Pensiile militare, recalculate până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat aseară că Executivul va emite o nouă hotărâre privind modul de recalculare a pensiilor. Propunerea iniţierii unei noi hotărâri de guvern a fost lansată la Iaşi de ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea.

După mai multe ore de discuţii la Cotroceni cu premierul Emil Boc, miniştrii de resort şi şefii serviciilor de informaţii, Traian Băsescu a anunţat că Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare până la 31decembrie 2011.

Potrivit preşedintelui, pensiile recalculate în baza Legii 119 şi comunicate prin decizii rămân valabile, atât cele care au crescut, cât şi cele care au scăzut. Traian Băsescu a mai precizat că „pensionarii militari cărora nu li s-au recalculat încă veniturile vor primi pensia din decembrie 2010 şi diferenţa corespunzătoare lunii ianuarie". Şeful statului a mai spus că Guvernul va emite o nouă hotărâre de aplicare a Legii 119, care să ţină cont de elementele invalidate de verdictul instanţei supreme.

Citiţi şi:

Maior pensionat din SRI Timiş: "Mi-am apărat ţara, iar acum am primit un şut în dos. Ţara e în pericol"

Băsescu: Vîntu şi Voiculescu au ţinut naţiunea dezbinată într-o perioadă de criză

Băsescu: Trebuie respectată hotărârea Înaltei Curţi privind recalcularea pensiilor militarilor

„Manipularea mogulilor"

Şeful statului a mai acuzat în discursul său „manipularea" şi „minciuna" promovate de trusturile de presă conduse de Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu, cărora li s-au alăturat şi politicieni, dar şi militari. „Aceşti domni încearcă să blocheze un proces în care militarii cu carieră completă câştigă la pensie. Nu suntem pregătiţi să dăm satisfacţie celor care nu şi-au făcut din cariera militară o carieră completă, dar au primit un miliard de lei la trecerea în rezervă", a mai spus Băsescu. Potrivit acestuia, 29.181 de pensii recalculate au intrat în plată şi se vor plăti, pensiile a 20.740 de cadre militare au crescut, în timp ce 8.425 au scăzut.

Premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi directorii serviciilor de informaţii au fost convocaţi ieri de preşedinte, în urma haosului creat după ce, vineri, a fost publicată motivarea instanţei supreme privind pensiile militare.

Magistraţii au decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern privind recalcularea pensiilor. Guvernul anunţase însă că poate continua recalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de „interpretări" ale deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Şeful statului a avertizat însă Executivul că verdictul Justiţiei trebuie respectat.

Ce spune avocatul Udrea

Cu câteva ore înainte de debutul reuniunii de lucru de la Cotroceni, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, cunoscută pentru opiniile sale în acord cu cele ale şefului statului, a spus la Iaşi că procesul recalculării pensiilor militarilor poate continua prin emiterea unei noi hotărâri de guvern.

„Nu am vorbit cu premierul Emil Boc pe această temă, dar consider că dacă se emite o altă hotărâre de guvern se poate continua procesul recalculării pensiilor", a declarat Udrea. Traian Băsescu declara sâmbătă că singura soluţie este respectarea hotărârii Înaltei Curţi.

"Nu am vorbit cu premierul, dar consider că, dacă se emite o altă hotărâre de guvern, se poate continua procesul recalculării pensiilor."
Elena Udrea  ministrul Dezvoltării Regionale

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite