Nou ambasador al României în China. Decretul, semnat de Iohannis. Cine e Dan-Horia Maxim

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de desemnare a doi noi ambasadori, pentru China și pentru Etiopia. În ambele cazuri e vorba de persoane cu experiență în zona relațiile externe.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO Presidency

Cele două persoane au fost propuse de mai mult timp pentru aceste funcții de MAE. De exemplu, Iulia Pataki a fost propusă pentru funcție din iarna lui 2022. În schimb, propunerea pentru China, Dan-Horia Maxim, a fost propus de MAE din mai 2023. 

Potrivit descrierii de pe site-ul MAE, din momentul propunerii sale ca ambasador în China, în mai 2023,  Dan-Horia Maxim ocupă, din 2022, funcția de expert național detașat, responsabil pentru relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și regiunea Asiei de Sud din cadrul Comisiei Europene - Directoratul General pentru Comerț (DG TRADE).

În perioada 2014 – 2022 a exercitat funcția de Șef al Secției comerț din cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană. A ocupat funcția de Președinte al Comitetului de Politică Comercială (CPC) în formatul Supleanților și Vicepreședinte CPC în formatul Titularilor din cadrul Consiliului Uniunii Europene pe perioada Preşedinţiei României a Consiliului UE (ianuarie – iunie 2019) în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană. A fost director în cadrul Direcției Relații Bilaterale Europa și Asia Centrală, Departamentul de Comerț Exterior și Relații Internaționale din Ministerul Economiei (2013 - 2014).

Maxim mai ocupat, printre altele, funcțiile de consilier economic în cadrul Ambasadei României în Confederația Elvețiană (2009-2013) și secretar economic în cadrul Ambasadei României în Republica Franceză (2002 - 2007).

Noua ambasadoare în Etiopia, tot diplomat de carieră

Potrivit descrierii de pe site-ul MAE, Iulia Pataki a ocupat, în perioada 2012 – 2021, funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Kenya, Burundi, Uganda, Ruanda și Tanzania, cu reședința la Nairobi.

În exercitarea acestei funcții a fost reprezentant permanent al României la UNEP și UN-Habitat, precum și vicepreședintele Comitetului Reprezentanților Permanenți al UNEP, în perioada iulie 2013 – iunie 2015, președintele Comitetului Reprezentanților Permanenți al UNEP, în perioada iulie 2015 – iunie 2017, președintele Grupului de Lucru pe procedură la UNEA - Adunarea ONU de Mediu, președintele Grupului de Lucru pe buget și program de activitate al Consiliului de conducere al UN-Habitat, în 2017, și președintele Grupului de Lucru pe buget, program de activitate și probleme administrative al Consiliului Executiv al UN-Habitat (2019-2021).

Anterior, în perioada ianuarie – iulie 2012, a fost consilier parlamentar, din partea UNDP Irak, în cadrul Parlamentului Republicii Irak. În intervalul noiembrie 2010 – martie 2011, a fost specialist pe probleme de gen în cadrul Programului USAID „Acces la Justiție”/DTS Development and Training Services, implementat în Bagdad, Irak, iar în perioada mai - noiembrie 2010 a fost consilier superior în cadrul UNDP Somalia – Comisia Constituțională Independentă a Republicii Federale Somalia - Kenya și Djibouti. Vorbește limbile maghiară și engleză.)

În ultima perioadă, statul român a numit mai mulți ambasadori în țări-cheie, cum este cazul Franței, loc unde Ioana Bivolaru, diplomat de carieră, este succesoarea lui Luca Niculescu, acum secretar de stat responsabil pentru aderarea la OCDE, după câțiva ani petrecuți la Paris, ca ambasador.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite