Partidul Socialiștilor Europeni sprijină aderarea României la Schengen. Precizări privind Suedia
0Partidul Socialiștilor Europeni susține că aderarea României, Bulgariei și Croației va consolida spațiul Schengen. De asemenea, PES arată că anunțul comisarului european privind aderarea este un pas pozitiv pentru proiectul european.
„La Congresul PES de la Berlin, familia social-democrată a subliniat necesitatea de a proteja și promova Acordul Schengen – una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene. Rezoluția Congresului nostru a reafirmat angajamentul nostru de a face ca România, Bulgaria și Croația să se alăture Schengen. Decizia Comisiei Europene în sprijinul acestei idei este un pas în direcția corectă și un pas care consolidează Schengen și Uniunea Europeană. Acum este timpul ca statele membre UE să se angajeze să consolideze spațiul Schengen și să accepte România, Bulgaria și Croația ca membre ale spațiului Schengen. Socialiștii și democrații vor continua să susțină acest proces”, a declarat președintele PES, Stefan Löfven.
Potrivit comunicatului de presă transmis de PES, progresiștii au condus de ani de zile dezbaterea pentru extinderea Schengen și în alte țări care au îndeplinit cerințele, în special Croația, Bulgaria și România deoarece acestea au îndeplinit toate criteriile necesare.
„În același timp, dorim să protejăm și să promovăm Acordul Schengen, care este una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene, și vedeți că România, Bulgaria și Croația i se alătură fără întârziere”, indică sursa citată.
PES arată că pe 8 decembrie, Consiliul Justiție și Afaceri Interne va vota cu privire la participarea deplină a Bulgariei, României și Croației la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.
Comisia Europeană, de acord cu intrarea României în Schengen
Comisia Europeană e de acord cu intrarea României în Schengen și apreciază progresele făcute. Executivul solicită Consiliului UE să dea un vot „fără întârziere“, ultimul hop fiind decizia pur politică a statelor.
Comisia Europeană își începe decizia de explicare a votului pozitiv din Colegiul Comisarilor pe tema aderării la Schengen a României, Bulgariei și Croației prin solicitarea ca o altă structură, Consiliul UE, să dea la rândul său un vot pozitiv „fără întârziere”. De altfel, acest ultim vot are o componentă pur politică, în condițiile în care trebuie să fie unanim, iar fiecare stat prezintă poziția guvernului pe care îl reprezintă.
„De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în perioada pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina. Deși cele trei țări sunt deja parțial obligate să respecte normele Schengen, controalele la frontierele interne cu aceste state membre nu au fost ridicate și, prin urmare, acestea nu se bucură de toate beneficiile care decurg din apartenența la spațiul Schengen fără controale la frontierele interne. A deveni parte integrantă a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, având în vedere că îndeplinesc condițiile”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.