Parlamentul pregătește suspendarea președintelui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    
		    Traian Băsescu ar putea fi suspendat mâine                         FOTO: Mediafax                                             
Traian Băsescu ar putea fi suspendat mâine                         FOTO: Mediafax                                             

Parlamentul se reuneşte, mâine dimineață, în sesiune extraordinară, pentru a discuta despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. USL va depune o cerere în acest sens astăzi, urmând ca vineri plenul Parlamentului să se reunească din nou pentru a vota suspendarea șefului statului.

Potrivit Constituţiei, propunerea de suspendare din funcţie a președintelui poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă șefului statului. Acesta poate fi suspendat cu votul majorităţii parlamentarilor, după obținerea unui aviz consultativ al Curții Constituționale, doar în cazul săvârşirii unor fapte grave, prin care încalcă prevederile Constituţiei. Dacă șeful statului este suspendat, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea acestuia.

UPDATE 14.37 Birourile Permanente reunite ale Senatului și Camerei vor avea ședința la ora 17.00 pentru depunerea documentului USL de suspendare a președintelui. Viorel Hrebenciuc a anunțat că sedința de plen decisivă ar putea avea loc joi dimineață.
 

UPDATE 14.05 OUG pentru diminuarea puterilor CCR a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Demiterea președintelui a scăpat de un filtru instituțional.

UPDATE 14.00 Guvernul a făcut publică Ordonanța de Urgență care diminuează atribuțiile CCR. Motivele emiterii OUG: Conferirea competenței Curții Constituționale de a se pronunța asupra hotărârilor Parlamentului este de naura să creeze disfucționalități
 

UPDATE 13:00 Surse oficiale citate de Mediafax au precizat că membrii executivului au decis modificarea, prin ordonanță de urgență, a Legii Curții Constituționale. Guvernul a stabilit că instituţia nu va mai emite un aviz obligatoriu asupra hotărârilor Parlamentului. Potrivit surselor citate, proiectul de ordonanţă a fost inclus pe agenda suplimentară a şedinţei de miercuri a Guvernului şi a fost aprobat.

UPDATE 12:44 Kelemen Hunor: "Luăm în calcul să fim prezenți în plen și să votăm pentru suspendarea președintelui. Sunt multe motive pentru suspendarea acestuia."

UPDATE 12.35 Eugen Nicolăescu (PNL) a prezentat procedura procesului de suspendare a președintelui, precizând că acesta va fi invitat să se apere în faţa parlamentarilor. Nicolăescu a adăugat că, din acest motiv, sesiunea extraordinară va fi convocată cel mai probabil mâine dimineaţă. "Grupurile parlamentare au adunat toate sesizările importante pentru a le pune într-un document pe care să-l înaintăm preşedinţilor celor două Camere, prin care să solicităm o şedinţă extraordinară a Parlamentului să-l suspendăm pe preşedinte. Cererea sper să o depunem în maximum o oră. Birourile permanente vor convoca o sesiune extraordinară în care să fie citit documentul, la care va fi invitat şi preşedintele Băsescu pentru a da explicaţiile necesare. Plenul poate fi mulţumit de informaţiile primite şi va considera că e suficient şi, dacă nu, se va crea o comisie care va lucra o perioadă şi va veni cu un raport final. Dacă e suficient, textul pleacă către CCR şi se aşteaptă avizul consultativ, după ce va face un nou plen care să voteze. Vom solicita CCR un termen pentru pronunţare. Ca o opinie personală declaraţia de aseară a fost adaugată în document. E mai mult decât o batjocură la adresa parlamentului", a spus Nicolăescu.

UPDATE 12:10 Vasile Blaga: "În 22 de ani nimeni nu și-a permis să ignore o decizie a Curții Constituționale. În 22 de ani nimeni nu a îndrăznit să propună schimbarea judecătorilor Curții Constituționale cum a cerut Crin Antonescu.

Atacurile asupra instituțiilor statului urmăresc câteva obiective: USL vrea să pună la punct un stat în care legea și justiția îi sunt subordonate.


UPDATE 11:35 Astăzi în Parlament se va citi cererea de suspendare a președintelui Traian Băsescu. După ce ieri au fost demiși din funcții Roberta Anastase, Vasile Blaga și avocatul poporului, Valer Dorneanu, pe motiv că nu erau din partidul care trebuie să fie majoritar. Liderii USL pregătesc procedura de suspendare a lui Traian Băsescu. 

Parlamentari ai USL au precizat pentru Mediafax că au primit în această dimineață un sms prin care li se cerea să nu plece din București.

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut, marţi seară, lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea şi Kelemen Hunor să înceteze imediat acţiunile împotriva instituţiilor statului român. El a comparat situația de marți, din Parlament, cu situația generată de mineriada din iunie 1990. "Fac un apel către politicienii din majoritatea parlamentară şi îi avertizez că prin încălcarea gravă a legilor ţării, a Constituţiei României şi a Regulamentelor Parlamentului României au pus statul român şi pe cei 22 de milioane de români într-o situaţie extrem de dificilă, pe analiza mea, similară cu cea generată de mineriada din 1990". 

"Suspendarea preşedintelui este doar o etapă intermediară, problema acestor domni şi a partidelor lor este punerea sub control a justiţiei. Prin acţiunile Guvernului şi ale majorităţii parlamentare se încalcă grav valorile Uniunii Europene", a mai spus Băsescu.

                

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite