PNL renunţă la visul guvernării. Până în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

EŞEC Liberalii se zbat acum între angoasa de a se vedea depăşiţi de majoritatatea PSD în Parlament şi promisiunea moţiunii de cenzură care nu are şanse să dărâme Guvernul decât printr-o minune.

Începutul sesiunii parlamentare din luna februarie a debutat cu angajamentul ferm, din partea PNL, că înainte de vacanţa parlamentară care începe în iunie va fi depusă şi o moţiune de cenzură care să răstoarne Guvernul Ponta. Cu trecerea timpului, însă, liberalii şi-au domolit avântul.

Mai întâi, au renunţat la ideea de a-l debarca din funcţie pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deşi au anunţat, la început de sesiune, că liderul Partidului Liberal Reformator are zilele numărate. Ulterior, liberalii au anunţat lansarea programului de guvernare care ar fi trebuit să le asigure sprijinul altor parteneri politici, dar nici acest demers nu a avut efectul scontat. Mai mult, deşi programul de guvernare a ieşit din sertarul prim-vicepreşedintelui PNL Cătălin Predoiu de la finalul lunii februarie, documentul se află încă în dezbatere publică.

„Oamenii curaţi nu se scot din joben“

Liderii partidului nu au vorbit despre blocajul din Parlament, altminteri vizibil, până săptămâna trecută când secretarul general al formaţiunii, Marian Petrache, a admis, şovăielnic, că formarea unei noi majorităţi este cât se poate de anevoioasă. „În PNL, au fost două curente după alegerile prezidenţiale. un curent care acum a început să se întărească, acela care cerea alegeri anticipate şi al doilea curent, acesta de a prelua guvernarea foarte rapid, printr-o schimbare a majorităţii parlamentare. Cred că va fi din ce în ce mai greu să facem această majoritate parlamentară“, a recunoscut Petrache.

Acelaşi „curent de gândire“ se regăseşte, potrivit deputatei Raluca Turcan, şi în tabăra vechiului PDL. După ce a admis, la rândul ei, că „este dificil“ să schimbi majoritatea, Turcan a susţinut însă că problema este, de fapt, de natură morală. Mai exact, liberalii nu vor să se compromită prin readucerea în partid a traseiştilor. „Oamenii politici din Parlament care să dea o nouă majoritate nu se scot acum din joben, nu se inventează şi vin unii nou-nouţi, curaţi-curăţei, care să formeze o majoritate parlamentară“, a subliniat Turcan. Dincolo de politica liberală privind traseiştii, surse din partid au declarat, pentru „Adevărul“, că adevărata problemă morală constă în faptul că liberalii nu sunt dispuşi să garanteze, pentru cei care ar migra către ei, un loc pe liste la alegerile din 2016, motiv pentru care negocierile sunt în impas.

„Oamenii politici din Parlament care să dea o nouă majoritate nu se scot acum din joben, nu se inventează şi vin unii nou-nouţi, curaţi-curăţei, care să formeze o majoritate parlamentară.“ Raluca Turcan, vicepreşedinte PNL

Moţiunea, o formalitate

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută înainte de Paşti, că liberalii nu abandonează ideea unei moţiuni de cenzură, deşi a inisistat că majoritatea parlamentară „nu există“. „În acest moment, lucrăm la o majoritate. Ea nu există, nu vreau să păcălesc pe nimeni, în acest moment, acea majoritate parlamentară care să ducă la schimbarea unui guvern, prin susţinerea programului de guvernare al PNL nu există“, a declarat Alina Gorghiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite