Cum arată calendarul privind ridicarea imunității lui Cîțu UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Senatului a stabilit calendarul pentru întocmirea raportului și votul din plen pentru ridicarea imunității lui Florin Cîțu în dosarul în care procurorii DNA îl acuză de abuz în serviciu.

Florin Cîțu va rămâne cel mai probabil fără imunitate FOTO Mediafax
Florin Cîțu va rămâne cel mai probabil fără imunitate FOTO Mediafax

UPDATE  Comisia juridică are termen până miercuri, 29 noiembrie, în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea.

Am primit la Senat o solicitare din partea Ministerului Public. Am pus-o pe ordinea de zi a Biroului permanent al Senatului cu celeritate, iar hotărârea adoptată în unanimitate de Biroul permanent a fost acela de a transmite către Comisia juridică în vederea întocmirii raportului până miercuri, 29 noiembrie. (...) Biroul permanent a adoptat o soluţie de adoptare cu celeritate a acestei solicitări. Astăzi este vineri, 24 noiembrie, iar miercuri, 29 noiembrie, este un termen foarte rapid, având în vedere şi aceste zile libere de Ziua naţională", a afirmat vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă este posibil ca miercuri solicitarea DNA şi raportul Comisiei juridice să intre în plenul Senatului, pentru dezbatere şi vot final, Cîmpeanu a confirmat: „Este posibil”.

UPDATE Surse din conducerea Senatului au precizat pentru „Adevărul” că o ședință în format hibrid a Biroului Permanent va fi de la ora 13.00

---

Informaţia a fost confirmată, vineri, pentru Agerpres, de secretarul general al Senatului, Mario Oprea. După prezentarea solicitării în Biroul permanent al Senatului, care se va reuni cel mai probabil luni, aceasta va fi înaintată Comisiei juridice în vederea formulării unui punct de vedere ce va fi transmis plenului, cel în măsură să încuviinţeze sau să respingă solicitarea, conform sursei citate

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul unei cauze în vederea sesizării preşedintelui României şi Senatului pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă de trei persoane cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu.

Sunt vizaţi fostul premier Florin Cîţu şi foştii miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă.

Ce susține DNA

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre”, se arată în comunicatul DNA.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite. În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane”, mai punctează DNA.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, conchide sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite