Orban detonează PNL: ameninţă că rupe partidul. Moţiunea de cenzură, punct de cotitură pentru planurile fostului şef al liberalilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezultatul moţiunii şi negocierile pentru viitorul Guvern sunt hotărâtoare pentru soarta politică a lui Orban FOTO Mediafax
Rezultatul moţiunii şi negocierile pentru viitorul Guvern sunt hotărâtoare pentru soarta politică a lui Orban FOTO Mediafax

Ludovic Orban este dispus să plece din PNL, însă nu singur, ci cu un grup consistent de parlamentari. Mai mult, fostul şef liberal a început să bage zâzanie în interiorul echipei Cîţu.

Opoziţia internă a lui Ludovic Orban începe să prindă contur şi prin paşi concreţi, adică prin recunoaşterea faptului că este dispus să părăsească PNL şi să ia alături de el o parte din parlamentarii care l-au susţinut la Congresul din 25 septembrie. „Când voi fi convins că PNL-ul a devenit o carcasă care nu mai are nicio legătură cu partidul istoric, sunt gata inclusiv să creez o construcţie politică care să continue trecutul PNL, pentru că în momentul de faţă cei care conduc azi partidul nu au nicio legătură cu PNL şi nu au nici legătură cu lucrurile în care eu cred. Deocamdată se mai păstrează, aşa, o aparenţă”, a declarat Ludovic Orban, la Realitatea PLUS. Fostul preşedinte al liberalilor a catalogat noua conducere a partidului drept o „gaşcă care a călcat în picioare” principiile democratice. 

Ulterior, într-o declaraţie de presă, fostul preşedinte al liberalilor a subliniat că, dacă PNL nu poate fi salvat din interior, ar trebui ca măcar mişcarea liberală din România să fie dusă mai departe, printr-o altă structură. Însă va face o mutare politică doar după ce vede rezultatul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîţu. Liberalul consideră că Florin Cîţu nu va mai fi propus premier şi a atras atenţia că, la cum arată scena politică, pentru prima dată ar putea exista condiţiile pentru alegeri anticipate, menţionând că singurul partid care ar avea de pierdut este PNL, celelalte formaţiuni având un scor mai bun.

Potrivit unor surse politice din PNL, Orban se bazează pe sprijinul a aproximativ 30 de parlamentari, adică o structură similară ca forţă politică, de exemplu, cu UDMR. Spre deosebire de alte categorii de aleşi, parlamentarii ar putea să-l urmeze pe Orban şi într-o nouă construcţie politică fără a fi în pericol să-şi piardă mandatele. Potrivit informaţiilor „Adevărul”, la acest moment, Orban doar îi arată lui Cîţu influenţa pe care o mai are în partid, dar ar susţine altă construcţie politică numai dacă este dat afară din PNL. Din acest motiv are loc şi amânarea unor decizii radicale, cum sunt depunerea demisiei de la Camera Deputaţilor sau plecarea din PNL, mai ales că Orban e în partid de aproape trei decenii.

Reevaluarea colegilor

Ludovic Orban le-a bătut obrazul unor colegi din PNL care au ales echipa Cîţu, deşi nu au avut o relaţie prea bună cu acesta, ori nu îl cunoşteau aproape deloc. Fostul preşedinte al PNL i-a nominalizat pe Iulian Dumitrescu (prim-vicepreşedinte PNL şi şef al CJ Prahova), Hubert Thuma (preşedinte PNL şi CJ Ilfov), George Stângă (preşedinte PNL Galaţi) şi Bogdan Huţucă (şef PNL Constanţa). „Sunt poziţionări pro-Cîţu din partea unor oameni care niciodată nu au dat două parale pe Cîţu”, a declarat Orban. Afirmaţiile preşedintelui Camerei au o bază reală, potrivit informaţiilor „Adevărul”, în interiorul partidului fiind deja discuţii despre cine ar putea fi liderul din formaţiune care să fie cel mai capabil pentru a gestiona criza politică. Iar acest lider trebuie să fie din „echipa câştigătoare”, nu din tabăra Orban, însă nu în persoana lui Florin Cîţu.

Fostul şef al PNL a menţionat faptul că în PNL au apărut noi poli de putere, cum sunt „grupul de la Sălaj” sau „grupul de la Gorj”. Dacă din ultimul grup fac parte mai ales oameni apropiaţi de ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, numiţi în funcţii-cheie din stat pe zona finanţelor, în ceea ce priveşte „grupul de la Sălaj”, Orban a menţionat nume ca Lucian Bode (şef al PNL Sălaj) şi Daniel Buda (şef al PNL Cluj, dar născut în Sălaj). Lucian Bode, ales prim-vicepreşedinte al PNL la ultimul Congres, este considerat şi unul dintre favoriţii şefului statului în cazul în care Florin Cîţu nu mai este propus ca premier. De asemenea, Bode este şi una din principalele voci ale greilor din fostul PDL, având, aşadar, susţinere în partid.

Iohannis, luat la ţintă

Şeful statului, Klaus Iohannis, nu a fost uitat de Ludovic Orban. După ce, ca urmare a pierderii şefiei PNL, a anunţat că a pus capăt oricărui parteneriat cu Iohannis, preşedintele Camerei Deputaţilor a lansat atacuri în rafală care l-au vizat pe liderul de la Palatul Cotroceni. „După 1 ianuarie, eu nu mai înţeleg nimic din ceea ce a făcut Iohannis. De multe ori am senzaţia că a fost înlocuit cu o sosie, nu pot să-l recunosc faţă de perioada în care am colaborat şi a făcut o grămadă de lucruri pentru ţară. A pierdut orice legătură cu realitatea”, a subliniat Ludovic Orban.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite