O nouă plângere la DNA pe numele lui Cîrstoiu. Acuzațiile unui deputat al Opoziției

0
Publicat:

Un deputat al USR a depus o nouă plângere la DNA împotriva candidatului PSD-PNL la Primăria Capitalei. Parlamentarul a depus și o sesizare la ANI. 

Două plângeri la DNA au fost depuse cu privire la activitatea medicului Cîrstoiu FOTO Inquam
Două plângeri la DNA au fost depuse cu privire la activitatea medicului Cîrstoiu FOTO Inquam

Potrivit unui comunicat al USR, deputatul Emanuel Ungureanu a depus o plângere la DNA pe numele lui Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), acuzând „abuz în serviciu, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și înșelăciune”.

Parlamentarul USR a depus și o sesizare la Agenția Națională de Integritate (ANI) cu privire la posibile situații de incompatibilitate și conflict de interese. 

Care sunt acuzațiile 

Cîrstoiu a încălcat în mod clar legea, în repetate rânduri. Inclusiv atunci când şi-a numit soţia şefă de secţie, de mai multe ori consecutiv, începând cu anul 2014. Cîrstoiu a minţit şi când a spus că nu a făcut consultaţii la clinicile private unde erau acţionari el, mama, soţia şi soacra, veniturile obţinute de la clinicile private ale familiei fiind trecute chiar în declaraţia de avere din iunie 2020”, a susținut Emanuel Ungureanu, deputat USR. 

Potrivit formațiunii politice, plângerea la DNA și sesizarea la ANI au ca punct de plecare „raportul 3.712/2020 întocmit de Corpul de Control al premierului, în care 14 pagini din 90 sunt alocate faptelor constatate în cazul managerului interimar Cătălin Cîrstoiu. Este vorba de activitatea derulată de acesta la clinica familiei simultan cu deținerea funcției de conducere la SUUB, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației în vigoare”.

<<Cătălin Cîrstoiu s-a apărat de acuzațiile aduse de Corpul de Control al premierului susținând că respectiva clinică privată face numai „formare profesională de medici specialiști și rezidenți”. Or, după cum reiese dintr-un răspuns oficial al Colegiului Medicilor din România, clinica privată nu este furnizor nici de formare profesională, nici de educație medicală continuă, ceea ce conturează infracțiunea de înșelăciune>>, a mai argumentat formațiunea.

De asemenea, partidul a mai transis că „fapta de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane are legătură cu numirea doctorului Monica Cîrstoiu pe postul de șef de secție în cadrul SUUB, numire făcută nu prin concurs, ci printr-un contract administrativ din februarie 2014, semnat de doctorul Cătălin Cîrstoiu. Contractul Monicăi Cîrstoiu a fost prelungit succesiv, ultimul act adițional fiind semnat, în martie 2020, tot de soțul acesteia, la doar 4 zile de la numirea în funcția de manager interimar. Soția domnului Cîrstoiu a renunțat la funcție de abia după acțiunea de verificare a Corpului de Control”.

Vizat de mai multe anchete jurnalistice 

Și Alexandru Pânișoară, reprezentant al Partidul Ecologist Român, candidat la Primăria Generală a Capitalei, a depus la finalul lunii martie o plângere penală la DNA pe numele medicului. Cîrstoiu a susținut atunci că demersul nu are „niciun fel de motivație”, subliniind că nu se va retrage din cursa politică.  

Plângerea mea este in rem, deci nu vizează persoana directă a domnului Cîrstoiu ci mai mult situația constatată de primul ministru, în anul 2020, la nivelul spitalului, și anumite stări de incompatibilitate și conflict de interese ale domnului Cîrstoiu. Despre asta este vorba. Nu pot eu să calific daca sunt ele sau nu fapte penale, dar, ca un cetățean corect, și îndrum pe oricine să facă acest lucru, este bine să sesizăm organele competente”, a transmis Pănișoară.

Cătălin Cărstoiu a făcut obiectul mai multor investigații jurnalistice ale Hotnews, care au scos la iveală probleme de integritate ale lui Cîrstoiu.  

Cea mai recentă arată că, anul trecut, ar fi acordat cel puțin o consultație contra-cost la clinica pe care o deține soția sa, fapt incompatibil cu funcția de manager al Spitalului Universitar. Medicul a susținut ca nu a încălcat legea.

O altă anchetă de presă arată că, în 2020, Corpul de Control al Guvernului a întocmit un raport care arăta că medicul Cătălin Cîrstoiu ar fi fost în situaţii de incompatibilitate şi conflicte de interese pentru că ar fi prestat activități la clinica Anemona, deținută de familia sa. Acesta a justificat că ar fi făcut „formare profesională de medici specialiști și rezidenți”, potrivit sursei citate, negând că deține vreo funcție sau că încasează vreun ban de pe urma prestării serviciilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite