Ponta, supărat foc pe agenţia de presă Reuters

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuters a publicat, miercuri seară, o ştire bazată pe o declaraţie a lui Victor Ponta despre proiectul Roşia Montană, în cadrul unui interviu acordat prestigioasei agenţii de presă. Ştirea publicată de Reuters cu titlul „Romania PM says spurning gold project would deter investors” („Premierul României spune că respingerea proiectului aurifer ar descuraja investitorii“) a produs iritare la Palatul Victoria.

Potrivit Reuters, prim-ministrul a afirmat: „Dacă Parlamentul va decide să nu se facă acest proiect, nu va fi o mare problemă (din punct de vedere economic), dar dacă România oferă mesajul că suntem împotriva investitorilor străini, împotriva exploatării potenţialului nostru, acest lucru ar fi o catastrofă pentru România“. 

Ieri-dimineaţă, premierul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de cei de la Reuters, acuzându-i că au scos afirmaţia din context. Guvernul a transmis un comunicat de presă în care a prezentat integral răspunsul în limba engleză al lui Victor Ponta la întrebarea reporterului Reuters referitoare la proiectul Roşia Montană. „Textul publicat de Reuters nu redă integral declaraţiile primului ministru. Având în vedere că prin alăturarea de fraze din momente diferite ale interviului, declaraţiile premierului au fost scoase din context, Biroul de presă al Guvernului vă pune la dispoziţie înregistrarea integrală a interviului acordat de către primul-ministru Victor Ponta Agenţiei Reuters“, se arată în comunicatul Guvernului. Executivul a dat publicităţii şi înregistrarea audio a declaraţiei, care poate fi ascultată la adresa: http://www.gov.ro.

CE A SPUS PREMIERUL ÎN INTERVIU

În cadrul interviului, reporterul l-a întrebat pe Ponta şi despre Roşia Montană, deoarece crede că numeroşi investitori urmăresc acest caz. În prima parte a răspunsului, premierul a precizat că, dacă mediul este protejat, România ar trebui să fie în favoarea explorării şi să beneficieze de avantajele resurselor sale naturale.

„Roşia Montană este un proiect foarte important ca simbol, nu în primul rând economic, deoarece am promovat o nouă politică ce implică dezvoltarea României şi care presupune că trebuie să beneficiem de avantajul resurselor noastre naturale, bineînţeles păstrând şi respectând toate standardele de mediu“, a explicat premierul. 

În partea a doua a răspunsului la întrebare, Ponta a pus accentul pe importanţa investitorilor străini în România: „În al doilea rând, există o dezbatere politică, dar şi legată de mentalitatea societăţii despre investitorii străini, despre deschiderea către investiţii private, şi din acest motiv cred, continui să spun că, pentru România, dacă Parlamentul va decide să nu facă acest proiect, nu va fi o mare problemă. Dar dacă România va transmite mesajul că suntem împotriva investitorilor, împotriva investitorilor străini, împotriva folosirii potenţialului nostru, aceasta va fi o catastrofă pentru România. De aceea sunt atât de pasionat în a avea această dezbatere şi a explica faptul că toate tipurile de investitori din afara României, ca şi cei români, atât timp cât sunt oneşti şi produc un profit cinstit, dar şi împart acest profit cu societatea, este în regulă“. 

Practic, pe Victor Ponta l-a deranjat că fraza incriminată (bolduită) ar fi fost scoasă din context şi folosită ca informaţie de bază a ştirii publicate de Reuters. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite