteptăm şi vedem negocierile care cred că vor fi scurte despre schimbările de ministere. Sunt ministere cu performanţe, există o performanţă la MIPE, la Ministerul Justiţiei, am scăpat de MCV”, a spus Ciolacu. Ulterior, PSD, prin vocea lui Paul Stănescu, a plusat, menţionând că „singurul punct din protocol care nu poate fi negociat este alternanța de premier”.

„Discuțiile despre menținerea sau rediscutarea conducerii ministerelor în cadrul rotației la guvernare trebuie să aibă loc dintr-un motiv foarte simplu: vrem să guvernăm eficient. Există un principiu în acest sens și în sport: nu schimbi jucătorii care performează. (...) Nimeni nu trebuie să refuze eficiența guvernamentală pentru interese personale sau politice”, transmitea Paul Stănescu într-un comunicat de presă.

Nemulţumirea PNL

Afirmaţiile au provocat nemulţumirea PNL, prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan ameninţând că Ciucă va rămâne premier dacă PSD nu respectă protocolul.

„În cazul în care colegii de guvernare doresc ca domnul Grindeanu sau altcineva să rămână la Transporturi, domnul Câciu sau altcineva să vină la Finanțe, atunci noi considerăm că nu se va face rotativa și domnul Ciucă va rămâne premier. Poziția mea, a lui Dan Motreanu, a Alinei Gorghiu, a lui Gheorghe Falcă, a lui Vasile Blaga e asta (fără negocieri – n.r.)”, a precizat Bogdan, la Realitatea Plus.

Contactat de „Adevărul”, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a menţionat că protocolul este un angajament luat de partide în faţa românilor şi trebuie respectat, excluzând renegocierea de funcţii. „Nerespectarea protocolului poate genera instabilitatea țării și cine vorbește despre asta ar trebui să își asume acest lucru. Argumentul continuității pe zonele unde s-a făcut performanță nu stă în picioare. Premierul Nicolae Ciucă a asigurat o guvernare stabilă, responsabilă și performantă, lucru dovedit de statistici și de cifre. Cu toate acestea, noi mereu am spus că vom respecta protocolul semnat, în termenii agreați de comun acord. Și să fie clar: respectarea protocolului se face ca un întreg, nu doar pe zonele unde ne convine”, a afirmat deputatul PNL.

Mai mult, Ionuț Stroe a precizat că e optimist că PSD va reveni asupra poziției: „Avem oameni bine pregătiți pentru a prelua mandatele prevăzute în protocol și avem încredere că partenerii vor înțelege importanța respectării unui angajament, când la mijloc este stabilitatea țării”.

Demiterea lui Virgil Popescu, forţată de PSD

Recent, în spaţiul public au apărut informaţii privind o posibilă demitere a ministrului Energiei, Virgil Popescu. Purtătorul de cuvânt al PNL a infirmat existenţa vreunei discuţii despre plecarea vreunui membru al Guvernului. Surse politice au precizat, pentru „Adevărul”, că demiterea ar fi forţată de PSD, însă refuzată de Nicolae Ciucă, în condiţiile în care ministrul Energiei are susţinerea deplină a preşedintelui României.

Cu toate acestea, comunicarea de la Guvern a avut unele bâlbe miercuri pe tema unei posibile demiteri, fiind nevoie de mai multe precizări instituționale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite