Predoiu îi răspunde lui Băsescu: „Eu îmi asum întreg Codul. Fără negociere, legile nu trec“. DNA îşi exprimă „deosebita îngrijorare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Justiţiei şi candidadtul PDL la Preşedinţie, Cătălin Predoiu, a afirmat vineri, imediat după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu, că îşi asumă Codul Penal şi Codul de procedură penală pentru că sunt bune pentru România. Totodată, prim-vicepreşedintele PDL a spus că fără negociere, legile nu trec, însă articolul privitor la interceptări, nu a fost negociat.

UPDATE Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a declarat joi după şedinţa Plenului Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) că în proiectul de act normativ privind noul Cod penal şi cel de procedură penală ce va fi trimis Guvernului nu este un capitol care să se refere la interceptări.

"Nu avem un capitol referitor la interceptări. Sunt câteva modificări la procedură penală, de natură a nu crea niciun fel de temeri că ar fi blocaje în sistem. (…) Şi în cazul CSM-ului de astăzi au fost foarte multe discuţii pe anumite texte de lege. La minister am primit foarte multe propuneri, unele, evident, contradictorii. Lucrurile nu se pot tranşa dintr-o dată. Cert este că, din punctul nostru de vedere, al celor care au iniţiat codurile, nu sunt lucruri de natură a crea blocaje", a spus ministrul Justiţiei, la finalul şedinţei Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), notează Mediafax.

De asemenea, ministrul a precizat, referitor la problemele pe care le ridică interceptările, ca mijloace de probă în dosarele anchetate de procurori, că textele pot fi interpretate în aşa fel încât acestea să poată fi utilizate.

"Aţi văzut în zilele acestea interpretări ale celor care au lucrat la elaborarea codurilor, care spun că nu este niciun fel de problemă. Textele pot fi interpretate în aşa fel încât să poată fi utilizate şi aceste mijloace tehnice în continuare", a mai arătat Cazanciuc.

Mai mult, ministrul a arăta că în şedinţa Plenului CSM au fost avizate patru acte normative care vin în sprijinul sistemul judiciar, între acestea fiind şi proiectul de lege privind desfiinţarea unor instanţe şi a parchetelor care funcţionează pe lângă acestea.

"Am avizat patru acte normative, de natură să sprijine sistemul judiciar de aici încolo, şi este vorba despre posturi pentru Tribunalul Comercial Bucureşti, un ordin de ministru, este vorba despre o hotărâre de Guvern, cu 90 de posturi de grefier pentru parchete şi instanţe şi două proiecte de lege referitoare la modificări pe procedură civilă, de natură a degreva instanţele de judecată de anumite tipuri de cauze şi, de asemenea, proiectul de lege de desfiinţare a instanţelor de judecată, aşa cum a propus CSM-ul", a spus ministrul Justiţiei.

Totodată, Cazanciuc a precizat că cele patru acte normative reprezintă o resursă de sute de posturi alocate sistemului judiciar, astfel încât să nu apară niciun fel de sincopă cu privire la activitatea instanţelor, în contextul intrării în vigoare a noilor coduri penal şi de procedură penală.

"Sunt chestiuni care vin din urmă, care nu au fost rezolvate de-a lungul timpului şi sperăm cu aceste patru acte normative să dăm resursa de care sistemul are nevoie. De asemenea, am primit o propunere de la CSM pe unele modificări, în special la procedură penală, de natură a aduce claritate în ceea ce va intra în vigoare de la 1 februarie", a adăugat ministrul.

„Codurile sunt bune pentru România. Au fost elaborate de către procurori şi judecători. Ele trebuie amânate pentru că Ponta a pierdut doi ani si n-a pregatit sistemul. Eu îmi asum întreg codul. Fără negociere, legile nu trec, dar art.140 nu a fost negociat“, a scris Predoiu, pe pagina sa de Facebook, imediat după declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că îşi asumă promulgarea Codului de procedură penală, dar a avertizat că unul dintre articole, cel privind interceptările, trebuie corectat. În acest sens, Băsescu i-a imputat eroarea  şi fostului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, candidatul PDL la alegerile prezidenţiale.

„Da, s-a făcut o eroare din partea mea şi, poate, din partea domnului Predoiu. Şi poate acum aveţi explicaţia de ce nu-l susţin, a  negociat cu toată lumea în Parlament“, a declarat preşedintele Traian Băsescu, cu referire directă la Cătălin Predoiu.

Candidatul PDL la alegerile prezidentiale, Catalin Predoiu, a declarat aseară, B1 TV, că este de acord cu noile Coduri. „Să-mi daţi voie să am o altă părere decât doamna Macovei şi Kovesi... Eu mă raliez părerii unor alţi specialişti de marcă“, a declarat Predoiu.

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, a criticat  intrarea în vigoare a celor două coduri de la 1 februarie. „Ponta trebuie să amâne aplicarea  noilor coduri – Penal şi de Procedură penală – până în septembrie, când începe un nou an judiciar. În această perioadă, Guvernul trebuie să adopte propunerile DNA şi DIICOT, aşa cum au fost transmise Ministerului Justiţiei“, a fost reacţia lui Macovei.

Laura Codruţa Kovesi, a atras atenţia că, prin noul Cod de Procedură Penală, persoana anchetată va fi înştiinţată că este urmărită penal înainte de a se obţine autorizaţie pentru interceptarea sa, ceea ce ar pune în gardă suspectul. „Practic, noi trebuie să îl chemăm imediat pe cel cercetat şi să îi prezentăm învinuirile. Vă daţi seama că, ulterior, interceptarea devine inutilă“, a declarat recent şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

DNA îşi exprimă „deosebita îngrijorare” într-o scrisoare redactată pe puncte

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a emis joi un punct de vedere pentru a-şi exprima „deosebita îngrijorare” privind intrarea în vigoare a Noului Cod Penal.

Reacţia procurorilor este împărţită în patru puncte, după cum urmează:

  • Intrarea în vigoare a noului Cod penal în forma actuală ar înlătura răspunderea penală a unor persoane acuzate de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave.
  • Dispoziţiile referitoare la efectuarea urmăririi penale in personam sunt neclare cu privire la momentul la care trebuie să îi fie adusă la cunoştinţă suspectului această calitate, ceea ce ar atrage imposibilitatea folosirii tehnicilor speciale de investigaţie.
  • Prevederile noului Cod de procedură penală lipsesc de eficienţă corpul de specialişti care funcţionează în cadrul organelor de urmărire penală, în condiţiile în care rapoartele de constatare întocmite de aceştia nu ar mai avea o valoare probatorie proprie, fiind obligatorie înlocuirea lor cu un raport de expertiză.
  • Normele tranzitorii nu cuprind prevederi referitoare la măsurilor de supraveghere autorizate potrivit legii vechi şi care sunt în curs şi nu reglementează situaţia persoanelor împotriva cărora s-a dispus începerea urmăririi penale potrivit vechilor dispoziţii, ceea ce va genera dificultăţi de interpretare în practică.

Mai multe pe aceeaşi temă:

Totul despre noul Cod Penal

Începând de sâmbătă persoanele judecate în dosare penale vor putea ataca o singură dată o decizie a instanţei, iar pedepsele pentru faptele de corupţie se vor reduce, ceea ce va aduce automat şi diminuarea perioadei de prescriere. În plus, interceptările se vor putea efectua doar după ce s-a început urmărirea penală. Noul Cod Penal aduce şi termenul de arest la domiciliu, dar şi cel de eutanasie.

Premierul Ponta anunţă că noul Cod Penal intră în vigoare la 1 februarie: „Nu mai putem să amânăm”

Codul penal şi Codul de procedură penală intră în vigoare la 1 februarie, a anunţat premierul Ponta, care i-a cerut ministrului Justiţiei să spună „pe parcurs” dacă este nevoie de vreo intervenţie a Executivului, fără să anunţe dacă Guvernul ar modifica, în şedinţa de miercuri, o parte din prevederile din acest document.

EDITORIAL Liviu Avram: Noile coduri: Guvernul a trişat Comisia Europeană pe latura penală Să fie neglijenţă în serviciu sau complicitate cu viitorii infractori? Guvernul Ponta a ignorat toate solicitările de corectare a unor carenţe din viitoarea legislaţie penală, deşi Comisia Europeană se aştepta să adopte modificările cuvenite până la intrarea în vigoare a noilor coduri.

Noul Cod penal va scoate din închisori peste 200 de deţinuţi

Circa 200 de deţinuţi, în majoritate condamnaţi când erau minori sau aflaţi în ultima perioadă de executare, ar putea fi eliberaţi la intrarea în vigoare a noului Cod penal, estimează Ministerul Justiţiei, care precizează că evaluarea cazurilor nu este finalizată. Asta pentru că până la 10 ianuarie, comisiile au analizat situaţia a aproximativ 24.000 de deţinuţi din totalul celor 30.680 aflaţi în închisorile din România.

Marea Evadare. Noul Cod Penal închide dosare importante de corupţie

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedepsele pentru anumite infracţiuni, multe dintre ele de corupţie, se vor reduce semnificativ. De exemplu, pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani şi astfel scade drastic şi perioada de prescripţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite