Cine este liderul Opoziţiei din România?
0Pentru prima dată după 1990, în România nu pare să mai existe un lider al Opoziţiei, capabil să se lupte cu cei aflaţi la Putere.
La o lună de la pierderea alegerilor, Opoziţia pare să fi dispărut de pe scena politică. ARD nu mai există juridic, iar PDL nu ripostează aproape deloc în faţa derapajelor Puterii. Majoritatea mesajelor date de liderii PDL au vizat problemele interne ale partidului şi mai puţin acţiunile Guvernului USL.
Mai mult, Opoziţia nu pare un lider care să joace rolul de locomotivă, aşa cum s-a întâmplat, de pildă, cu Alianţa DA în perioada 2000-2004, când Traian Băsescu era vârful de lance al luptei cu PSD. Situaţia PDL este cu atât mai dificilă cu cât în 2014 vor avea loc alegeri prezidenţiale.
„Adevărul“ a trecut în revistă plusurile şi minusurile celor care concurează la calitatea de lider al Opoziţiei.
Vasile Blaga a ajuns preşedintele PDL în vara anului 2012, după eşecul democrat-liberalilor de la alegerile locale. Actualul lider al PDL are ca plus capacitatea administrativă, fiind considerat singurul democrat-liberal care îi poate controla cu mâna de fier pe şefii de organizaţii.
Blaga, însă, nu reuşeşte să puncteze la capitolul imagine. Mai mult, el are probleme în a fi perceput ca o alternativă la USL. Pe de o parte, pentru că el a evitat atacurile dure la adresa USL, iar, în trecut, a colaborat foarte bine cu unii dintre liderii PSD.
Exilat la Cluj, fostul preşedinte al partidului, Emil Boc, este singurul lider al PDL care reuşeşte să atace, în mod pertinent, USL. Boc l-a atacat pe Victor Ponta pe tema taxelor locale şi, după răspunsul premierului, el a ripostat imediat. În plus, Emil Boc are în spate experienţa anilor 2000 – 2004, când s-a opus, în Parlament, unei majorităţi sufocante a PSD. În ultima vreme, în partid s-au înmulţit vocile care îl indică pe Emil Boc drept un posibil candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale.
MRU, ÎN SCĂDERE
Boc are, însă, la ora actuală un deficit de imagine. El este perceput ca un politician obedient faţă de preşedintele Traian Băsescu, ale cărui hotărâri le punea în practică fără crâcnire pe vremea când era premier. Mai mult, în partid este considerat prăbuşirea partidului din sondaje, din cauza măsurilor nepopulare pe care le-a luat ca premier.
Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a început anul 2012 ca principala speranţă a relansării dreptei. În perioada cât a fost premier, dar şi în lunile următoare, Ungureanu a fost politicianul cel mai bine cotat în sondaje din zona dreptei.
Cu toate acestea, în ultimele luni de zile, Ungureanu a pierdut din vizibilitate şi din cota de încredere. Dacă la începutul anului, la instalarea în funcţia de premier în locul lui Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu se bucura de o cotă de încredere de 27%, luna decembrie a anului trecut l-a găsit pe fostul prim-ministru în picaj, fiind cotat cu numai 16% din încrederea populaţiei. Mai mult, el este liderul unui partid mic – Forţa Civică –, iar liderii PDL au dat de înţeles că viitorul candidat la prezidenţiale trebuie să provină din rândurile democrat-liberalilor.
Liderii PDL nu au stabilit data convocării unei Convenţii Extraordinare a partidului pentru a-şi alege o nouă conducere, după eşecul de la alegerile parlamentare din decembrie, însă nu ezită să se acuze în public. Disputa se poartă între Cezar Preda, membru cu greutate al partidului, care a cerut excluderea „intelectualului“ Sever Voinescu.