Pleşu: Aştept turul II şi oricare dintre candidaţi care ajunge acolo va avea votul meu, în afară de Victor Ponta

0

Scriitorul Andrei Pleşu a declarat, joi seară, la gandul.info, că, în turul II al alegerilor prezidenţiale, va vota orice candidat, cu excepţia lui Victor Ponta. De asemenea, Pleşu a răspuns atacurilor la care a fost supus în urma publicării scrisorii deschise către Radu Beligan, pe platforma de bloguri „Adevărul“.  Andrei Pleşu şi Cristian Tudor Popescu au participat la o dezbatere găzduită de Gândul Live.

„Nu aş fi scris dacă nu m-ar fi contrariat masiv apariţia asta (n.r. Radu Beligan într-un film de susţinere a lui Victor Ponta). Pe de altă parte, după reacţia câtorva colegi de bresla de-ai domnului Beligan, mi-am citit textul şi nu mi-am dat seama că m-aş fi purtat ca un terorist isteric. Când mi se spune: Nu are voie să aibă libertatea de opinie?El poate să aibă libertate de opinie faţă de Victor Ponta, dar eu nu pot avea libertatea de opinie faţă de domnul Beligan? Poţi să votezi cu cine vrei, dar când o mare figură îşi exprimă public opţiunea asta este deja un mod de a influenţa opinia publica. Un model când proclamă ceva, impune ceva. Nu e „Gigi“ care votează“, a explicat Pleşu.

Cristian Tudor Popescu a afirmat, la rândul său, că nu ştie ce ar putea să-i ofere Victor Ponta lui Radu Beligan. „Pentru că respectivul l-a susţinut pe X sau pe Y sau a făcut ceva ce nu-ţi convine înseamnă că este o nulitate? Polemica merge în direcţia anihilării complete a respectivului. Domnul Pleşu îi recunoaşte meritele domnului Radu Beligan. Nu ştiu ce ar putea să-i ofere Victor Ponta lui Radu Beligan“, a afirmat Cristian Tudor Popescu, la gandul.info.

Alte declaraţii:

Andrei Pleşu: Scriu ce vreau eu, când vreau eu, despre cine vreau eu. Scriu ce pot, ce îmi vine la îndemână. Domnului Popescu i s-a pus pata pe Patapievici. Patapievici poate să se înşele, i-am reproşat la acel timp. A fost o fandare în gol. Patapievici a fost la ICR înainte să rostească orice cuvânt la adresa lui Băsescu. Patapievici este unul din cei mai agresaţi oameni, nu am văzut linşaje mai vehemente cum am văzut în cazul lui. Nu este cel mai rău dintre români.

Dacă scopul discuţiei este să rezulte că sunt liiceist, băsist şi patapievicist, mă opresc şi plec. 

Cristian Tudor Popescu: Un maestru are discipoli şi nu fani. Domnii pe care îi văd eu numiţi maeştri nu au discipoli, au fani. Ei se închină la el, sunt idolatri, în vreme ce un discipol înseamnă altceva. Ca să nu mai vorbim de un emul. Un emul înseamnă challenger, o persoană care vrea să-şi depăşească maestrul. 

Eu nu sunt maestru pentru că nu am discipoli. Nu îmi recunosc vreun discipol în clipa de faţă în presă. Nu am şi nici nu îmi doresc să am. 

Andrei Pleşu: Am spus chiar în textul meu, faptul că el a făcut acele compromisuri nu îl scuteşte de valoarea pe care o are, şi Sadoveanu, şi Călinescu au făcut, nu înseamnă că trebuie evacuaţi din cultura românească. Nu înţeleg de ce îi trebuia lui Radu Beligan să intre în reţeta omagială şi propagandistică, atunci când asta nu mai are niciun fel de urmări. 

Locuţiunea latină face parte din stilistica distinsă pe care o are Radu Beligan. El avea talent, investea în textele omagiale. Erau texte făcute de un om care nu spune platitudini, care face un efort de percuţie. 

Mi-e milă de el, nu e păcat? Îmi pare rău de el!

CTP: Părerea mea este următoarea: şi pe mine m-au lovit textele acelea de dinainte de 1989, dar să-i refuzăm posibilitatea lui Beligan de a avea adeziunea faţă de cineva? Trebuie să vorbesc, nu trebuie să tac pentru a-mi salva sufletul. Eu aşa am înţeles ce a spus Radu Beligan. M-am descărcat de această apăsare pe conştiinţa mea: „Eu cred că Victor Ponta trebuie votat, dacă nu îl veţi vota, veţi cădea în greşeală“. Se pot spune multe despre Radu Beligan, dar nu că este plagiator.

Despre Victor Ponta

A. Pleşu Nu-l cunosc personal. La vârsta lui nu are niciuna din calificările necesare ca să meargă la funcţia supremă în stat. Nu e normal să iei un titlu academic aşa cum l-a luat el. Nu ştiu ce are în spate, ce succese sau performanţe tehnice, am însă proba lipsei de onestitate, nu e normal să îţi iei un titlu academic aşa cum a făcut el. De un plagiat nu te iartă nimeni, ăla rămâne pe hârtie pe veci. Există o lipsă de probă de profesionalitate, un portret de personaj inconsistent şi imatur. Eu nu m-aş da pe mâna lui. Poate va evolua, cine ştie. 

Mă mir că un partid ca PSD nu a găsit în pepiniera de cadre un personaj mai copt, mai reprezentativ, mai eficient, mai impozant pe care să-l plaseze în cursa asta. Când îl văd, am o senzaţie de veselă inconsistenţă. Glumiţele lui, surâsul lui. Nu ştiu de unde vine nonşalanţa asta. 

CTP: Pe mine nu mă amuză nicio secundă acest om. Sunt momente când îmi dă fiori perspectiva coabitării noastre cu el. Dar domnul Liiceanu a scris un text de susţinere, mult mai amplu, în favoarea doamnei Monica Macovei. 

Andrei Pleşu: Nu s-a gândit să o impună propagandistic, nu îl pot suspecta de o manieră echivocă. Aşa a simţit el, l-a scris din suflet. 

CTP: Am spus că tu ai o anumită părere despre Ponta, alţii au o părere complet diferită de a ta. Nu sunt de părerea că Monica Macovei este trădătoare de ţară, am arătat doar că mai există o luare de poziţie electorală, în sprijinul unui candidat, într-o manieră propagandistă, aparţinând domnului Liiceanu. Lui Gabriel Liiceanu îi accepţi ideea de a fi sincer, lui Radu Beliganu nu. 

Andrei Pleşu: Domnul Liiceanu are o opinie foarte fermă. Suntem într-un contratimp.Sunt prieten cu domnul Liiceanu de 40 de ani, care atârnă mai mult decât convieţuirea cu domnul Ponta sau domnul Beligan. Pe domnul Beligan l-am văzut de patru ori în viaţă. 

Dacă scria un articol la „Gândul“ despre faptul că lui îi plac tinerii şi votează cu Ponta, nu mă băgam, dacă mărturisea la cabina de vot că votează cu Ponta, nu aveam niciun drept să protestez. Dar el nu a făcut asta, a făcut o apariţie glorioasă, pe stadion, care îmi trezeşte amintiri.

Nu am o obsesie pentru domnul Ponta. În ce ţară din lume, unui candidat de vârf i se scriu poezii? I-a scris cineva vreo poeziei lui Angela Merkel, i-a adus ode lui Obama? Unul din Prahova e năpădit de Victor Ponta.

Andrei Pleşu: Am un principiu. Aştept turul doi şi oricare dintre candidaţii de pe piaţă, de la ora asta, va avea votul meu, în afară de Victor Ponta.

Nu se poate face o campanie când ea începe atât de pripit. Suntem în preajma campaniei, în alte ţări, un contracandidat este cunoscut cu un an, doi înainte. După un an de zile, îl cunoşti. Nu pot să cunosc unul care a ţâşnit acum. Ca să votezi în mod raţional, trebuie să înţelegi ce se întâmplă.

Am avut de-a face cu doamna Elena Udrea la Cotroceni, pot să spun că este o femeie inteligentă, dar de ce vrea ea să ne convingă sărind cu paraşuta sau dându-se cu o tiroliană. De ce crede dânsa că poporul român vrea asta? 

Am tot respectul pentru doamna Monica Macovei, pe linia ei de competenţă a făcut o prestaţie remarcabilă, ca ministru al Justiţiei şi europarlamentar. Prestaţia electorală e însă fragedă, nu are exerciţiul lucrului. Trebuie să ai o coerenţă cu propria ta natură.

CTP: Cea mai gravă trăsătură de caracter a domnului Ponta este urechismul feroce. Ponta habar nu are despre nazism. Am încheiat orice socoteli cu domnul Ponta. Nu mai dau doi bani pe el. Nu pentru că a plagiat, ci pentru felul cum s_a raportat la plagiat. 

Comportamentul domnului Ponta în raport cu plagiatul trebuia să scoată oameni în stradă. Nu a scos. Sunt aceeaşi oameni care l-au votat pe Traian Băsescu, care a lovit un copil. 

Andrei Pleşu: Eu vreau unul a cărui prezenţă să mă liniştească. Domnul Iohannis are câteva idei şi principii. Dacă el ajunge în turul II, fără ezitare, voi da votul acolo. Am aflat de la domnul Ponta că strămoşii lui au venit acum 100 de ani. Iohannis este aici de 800 de ani.

CTP: Aud un pas logic care sună bine în această hărmălaie. Domnul Iohannis, cu siguranţă, are logică. Din păcate, am auzit la domnul Iohannis rostind cuvântul „politruc“ fără a-l controla deloc.

Andrei Pleşu: M-a indispus şi pe mine. Nu ştiu cum arată consilierii acestor candidaţi. Mai bine spunea: „Da, domnule, am greşit“. Au existat dispute cu preşedintele, nu a existat un rol al doamnei Udrea. Toată naraţiunea pe care am auzit-o este folclor. Mi se pare un final de mandat care tulbură minţile oamenilor. Pot să înţeleg că are o preferinţă, dar insistenţa cu care o face este un lucru misterios pentru mine. Aş vrea să avem o femeie preşedinte la un moment dat, dar mai trebuie nişte lucruri. Nu pot să mă substitui judecăţii domnului Băsescu în acest caz.

CTP: Domnul Meleşcanu exprimă într-un grad foarte înalt ceea ce fac şi alţi candidaţi: prostirea în faţă. Domnul Meleşcanu stă băgat la SIE şi vine acum să candideze. Este o bătaie de joc pe faţă. Domnul acesta vine de acolo şi compromite ca şi Băsescu, ca şi Turcescu. Domnul Meleşcanu este un măscărici cu păr alb. Portretul alegătorilor în capul acestor oameni este că sunt proşti.

Andrei Pleşu: Suntem într-o ţară în care oamenii politici nu au numai şase apartamente. Acum avem probleme cu cele şase case ale domnului Iohannis

CTP:Am probleme cu justificarea domnului Iohannis.

Andrei Pleşu: Am fost ministru de trei ori. Eu ştiu cât câştigă un ministru. Eu pot să spun liniştit că dintr-un salariu de ministru nu se pot face averi, mari colecţii de artă. Poţi să-ţi faci un concendiu în Grecia.

CTP: De ce nu se găseşte Andrei Pleşu printre candidaţii? L-aş fi votat pe Andrei Pleşu.

Andrei Pleşu: Sunt bătrân şi bolnav. Eu socotesc că am prestat destul pentru naţie, chiar dacă nu mi se recunoaşte.

Dar dvs. domnul Popescu?

CTP:  Asta cu bătrân şi bolnav o folosesc şi eu. Poate chiar mai apăsat ca domnul Pleşu, eu nu am considerat că am vocaţie. Ştiu foarte bine cum se face o campanie prezidenţială, ştiu şi cum se câştigă şi ştiu şi că nu sunt capabil. Cred că votul se învaţă, aşa cum se învaţă mersul pe bicicletă, matematica. Poţi să înveţi meseria de votant doar practic. Votantul român evoluează.

Despre cazul Robert Turcescu

Andrei Pleşu: Eu cred că instituţia presei este în criză, iar cazul Turcescu nu este de natură să mă liniştească. Nu înţeleg nimic.

CTP:  După aceste zile există două posibilităţi: domnul Turcescu este bolnav sau domnul Turcescu a defecat în sufragerie şi el zburdă prin curte şi spune" „M-am eliberat“. Domnul Turcescu ne-a luat pe toţi din această breaslă sub pulpana lui. Domnul Turcescu are o mantie şi spune: „Eliberaţi-vă şi voi“. Nu este o căinţă, nu este un act de confesiune, el aruncă pietrele în noi. Este de un egoism feroce.

Pe partea cealaltă, sunt domnul Gădea, domnul Badea.

Andrei Pleşu: Le sunt antipatic. Ce mă deranjează este felul destul de grosolan în care o fac. Nu este subtilă maniera lor de a te răpune.

CTP:  Nu am fost de părere că trebuie interzis postul respectiv. Ce mă uluieşte este faptul că la Antena 3 spun acele lucruri, sunt de aceeaşi parte a baricadei. Toţi au aceea orientare. Mă întreb cum poţi să consumi un asemenea produs mediatic în care ceas de ceas susţin cu toţii acelaşi lucru.

Andrei Pleşu: Este probabil că lumii le place să audă înjurături, rele.

Vă rog să le transmiteţi candidaţilor o întrebare.

CTP: Aş vrea să aud şi eu măcar unul dintre ei spunând ce nu este în stare să facă pentru români, din funcţia de preşedinte.

Andrei Pleşu: Ce ştii să faci? Spune-mi ce isprăvi ai făcut şi ce te pricepi matale să faci? Domnul Ponta îmi dă senzaţa că nu se pricepe la nimic specific. Cineva care nu ştie nimic specific pluteşte.

Mai multe - Politică

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite