Obraz gros de politician: cum văd partidele doar problemele adversarilor ANALIZĂ

0
Publicat:

Sesizarea problemelor cu Justiția doar în cazurile adversarilor este o constantă a politicienilor, partidele fiind mai degrabă îndreptate să-și țină aproape inclusiv membrii care le pot aduce deservicii.

O parte dintre politicienii care se confruntă cu probleme în Justiție FOTO Colaj/Inquam
O parte dintre politicienii care se confruntă cu probleme în Justiție FOTO Colaj/Inquam

Tema politicienilor care se confruntă cu probleme cu legea a revenit în prim-plan după ce DNA a cerut ridicarea imunității senatorului Florin Cîțu (fost premier) și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în dosarul legat de achiziționarea de vaccinuri împotriva COVID-19, fiind acuzați de abuz în serviciu.

Invocarea „dosarelor politice“

Reacțiile au fost diferite, de la caz la caz. Cîțu a anunțat că se pune la dispoziția organelor de anchetă și că are încredere în Justiție. La fel și Ioana Mihăilă, acum membră a REPER, evitând vreo victimizare în acest sens. Altfel a fost discursul unor membri de seamă ai USR, care au sărit în apărarea lui Vlad Voiculescu și au vorbit de ingerințe ale politicului în Justiție și apariția dosarului cu câteva luni înainte de începerea rândurilor de alegeri din 2024.

Atâta pot PSD-iștii, să facă dosare politice. Înseamnă că le stăm în gât și le e frică de competiție corectă. Ei se pricep să facă dosare, să manipuleze“, a scris pe Facebook Anca Dragu, membră a conducerii USR și fostă președintă a Senatului. „Dosare activate când e convenabil politic, în campanie electorală, am mai văzut. Așa știu ei să lucreze“, a transmis și șeful USR, Cătălin Drulă, care a uitat de tot discursul din anii trecuți. Practic, o întreagă campanie de „Fără penali în funcții publice“ a fost uitată.

Nici vorbă de vreo solicitare făcută lui Voiculescu să renunțe la șefia USR București sau să se autosuspende, așa cum se mai practică în rândul politicienilor care au probleme cu Justiția. Mai mult, nu s-a pus problema retragerii lui Voiculescu de pe lista pentru europarlamentare. Nu era pentru prima dată când USR nu a făcut un pas politic în acest sens. De exemplu, și Clotilde Armand, urmărită penal pentru folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, într-un dosar deschis la sesizarea ANI, nu a fost retrasă de la șefia USR Sector 1.

PSD și PNL au sărit la atac

Toată situația a fost prilej pentru PSD și PNL să atace USR și conducerea Uniunii pentru ipocrizia de care dau dovadă. Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat că Drulă „a reînviat discursul PSD din epoca Dragnea“, când social-democrații erau într-o ofensivă contra sistemului judiciar.

Dar partidele vechi parcă au uitat de problemele interne legate de persoane care trebuie să-și gestioneze situația cu Justiția, având diferite procese. În cazul lui Cîțu, în partid nu sunt emoții privind ridicarea imunității și nici nu e văzut „ca o pierdere prea mare“, mai ales că e unul dintre cei mai mari contestatari ai Coaliției și mai mult le creează probleme lui Ciucă și lui Bode în gestionarea relației cu PSD.

Dar PNL mai are o serie de aleși în cazul cărora a evitat nu luni, ci ani în care să ia decizia. Trimis în judecată de DNA în ianuarie 2022 pentru trucarea unui concurs, senatorul Eugen Pîrvulescu și-a dat demisia de la șefia PNL Teleorman doar pe 30 octombrie 2023, iar timp de trei sesiuni a avut funcții în conducerea Senatului.

Poate situația cea mai bizară e la Iași, acolo unde Costel Alexe (președinte CJ) și Mihai Chirica (primar al municipiului Iași) au mai multe dosare penale, dar unde Nicolae Ciucă a anunțat într-o conferință de presă că sunt susținuți pentru noi mandate. Chirica e trimis în judecată în două dosare, unul pentru abuz în serviciu și celălalt pentru complicitate la fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu. Alexe, în schimb, are un dosar în care e trimis în judecată pentru luare de mită și instigare la delapidare, iar altul pentru abuz în serviciu.

Chesnoiu a fost făcut șef de comisie

Și în cazul PSD memoria e scurtă privind oamenii cu probleme penale. Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, e trimis în judecată de DNA, din decembrie 2022, pentru abuz în serviciu privind organizarea unor concursuri de angajare, fiind îndepărtat de la minister în iunie 2022. Un an mai târziu, tot PSD l-a instalat șef la Comisia de agricultură din Camera Deputaților.

PSD a uitat și de problemele cu Justiția ale lui Daniel Tudorache, fost primar la Sectorul 1. Deși, în 2020, Marcel Ciolacu susținea că îl va convinge pe Tudorache să renunțe la mandatul de deputat, Tudorache e tot în funcție, fiind chiar în grupul PSD de la Cameră.

Cîțu rămâne miercuri fără imunitate

Conducerea Senatului a trimis solicitarea DNA privind ridicarea imunității la Comisia Juridică. Termenul-limită pentru redactarea raportului este miercuri, zi în care s-ar putea să fie dat și votul din plen, după cum a precizat Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte al Senatului. PNL, PSD și USR au și anunțat că vor vota pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu. De asemenea, Nicolae Ciucă a fost cel care a declarat că a vorbit cu colegul său, care își va da demisia din grupul senatorial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite