Ponta: "Ţinutul Secuiesc nu este România, pentru că Ţinutul Secuiesc nu există"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, preşedinte PSD
Victor Ponta, preşedinte PSD

Liderul social-democraţilor, Victor Ponta, a declarat la o adunare de la Topliţa organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş că nu este normal ca un român să nu-şi poată găsi un loc de muncă în aceste judeţe şi a precizat că PSD nu va vota niciodată o Constituţie care să prevadă că în România o altă limba decât cea română va fi limbă oficială şi nici faptul ca în România să existe auto

Preşedintele PSD şi-a adus aminte de străbunicul său, care în 1917 a dezertat din Armata Austro-Ungară şi a trecut în România pentru a primi cetăţenie română, astfel încât el are "o datorie morală şi personală" să spună că "Ardealul este România".

CITEŞTE AICI cât de revoltaţi sunt ungurii din Banat că nu s-a scris un mesaj în maghiară pe lampa de Cartea Recordurilor montată în centrul Timişoarei


"Vreau să ştiţi că nu sunteţi singuri în această parte a României şi că de câte ori veţi avea dreptate veţi avea pe cineva, indiferent din ce partid şi indiferent din ce zonă a ţării, care se va bate pentru dreptatea dumneavoastră. Am şi o datorie morală şi personală. În 1917, străbunicul meu a dezertat din Armata Austro-Ungară, a trecut în România pentru a primi cetăţenia română şi simt o datorie faţă de el şi faţă de toţi ceilalţi să spun, şi acum la o sută de ani după, că Ardealul este România, că niciun român nu trebuie să plece din locul în care s-a născut pentru a se simţi în ţara lui şi că într-adevăr eu cred că Ţinutul Secuiesc nu este România, pentru că nu există Ţinutul Secuiesc", a afirma Ponta, citat de Mediafax.

Citiţi şi:

Boc: Orice discuţie cu privire la oficializarea limbii maghiare este lipsită de fundament constituţional

Marko Bela: Declaraţiile lui Victor Ponta sunt iresponsabile şi nu fac decât să aţâţe spiritele

Victor Ponta a precizat că formaţiunea politică pe care o reprezintă susţine drepturi egale pentru orice cetăţean român, indiferent de etnie. "Cred că în România niciun cetăţean nu trebuie să aibă mai puţine drepturi decât altul, dar cred că niciun cetăţean nu trebuie să aibă mai multe drepturi decât ceilalţi. Şi cred că dreptul la educaţie, în primul rând, la sănătate, dreptul la muncă, care ne este luat în aceste zile, dreptul la pensie, trebuie să fie aplicat pentru români, maghiar, pentru orice om care trăieşte cinstit şi munceşte în această ţară", a adăugat Ponta.

"Nu vom accepta ca în România să existe autonomie pe criterii etnice"

Liderul social-democraţilor le-a spus românilor din cele trei judeţe că nu ar trebui să se aştepte la o poziţie publică din partea reprezentanţilor puterii atâta timp cât accesul acestora la resurse este condiţionat de voturile maghiarilor.

"Niciodată PSD nu va accepta modificarea Contituţiei României, care ar prevedea că în România o altă limbă decât cea română va fi limbă oficială. Niciodată nu vom accepta ca în România să existe autonomie pe criterii etnice. Singura autonomie este autonomia pe criteriul reprezentării dumneavoastră, pe criteriul social, economic, şi decizia trebuie să fie cât mai aproape de dumneavoastră, dar nu pe un criteriu etnic. Nici nu are rost să mai discut ce propunea un consilier prezidenţial, respectiv de a renunţa în Constituţia României la formula «stat naţional unitar». Cred că acest lucru nici nu trebuie discutat. Cred că avem multe alte lucruri de făcut în ţara noastră pentru a ne construi o ţară în care nimeni nu este expulzat nici măcar din Covasna, Harghita şi Mureş", a declarat Ponta.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite