Nu mai vrea să fie „omul preşedintelui“. MRU ia distanţă de Băsescu
0Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu încearcă să înlăture eticheta de „om al preşedintelui“, pentru a-şi mări şansele la alegerile prezidenţiale.
Preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a adoptat, în ultimele săptămâni, o nouă atitudine politică. Fostul premier le forţează mâna liderilor de dreapta să stabilească un candidat comun pentru alegerile prezidenţiale din 2014, şi, în acelaşi timp, încearcă să se repoziţioneze faţă de Traian Băsescu.
Fostul premier a fost văzut drept omul potrivit pentru a intra în cursa electorală, în condiţiile în care, la începutul anului 2012, era politicianul cel mai bine cotat în sondaje din partea dreptei. Însă, în ultimele luni, Ungureanu a pierdut mult din vizibilitate şi din cota de încredere. Perceput ca un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, liderul Forţei Civice a coborât în sondaje până la 16% cotă de încredere, după ce, în primăvară, era girat de 27% din români.
Ca urmare, Mihai Răzvan Ungureanu încearcă o detaşare de imaginea lui Traian Băsescu, care să-i sporească şansele pentru fotoliul de la Cotroceni. Acesta nu s-a sfiit chiar să-l critice, indirect, pe şeful statului, explicând că acesta are sarcina de mediator. „Cred că în momentul de faţă în România nu mai este nevoie de a avea un şef al statului care să nu ştie despre ce trebuie să facă în calitate de preşedinte. Nu poţi învăţa să fii preşedinte la locul de muncă, şi pun ghilimelele de rigoare“, a spus Ungureanu, la Realitatea TV. „Cred că un preşedinte al României este un arbitru. Nu un arbitru care să fie fluierat de publicul spectator când iese de pe teren, ci care să fie respectat“, a adăugat fostul premier.
„O virgulă în politică“
Afirmaţiile fostului premier au stârnit imediat ecou. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu l-a criticat pe Ungureanu, la pachet cu Adrian Papahagi, pentru nerecunoştinţa de care dau dovadă.
„Două virgule în politica românească. MRU, promovat ministru de Externe, şef SIE, premier. De Traian Băsescu. Papahagi, urcat pe scenă de acelaşi Traian Băsescu, în campania pentru referendumul de demitere din vară. Observ cu amărăciune cum amândoi se fac că nu îl cunosc pe Traian Băsescu, omul care i-a promovat. Pentru unul e un model ce nu trebuie urmat, pentru celălalt e un fel de paria“, a reacţionat, prompt, Lăzăroiu.
După ce s-a vehiculat că mesajul lui Sebastian Lăzăroiu reprezintă, de fapt, poziţia lui Traian Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu a făcut pasul înapoi. „Traian Băsescu trebuie să fie un preşedinte foarte bun, iar urmaşul său trebuie să continue în aceeaşi linie reformatoare“, a declarat Ungureanu, pentru „Adevărul“.
„Trebuie să stea pe picioarele lui“
Sociologul Alfred Bulai a catalogat strategia lui Mihai Răzvan Ungureanu de a se distanţa de preşedintele Traian Băsescu drept „un calcul normal“.
„Este o încercare drăguţă. Ungureanu trebuie să stea pe picioarele lui. Faptul că eşti în umbra preşedintelui în funcţie nu este o decizie înţeleaptă, poate doar în Rusia. Dar acesta este doar un pandantiv, altele sunt problemele. Dacă vrea să ajungă preşedinte, Ungureanu mai are mult de muncă“, crede Bulai.
Cristian Diaconescu, surpriza PDL
Ultimul nume apărut pe lista posibililor candidaţi la prezidenţiale este Cristian Diaconescu, consilierul lui Traian Băsescu. Surse din anturajul său au declarat, pentru „Adevărul“, că numele său a fost propus chiar de PDL, prin latura controlată de Vasile Blaga. În acest fel, Blaga încearcă să-şi consolideze poziţia din fruntea partidului prin intermediul lui Traian Basescu, în acest moment mult mai apropiat de aripa Udrea-Falcă.