Orban, despre starea de urgenţă: Luăm doar măsuri necesare. Limităm creşterea preţurilor pentru a nu permite specula

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban FOTO gov.ro
Ludovic Orban FOTO gov.ro

Premierul Ludovic Orban a ţinut duminică seară prima conferinţă de presă de când a fost reinstaurat în funcţie. Din izolare, acesta a explicat că Guvernul ia în calcul plafonarea preţurilor pentru anumire produse cum ar fi măştile medicinale, dezinfectanţi sau anumite medicamente, astfel încât „să nu aibă loc o speculă cu aceste produse”.

Ludovic Orban: De ieri există un Guvern cu puteri depline. În toată perioada de interimat Guvernul a funcţionat cu toată capacitatea şi a folosit toate intrumentele pe care le-a avut la dispoziţie pentru a se lupta cu coronavirus. E suficient să vedem datele privind evoluţia de cazuri în ţări europenene.

Toate măsurile luate au fost măsuri eficiente şi chiar dacă au părut severe şi criticate au produs rezultate bune.

Odată cu votul de învestitură prin care Guvernul şi-a recăpătat atribuţiile avem posibilitatea să emitem acte normative cu putere de lege. Vom folosi capacitatea de exerciţiu pentru a continua măsurile care se impun pentru a diminua infectarea cetăţenilor cu Covid-19.

În Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă au fost luate măsuri importante. Pentru toţi cei care vin din zone în care e instituită carantină se va lua obligatoriu măsura intrării în carantină.

Am luat măsuri pentru a îmbunătăţi capacitatea de acţiune a diferitelor acţiuni ale statului implicate în efortul de reducere al răspândirii virusului. Am luat măsuri care au avut efecte favorabile. Depinde de comportamentul fiecărui cetăţean limitarea răspândirii.

Este important pentru reducerea riscului de contaminare ca orice cetăţean român să respecte măsurile impuse: carantină, izolarea la domiciliu. Căutaţi să respectaţi recomandările formulate.

Respectaţi distanţa, evitarea unui salut apropiat. Suntem un popor, cald, afectuos şi obişnuiţi cu afecţiunea. Va trebui să manifestăm afecţiunea de la distanţă. Urmărim cu mare atenţie evoluţiile din economie. Epidemia are un efect negativ asupra multor domenii economice.

Săptămâna trecută am constituit un grup de lucru care să vadă posibilele efecte economice.

Guvernul e pregătit ca printr-o consultare a tuturor partenerilor sociali să ia.măsuri rapide pentru susţinerea angajaţiilor şi companiilor care au de suferit de pe urma reducerii drastice. 

Solicit către toţi angajaţii instituţiilor statului să fie pe deplin mobilizaţi, să susţină măsurile adoptate de Guvern, iar spre mediul privat să fie dispus spre dialog. Noi ne dorim să luăm cele mai bune soluţii care să ducă la buna funcţionare a economiei. Ea trebuie să meargă cât mai aproape de normal.

Din păcate am văzut multe informaţii difuzate în mod iresponsabil despre eventualel măsuri în cazul stării de urgenţă. Am cerut fiecărui ministru să vină cu aceste măsuri şi vrea să le spun românilor că luăm doar măsurile necesare. Să ştie că e o nevoie acută de materiale, de substanţe, de medicamente, de echipamente de protecţie. E o cerere crescută din partea tuturor statelor. Avem nevoie de proceduri de achiziţii rapide, imediate.

Avem nevoie de măsuri care să întărească instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei: întărirea capacităţii spitalelor, întărirea MAI. O altă măsură posibilă a fi luată e cea de a limita creşterea preţurilor la medicamente. Să nu aibă loc o speculă cu aceste produse. Exista posibilitatea plafonării preţurilor cum sunt măştile, dezinfectanţii, anumite biocide. Orice măsură va fi una considerată necesară.

„Nu vă aprovizionaţi peste necesităţile normale. Nu există riscul unei penurii”

Există şi posibilitatea unor rechiziţii, dacă avem nevoie de spaţii pentru carantină. Există posibilitatea de a exista restricţii, dar acum nu sunt prevăzute. Forma finală a decretului va fi prezentată de preşedintele României. 

Obiectivul nostru e creşterea capacităţii de diagnosticare. Trebuie să creştem numărul de aparate pe care se realizează testele, să creştem numărul de kit-uri pentru teste şi numărul de persoane care au expertiza să facă analizele.

Ce le transmiteţi oamenilor care merg la magazin şi cumpără orice?

Vă adresez un mesaj cât se poate de clar. Nu trebuie să vă aprovizionaţi peste necesităţile normale. Din analizele făcute nu există riscul unei penurii. Dacă cumpăraţi mai mult decât de obicei, această cumpărare poate lipsi pe alţii de aceste produse. Menţineţi un ritm normal, firesc.

Ce transmiteţi bucureştenilor privind închiderea metroului şi transportului în comun? 

Primul lucru: nu s-a discutat problema închiderii Bucureştiului. A fost un fake news cu premeditare. Am cerut MAI să ientifice sursa fake news-urilor. 

Discuţiile avute sunt în sensul în care aceste magazine au capacitatea de a se autoaproviziona. 

Există o penurie cum sunt unele echipamente de protecţie. Penuerie nu e doar în România. Dar prioritatea noastră pentru produse e asigurarea livrării lor spre zona sanitară, spre spitale, medicii de familie, către angajaţii MAI implicaţi în toate operaţiunile.

Niciodată nu am avut pe masă o decizie privind închiderea metroului. Am luat măsură şi investit ITM de decalare a programului de începe pe diferite zone pentur evitare aglomeraţiei.

Nu trebuie să ne închidem toţi în casă. Putem merge la locul de muncă.

Luaţi în calcul posibilitatea unui împrumut de la FMI?

În cazul în care va apărea o astfel de posibilitate, o vom analiza. Vreau să dau asigurări că nu există în momentul de faţă nicio problemă cu finanţarea cheltuielilor publice ale României.

În privinţa împrumuturilor de la FMI, ştim foarte bine că ele au fost condiţionate de nişte ajustări în economie, de nişte măsuri mai mult de natură restrictivă, de restrângerea costurilor, or noi suntem într-o situaţie în care statul trebuie să intervină pentru sprijinirea companiilor din domeniile cele mai afectate şi a angajaţilor acestor companii.

Veţi majora salariile cadrelor medicale care se ocupă cu tratamentul în prima linie a pacienţilor diagnosticaţi cu coronavirus?

Nu am discutat de majorarea salariilor, ci de o formă de a ţine cont de riscul la care se expun şi de efortul foarte mare pe care îl depun, o formă pe care o vom prezenta public când vom lua o decizie.

De ce dumneavoastră sunteţi în izolare iar domnul Costache a fost prezent la audieri? Domnul Chiţac a refuzat izoleta

Eu mă aflu în izolare pentru că în cadrul anchetei epidemiologice am fost considerat contact. Victor Costache şi ceilalţi miniştri care au fost la audieri nu au fost în cadrul anchetei epidemiologice persoane considerate a fi instrat în contact. Victor Costache nu a participat la întâlniri şi nu a avut nicio legătură cu senatorul Chiţac. Nu avea nicio obligaţie să fie izolat. Ăsta a fost un joc politic pe care nu vreau să-l iau în calcul în momentul de faţă

În ce priveşte nedeplasarea lui Chiţac în izoleta, trebuie cercetate împrejurările şi dacă se va considera că a încălcat reglementările, legea se aplică oricărei persoane. Nimeni nu e mai presus de lege. Trebuie o cercetare şi să se ia măsurile care se impun.

Luaţi în considerare amânarea alegerilor locale?

Amânarea alegerilor. La consultarea cu partidele am convenit de principiu la data de 28 iunie urmând să vedem care sune evoluţiile şi să luăm o altă decizie, tot cu consultarea partidelor, dacă amânăm sau nu aceste alegeri. Deocamdată e prematur să avem aceste discuţii. E greu de anticipat dacă e un virus sezonier, când va fi atins un vârf. În funcţie de evoluţii vom lua deciziile potrivite.

Adevărul: Cum consideraţi faptul că aţi fost votat de 172 de membri PSD şi de doar 72 de liberali?

Mă bucur că aţi pus întrebarea. Parlamentarii PNL nu au fost prezenţi decât în număr de 44 tocmai pentru că ceilalţi parlamentari nu au venit pentru a nu transmite virusul în cazul că sunt infectaţi. 

Salut decizia parlamentarilor din fiecare partid care au decis să învestească guvernul. E o decizie responsabilă şi arată că Parlamentul a înţeles momentuş în care ne aflăm. 

Războaiele politice, încercarea de a câştiga capital politic trebuie să înceteze. Toate forţele politice trebuie să colaboreze pentru a găsi cele mai bune răspunsuri. Voi colabora cu toate formaţiunile politice, cu Parlamentul ca instituţie şi să fiu la înălţimea situaţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite