Noi sinecuri scoase la bătaie. Ce oameni sunt susținuți pentru CNCD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul urmează ca imediat după Paște să decidă pe cine trimite în cele trei funcții vacante la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Pentru două dintre funcții deja există favoriți.

Plenul reunit are loc pe 19 aprilie FOTO Inquam Photos
Plenul reunit are loc pe 19 aprilie FOTO Inquam Photos

Două dintre funcțiile de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sunt iar puse la bătaie după ce la ultima încercare de punere a unor oameni agreați politic, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu a respectat legea. Mai precis, deși era cerut expres ca dintre cei doi candidați unul să aibă studii juridice, Coaliția a mers pe varianta susținerii a două persoane care nu aveau acest fel de studii. Prin urmare, nu mai era respectată proporția de două treimi dintre membrii CNCD trebuie să fie licențiați în științe juridice. 

Funcțiile din cadrul CNCD au o salarizare similară cu cea a unui secretar de stat, ceea ce înseamnă o leafă brută de 16.640 de lei pe lună. 

Cine sunt candidații, cine sunt favoriții

Șapte persoane și-au depus candidatura, majoritatea fiind deja nume cunoscute, pentru că au mai încercat să ajungă pe această funcție în ultimii ani. De exemplu, Cătălin Valentin Raiu este printre cei votați în urmă cu câteva luni, dar care nu îndeplinea criteriul studiilor. Luminița Gheorghiu sau Ana Maria Dalu au mai fost și ele la precedentele încercări de numire ale unor noi membri. 

De această dată, unul dintre locuri este pentru un om susținit de Grupul minorităților. De altfel, legea a fost modificată anul trecut, în așa fel încât numărul membrilor CNCD să creasc de la 9 la 11, iar în lege să fie stipulat că un membru e cel susținut de Grupul minorităților. Radu Săvulescu (35 de ani), președinte al Ligii Albanezilor din România, este susținut pentru funcție.

Pentru o a doua funcție este susținută Maria Moța, de PNL. Aceasta a mai fost membră CNCD în perioada 2020-2023, dar doar pentru un rest de mandat. Acum liberalii o vor pentru un mandat întreg. 

Cea de-a treia funcție rămâne să fie negociată la nivel parlamentar, nefiind încă stabilit ce partid va avea cuvântul principal de spus în ceea ce privește persoana care ar merita să fie susținută pentru funcție.

Funcții bănoase

Membrii Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis săptămâna trecută că pana joi, 13 aprilie, vor fi depuse candidaturile pentru ANRE, urmând ca selecția și audierea candidaților să fie realizată pana pe 18 aprilie, în comisiile de specialitate, astfel încat sa intre pe ordinea de zi a plenului comun al Parlamentuljui din 19 aprilie.

Membrii Birourilor Permanente Reunite au discutat și asupra necesității depunerii candidaturilor pentru președintia ANCOM, pana pe 28 aprilie, dat fiind faptul că mandatul expiră pe 11 mai. Ulterior depunerii candidaturilor, vor avea loc audierile și se va întocmi raportul comisiilor de specialitate, astfel încat numirea să poată intra pe ordinea de zi a unui plen reunit din prima săptămână a lunii mai.

Funcțiile de la ANCOm și ANRE sunt printre cele mai râvnite, salariile de acolo fiind de dorinul zecilor de mii de lei. De exemplu, șeful ANRE are o leafă lunară de peste 50.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite